Wednesday, November 08, 2006

Spiromilios (ο δευτερος-απο το Αθανασιος Κορμαλης, Συγγραφεας)

Article of the Wednesday, October 25, 2006, reposted by ΧΙΜΑΡΑΙΟΣ
Αθανασιος Κορμαλης
Συγγραφεας


Το αποσπασμα ειναι απο μια εκδηλωση για τα 82 χρονια απο την απελευθερωση της Χιμαρας απο τον Τουρκικο ζυγο (5-11-1912). Πνευματικο Κεντρο Κων/πολιτων 12-11-1994

"Οταν ερευνεις την ιστορια ηρωων τοτε αληθινα νοιωθεις υπερηφανος που εισαι ελληνας. Κι οταν φθανεις στη κορυφη της Παλαιας Χιμαρας τοτε καταλαβαινεις οτι αυτοι που εζησαν και μοχθησαν εκει πανω αγαπησαν πολυ την Ελευθερια, μια εννοια που σε τετοια μερη -οπως η Χιμαρα- ταυτιζεται με τον Ελληνισμο. Στα χρονια που θα αναφερθουμε τα Ελληνικα συνορα στην Ηπειρο ηταν μεχρι και το νομο Αρτης. Η ελληνικη κυβερνηση, αποβλεποντας στην επεκταση της διεισδυσεως των στρατευματων στη ΒΗ απου με βαση τα εθνολογικα κριτηρια υπελογιζετο να φθασουν τα Βορειοδυτικα συνορα του κρατους, επελεξε του αξιωματικους Σπυρο Σπυρομήλιο,Τσόντο και Μάνο τους οποιους θα απεστελλε στο Ηπειρωτικο μετωπο. Αυτοι επικεφαλης σωματων Προσκοπων θα προετοιμαζαν την προωθηση των στρατευματων και θα καθιστουσαν αυτη ευκολοτερα. Στις αρχες Οκτωμβριου απεσταλλη στην Κερκυρα ο Ταγματαρχης Χωροφυλακης Σπ.Σπυρομήλιος που καταγοταν απο τη Χιμαρα, με εντολη απο την Ελληνικη Κυβερνηση να οργανωσει στη Επαρχια Χιμαρας εθελοντικα σωματα,να μεριμνησει για τον εξοπλισμο των Χριστιανων κατοικων της και να ερθει σε συνενοηση με Αλβανους Μπεηδες για την εκουσια υποταγη του αλβανικου πλυθησμου στον ελληνικο στρατο.
Ο Σπυρομήλιος ηταν εμπειρος,ικανος και τολμηρος Αξιωματικος. Απο ετων τον εκαιγε ο ποθος για την απελευθερωση της ιδιαιτερης πατριδας του. Γονος της πιο ιστορικης οικογενειας της Χιμαρας (Ο πρωτος προγονος του ηταν αγωνιστης του 1821,στην ελληνκη επανασταση και λεγοταν Σπυρος Μήλιος,αργοτερα ολη οι οικογενεια κρατησε το επιθετο αυτο,αφου ηταν τιμητικο,καθως ειχε φτασει και στο αξιωμα του Υπουργου Αμυνας, και πολεμουσε με τον Κολωκοτρωνη για την απελευθερωση της Ελλαδας).
Η εκρυξη των Βαλκανικων Πολεμων και οι εξελιξεις στο Ηπειρωτικο μετωπο ηταν η καλυτερη ευκαιρια για εναν αξιωματικο ο οποιος ειχε ηδη δοκιμασθει στο Μακεδονικο Αγωνα.
Απο το 1903-1905 υπηρετησε στο ελληνικο Προξενειο της Θεσ/νικης κοντα στο προξενο Κορομηλά με το ψευδονυμο Σουρής . Κινηθηκε στη Περιοχη Μοναστηριου συγκεντρωνοντας πληροφοριες για τις δυναμεις Τουρκων και Βουλγαρων,αποκρουωντας την Βουλγαρικη και Ρουμανικη προπαγανδα στη Μακεδονια και κανοντας εποφες για την δημιουργια ανταρτικων σωματων(Μακεδονομαχοι) . Υπηρξε απο τους ιδρυτες του "Μακεδονικου Κομιτατου".
Το 1905 (Απριλιος) ανερχεται στη Μακεδονια επικεφαλης Σωματος Μακεδονομαχων εκ 35 ενοπλων ανδρων. Στο Μακεδονικο Αγωνα θα δρασει με το ψευδονυμο Μπουας . Βασει του Σχεδιου του Κ.Μαζαράκη αντιμετωπιζει με επιτυχια τους Βουλγαρους Κομιτατζηδες και Τουρκικα
αποσπασματα στη περιοχη μεταξυ Μπαχοβου και Μοριχοβου. Ειναι εμπνευστης και ψυχη της "Ηπειρωτικης Εταιριας Αθηνων" η οποια προετοιμαζει με καθε τροπο τον αγωνα για απελευθερωση σ'ολοκληρη την Ηπειρο (1908).
Πριν η ελληνικη κυβερνηση αρχισει διαπραγματευσεις με την Τουρκια κριθηκε σκοπιμο να προχωρησει ο Σπυρομήλιος στην απελευθερωση της Χιμαρας, ωστε να εχουν γνωστοποιηθει ηδη στους Τουρκους πριν τις διαπραγματευσεις οι προς Βορραν διεκδικησεις.
