Friday, November 07, 2008

Kadareja mes enderimeve djaloshare dhe makthit te pallatit te enderave

Bej click per te zmadhuar figuren
lexoni ne vazhdim ne tribuna ne formen .pdf
http://www.tribuna-news.com/pdf/20081102174417_ZT78ttribuna.pdf

Tano Karidi (Hajdini) -"Damir Faslic" qe po gllaberon Qeparoin

Kur do ti vije rradha te sekuestrohen shitblerjet skandaloze te Suges ne Qeparo te realizuar nga nje fare Tanoo Karidi (Hajdini eshte mbiemri i tij real) ashtu si ju sekuestrua Damir Faslicit ne Durrez


Gazeta shqip-on line

Sekuestrohen 12 ha tokë të Damir Fazliçit

Durrës, vendimi i prokurorisë

Prokuroria e Përgjithshme sekuestron 12 hektarë tokë truall në pronësi të
Damir Fazliç në qytetin e Durrësit. Tri ditë më parë, Zyra e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme ka sjellë përgjigje se serbo-boshnjaku dispononte në fshatin Rinia në Porto Romano (Durrës) dy prona me rreth 12 hektarë sipërfaqe, e cila dyshohet se është blerë për rreth 600 mijë euro nga banorët e zonës.

Kakome, protesta kundër fshatit turistik

shenim: Qeveria shqiptare eshte e vendosur ne planet e saj per te grabitur tokat me himarjoteve, megjithe premtimet per ndertimin me aksione te perbashketa pronesie te Nivices, ato ishin vetem premtime per te kaluar rradhen. Sapo ka dale ne skene dhe grabitja qe po behet ne Qeparo nepermjet komunitetit islamik.

Sarandë- Banorët e Nivicës nuk kanë lejuar hyrjen e makinerive të rënda në Kakome, për ndërtimin e fshatit turistik.

Luan Sejdini

Enjte, 06 Nentor 2008 18:18:00 (Shekulli on line)

Sarandë- Banorët e Nivicës nuk kanë lejuar hyrjen e makinerive të rënda në Kakome, për ndërtimin e fshatit turistik. Pak më parë ata kanë bllokuar rrugën hyrëse për në këtë zonë, duke u shprehur të vendosur për të mos lejuar ndërtimin e fshatit.

Qindra banorë janë vënë në radhë në krye të rrugës kryesore, të gatëshmë të qëndrojnë ashtu, deri sa firma të tërheqë mjetet e veta. Ndërkohë që kjo e fundit, garanton se ka marrë lejen dhe është në kohën e duhur për të nisur punën.

Përballë banorëve, që duken të irrituar janë vënë në radhë forca të shumta të policisë. Për momentin situata duket e qetë dhe sipas burimeve nga vendi i protestës nuk janë shënuar konfrontime mes palëve.

“Nuk lejojmë ndërtimin e fshatit, pasi aty kemi pronat tona. Më parë duhet të bëhet një marrëveshje me banorët”- thonë protestuesit.

Vetëm pak kohë më parë ata propozuan që të jenë bashkëpronarë në ndërtimin e fshatit turistik dhe të kishin një marrëveshje si aksionerë të tij.

Në fillim të korrikut të këtij viti, KRRT-ja e Qarkut të Vlorës ka miratuar zgjatjen e afatit të lejes së ndërtimit për fshatin turistik të Kakomesë.

Këshilli miratoi me shumicë votash, 12-3, zgjatjen e lejes së ndërtimit për Fshatin Turistik, të Kakomesë. Ky vendim i organit vendimmarrës ne fushën e ndërtimeve ne shkallë qarku, i dha Ok kompanive ndërtuese, për të zgjatur afatin e lejes ndërtimore, leje e cila ishtë kërkuar në qarkun e Vlorës nga vetë firma.

Afati kohor i kësaj leje ishte deri në datën 23.6.2007. Punimet e këtij objekti kanë filluar dhe janë ndërprerë për shkak të problemeve gjyqësore midis investitorit dhe pronarëve të tokës.

Monday, November 03, 2008

Kokkalis Program on Southeastern and East-Central Europe in Harvard University

The Kokkalis Program on Southeastern and East-Central Europe is currently accepting submissions for the annual Graduate Student Workshop on Southeast Europe, which will take place at Harvard University on **February 12-13, 2009.**

Doctoral students are invited to submit proposals for papers to be delivered at the workshop. Proposals should be a maximum of 500 words, and should fall into one of the three following thematic units:

1) Leaders and Leadership β" old and new β" in Southeast

Europe:
The nature of political leadership in Southeast Europe has been defined for generations by powerful, charismatic elites. Is the political style of βBalkan strongmenβ β" from Ceausescu to Hoxha, and Zhivkov to Milosevic β" so thoroughly engrained in the Balkan psyche that it is only a matter of time before their successors reappear? Or is the βcharismatic authorityβ of the
past giving way to a βroutinizedβ elite? Papers can explore these and related questions from a historical and/or contemporary perspective.
Papers can also consider leadership beyond the political context β" e.g., grassroots/civil society leadership.

2) Diaspora as a Political and Economic Player in the States of Southeast Europe Paperβs should explore the potential scale and significance of the role of diasporas in the political, institutional, and economic development of countries in Southeast Europe. Papers can examine the historical and contemporary roles of diaspora in the region; the evolving nature of citizenship and identity in Europe and its impact on Southeast Europeβs expatriate communities; the reconceptualization of diaspora; and related issues.

3) Westphalia, Neo-Westphalia or Post-Westphalia: Statehood in Southeast
Europe
There is a burgeoning literature on the causes, forms and consequences of the transformation of the Westphalian state. Drawing from this literature, papers should discuss the implications of the changing nature of nation-state sovereignty as relevant to the countries of SE Europe in
terms of their relationship with, or participation in, the European Union, as well as regarding the sustainability of states in the region.

The areas of focus for the workshop are Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, F.Y.R. of Macedonia, Greece, Hungary, Kosovo, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovenia and Turkey.

A number of grants for travel and accommodation are available. The deadline
for submission is **November 24, 2008.**

The Kokkalis Program would greatly appreciate any assistance you can
provide in publicizing these fellowships to your students and colleagues.

Please visit http://www.hks.harvard.edu/kokkalis/workshop_2009.html or
contact us at Kokkalis_Program@... for more information.

Sincerely,

Ilyana Sawka
Program Coordinator
Kokkalis Program on Southeastern & East-Central Europe
John F. Kennedy School of Government
79 John F. Kennedy Street
Cambridge MA 02138
617.496.7115
http://www.hks.harvard.edu/kokkalis

Sunday, November 02, 2008

Ο AMBO και η Βόρειος Ήπειρος

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης "perdikis" [dperdiki@otenet.gr]

Στις 25 Οκτωβρίου ε.έ. υπεγράφη η συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού ΑΜΒΟ (Albanian Macedonian Bulgarian Oil). Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια και υπεγράφη από τον πρόεδρο της ΑΜΒΟ Αμερικανό Τεντ Φέργκιουσον, τον Αλβανό υπουργό οικονομικών Γκετς Ρούλι, την υπουργό οικονομικών της ΤΓΔΜ Βέρα Ραφαηλόφσκα και τον υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης της Βουλγαρίας Ασέν Γκαγκαούζωφ.

Ο ΑΜΒΟ θα αρχίζει από το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας, στην Μαύρη Θάλασσα και θα τερματίζει στην Αυλώνα. Το μήκος του θα είναι 917 χλμ., θα μπορεί να μεταφέρει 750.000 βαρέλια ημερησίως και το κόστος της κατασκευής του είναι προϋπολογισμένο σε 1.2 δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι εργασίες της κατασκευής του θα ξεκινήσουν μέσα στο 2008 και θα ολοκληρωθεί το 2011.

Ο αγωγός αυτός είναι καθαρά αμερικανικών συμφερόντων. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Ντικ Τσένι, συμμετέχουν και προσδοκούν προσωπικά οφέλη από το έργο αυτό το οποίο γεωπολιτικά ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, για πολλούς λόγους. Θα αναβαθμίσει τον ρόλο των βόρειων γειτόνων της Ελλάδος, από τις οποίες θα διέρχεται, εκ των οποίων η ΤΓΔΜ έχει το γνωστό πρόβλημα του ονόματος αλλά και της αλυτρωτικής πολιτικής της απέναντι στην Ελλάδα. Ο αγωγός αρχίζει και τελειώνει σε περιοχές όπου υπάρχει ελληνική μειονότητα. Το Μπουργκάς (Πύργος) μαζί με τις γειτονικές πόλεις Σωζόπολη, Αχτοπόλ (Αγαθούπολη), Νεσίμπαρ (Μεσημβρία), Πομόρι (Αγχίαλος) και Τσάρεβο (Βασιλικό) είναι η εστία μίας ελληνικής μειονότητας μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, δυστυχώς λησμονημένων και αβοήθητων από την ελληνική πολιτεία. Η Αυλώνα όπου τερματίζει είναι βέβαια στην περιοχή του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Ποιες λοιπόν μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, θετικές ή αρνητικές, και αν μπορούν με κατάλληλους χειρισμούς να γίνουν οπωσδήποτε θετικές. (σημ. Στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε στην γεωπολιτική διάσταση του θέματος. Βέβαια υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση, για τις ανησυχίες της οποίας διαδηλώνουν στην Αυλώνα πεισματικά πλήθη κόσμου).

Τα ενδιαφέρον «της μεγάλης υπερατλαντικής φίλης και συμμάχου χώρας» (όπως πριν από κάποιες δεκαετίες αποκαλούντο οι Η.Π.Α. από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.) είναι σοβαρό και έκδηλο. Οι Η.Π.Α. ενδιαφέρονται πρώτιστα για την ασφάλεια και την τάξη στη περιοχή που θα διέλθει ο αγωγός. Ήδη ο έτερος αγωγός Μπακού - Σεϋχάν που έχει γίνει στόχος των Κούρδων, τους έχει προβληματίσει. Θέλουν λοιπόν οι χώρες από όπου θα περάσει να ενταχθούν άμεσα στις ευρωατλαντικές δομές, κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά και τα όποια τοπικά προβλήματα που υπάρχουν να λυθούν το συντομότερο ώστε να μην αποτελέσουν στο μέλλον πεδίο έντασης και αναταραχής.

Θα πρέπει λοιπόν να διακηρυχθεί και να γίνει σαφές ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι παράγων σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής. Όμως ο πλήρης σεβασμός από την Αλβανία των μειονοτικών δικαιωμάτων που εξ άλλου απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, με ότι αυτό συνεπάγεται, να εφαρμοσθεί άμεσα στην περιοχή. Μία ένταση στην περιοχή σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας στέρησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου από την Αλβανία είναι κάτι που ο καθένας τον απεύχεται.

Στις αρχές Νοεμβρίου εξ άλλου πρόκειται να έλθει στην ελληνική Βουλή για συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία σταθερότητας και προσέγγισης της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη οι δύο τελευταίες χώρες των οποίων τα κοινοβούλια δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την συμφωνία είναι η Ελλάς και η Σουηδία. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την επικύρωση της συμφωνίας. Όμως η συζήτηση που θα προηγηθεί, τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, στα οποία πιστεύω ότι πρέπει να εστιαστούν οι προβληματισμοί και οι όποιες υποσημειώσεις υπάρξουν πρέπει να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα για το ελληνικό ενδιαφέρον προς την ελληνική μειονότητα και να γίνει σαφές ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Βόρειο Ήπειρο.

Δημήτρης Περδίκης