Στις 3 Νοεμβριου 1912 κατοπιν διαταγης του Αρχηγου του Σωματος στρατου Ηπειρου επιβηβαστηκαν απο την Κοπραινα στο πλοιο "Αχελωος" 200 εθελοντες Κρητες και κατευθηνθηκαν στην Κερκυρα,οπου τις πρωτες ωρες της 5ης Νοεμβριου επιβιβαστηκαν και τα εθελοντικα σωματα του Σπηρομήλιου(Συμπεριλαμβανομενων και 17 ναυτων). Η αποβιβαση των τμηματων εγινε στις 7:30 της ιδιας μερας στα Σπήλαια (ειναι το Κεντρο της Χιμαρας,και βρισκετε και το λιμανι της). Το αγημα των Κρητων κατευθηνθηκε στο νοτιο τομεα της Πολεως,ενω το τμημα των Χιμαριωτων κινηθηκε προς το Βορειο και εφθασε στο Διοικητηριο,οπυ δεχθηκε τα πειρα των Τουρκων αμυνομενων.Ακολουθησε συμπλοκη και οι Τουρκοι παραδοθηκαν. Αμεσως μετα ο επικεφαλης του Σωματος Σπ.Σπυρομήλιος εκηρυξε με προκυρηξη την Χιμαρα "ελευθερη και αναποσπαστο τμημα της μιας και αδιαιρετου μεγαλης Ελληνικης Πατριδας" και υψωσε στο Διοικητηριο την Ελληνικη Σημαια κατω απο τον απεριγραπτο ενθουσιασμο των Χιμαριωτων. Ατμοσφαιρα αγγαλιασης και χαρας κυριαρχησε σε ολα τα χωρια.
(
Η προκυρηξη υπαρχει ακομα)
Καλει τελος τους Χιμαριωτες οπως ταχθουν υπο την Ιερα Σημαια της Πατριδος και μετα γενναιοτητας υπερασπισθουν την Ελευθερια εναντιον παντος εχθρου.
Παραλληλα ο Σπυρομηλιος στελνει δυο σωματα Κρητων(100 ανδρες) στην ορεινη διαβαση του Λογαρα με σκοπο να εξασφαλισουν την Επαρχια απο εχθρικη απειλη προερχομενη απο Αυλωνα.Επικεφαλης των Σωματων ηταν Ο Γαλερος και ο Πολυξυγγης.
Παρα την συνεχομενη προσπαθεια ολων αυτων και με την απελευθερωση της Κορυτσας 7-12-1912, με την Συνδιασκεψη των Πρεσβευτων στο Λονδινο των Μεγαλων δυναμεων με το γνωστο Πρωτοκολο του Λονδινου αναγνωριζει την Αλβανια ανεξαρτητη υπο Διεθνη Επιτροπη και Προσωρινα συνορα τα οποια οριστικοποιουνται στη συνεχεια παραβλεποντας τα ελληνικα δικαια με το γνωστο Πρωτοκολο της Φλωρεντιας.(17-12-1913).
Στις 21-2-1913 απελευθερωνονται τα Ιωαννινα. Ηγαλανολευκη θα κυματισει στις 4-3-1913 στους Αγ.Σαραντα.Αμεσως μετα στο Αργυροκαστρο,την Πρεμετη και το Τεπελενι. Η Χιμαρα που ανοιξε το δρομο για την ελευθερια και κρατησε ηρωικα αυτην,δεχεται ενισχυσεις του Ελληνικου στρατου.Ενας λοχος εγκαθιστανται στους Δρυμαδες για να ελεχγει το περασμα της Παλασσας.Επικεφαλης του ο Ταγματαρχης Κωτούλας.Τα πολεμικα πλοια "Αλφειος" και "Πηνειος" κανινιοβολουν τις αντιπαλες θεσεις στο Λογαρα. Η Χιμαρα ζει το ονειρο αιωνων. Ομως τα σχεδια των Μεγαλων δυναμεων ειναι ειναι διαφορετικα.
Επεται η συνεχεια της ανακυρηξης της Αυτονομιας της ΒΗ και το πρωτοκολο της Κερκυρας. 1914
Την αντιθεση του στην Αυτονομια εκφραζει ο Σπυρομήλιος και οι αλλοι 2 εκπρωσοποι της Επαρχιας Χιμαρας και διαβλεποντας νεα υποδουλωση με νεα προκυρηξη την 21η Ιουλιου 1914,κυρησει ενωση με την Ελλαδα και υψωνει παλι την Ελληνικη σημαια στη Χιμαρα δηλωνοντας οτι η Χιμαρα εμμενουσα εις την αποφαση του Α' Ηπειρωτικου εν Αργυροκαστρου Συνεδριου "ή Πληρη ενωση ή Κατασροφή", υπεθερματιζει τουτο και προκειμενου να καταστραφει ,επιβαλλεται να αποθανει υπο την Σημαιαν της Μητρος Ελλαδος ...... αποχωρει απο τη διασκεψη ζητωκραυγαζοντας ..."Ζητω η Ενωσης"....
Ο Σπυρομήλιος παρ ολην αυτη την προσφορα του δεν εχει τυχει της αναγνωρισης που του ταιριαζει. Ουτε απο την επισημη πολιτεια ουτε απο πλευρας Βιβλιογραφιας. η μνημη του θα σημαινει παντα τις
δυναμεις του ελληνισμου,το ασυμβιβαστο,την πολιτισμικη μας ανωτεροτητα. Το ονομα του θα ειναι δεμενο με τον αγων για ελευθερια και δικαιο με την αρνηση για συμβιβασμους και ταπεινωσεις.

_________________
___________________________________________________
"ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΙΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΜΠΗΓΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΘΥΕΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ.ΟΛΟ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΝΑ ΣΧΙΣΤΕΙ ,ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ." ΡΕΝΕ ΠΥΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΜΑΡΑ

www.neb.gr παρουσιάστηκε από το ΧΙΜΑΡΑΙΟΣ - Νίκος Γκορος

No comments: