Monday, December 25, 2006

Η Εικασία του Πουανκαρέ κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα του 2006

Science/C.Slayden
Από το εξώφυλλο του Science. Η Εικασία του Πουανκαρέ αφορά τα δυνατά σχήματα του Σύμπαντος
Ουάσινγκτον

H «Εξέλιξη εν δράσει» κορυφαία επιστημονική εξέλιξη του 2005 (23/12/2005)
Η λύση σε ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα Μαθηματικών από έναν ιδιόρυθμο Ρώσο ερευνητή έρχεται πρώτη στο Top 10 των επιστημονικών εξελίξεων του 2006 που συνέταξε και φέτος το περιοδικό Science.

O 40χρονος Γριγκόρι Πέρελμαν -γνωστός και ως «Γκρίσα»- απέδειξε την Εικασία του Πουανκαρέ, μια μαθηματική υπόθεση στον δύσκολο κλάδο της Τοπολογίας που διατύπωσε το 1904 ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ.

H Εικασία προβλέπει ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα είναι ο μόνος κλειστός τρισδιάστατος χώρος που δεν έχει οπές. Θεωρείται κεντρικό πρόβλημα τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη Φυσική καθώς αφορά τα σχήματα που είναι δυνατόν να έχει το Σύμπαν.

Η λύση, έκτασης σχεδόν 500 σελίδων, δημοσιεύθηκε ανεπίσημα το 2002 ωστόσο μόλις φέτος επιβεβαιώθηκε εν μέρει από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τον Αύγουστο, ο Πέρελμαν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε το Μετάλλιο Φιντς, τη μεγαλύτερη διάκριση των Μαθηματικών, και άφησε να εννοηθεί ότι θα αρνηθεί και το έπαθλο του ενός εκατ. δολαρίων που προσφέρει το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay στις ΗΠΑ.

Οι υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς που τελειώνει είναι:

2. Το DNA του Νεάντερταλ. Νέες τεχνικές προσδιορισμού της γενετικής αλληλουχίας επέτρεψαν την ανάλυση ενός τμήματος του DNA του Ανθρώπου του Νεάντερταλ, ηλικίας 38.000 ετών. Η έρευνα έδειξε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος διχωρίστηκε από τον ξάδελφό του πριν από 450.000 χρόνια.

3. Αντίο στον πάγο. Τα δύο μεγαλύτερα καλύμματα πάγου στον κόσμο -της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής- αποδείχθηκε ότι συρρικνώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενισχύοντας τους φόβους για απότομη άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

4. Από τη θάλασσα στην ξηρά. Η ανακάλυψη του Tiktaalik roseae, ενός ψαριού 375 εκατ. ετών, συμπληρώνει το εξελικτικό κενό ανάμεσα στα ζώα της θάλασσας και της ξηράς. Το παράξενο ψάρι, με εμφάνιση που παραπέμπει σε κροκόδειλο, είχε πτερύγια που αρχίζουν να μοιάζουν με πόδια.

5. Το απόλυτο καμουφλάζ. Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία παρουσίασαν μια συσκευή από «μεταϋλικά» που μπορεί να κάνει μικρά αντικείμενα κυριολεκτικά αόρατα. Η τεχνική δουλεύει στην περιοχή των μικροκυμάτων, στο μέλλον όμως θα κρύβει και το ορατό φως.

6. Ακτίνα ελπίδας. Το φάρμακο ranibizumab αποδεικνύεται ότι προσφέρει βελτίωση σε ορισμένους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

7. Ο δρόμος της βιοποικιλότητας. Έρευνες στη μύγα των φρούτων Drosophila και σε πεταλούδες αποκάλυψαν πώς μικρές γενετικές αλλαγές συσσωρεύονται και οδηγούν στην εμφάνιση νέων ειδών.

8. Πέρα από το φράγμα του φωτός. Δύο νέες τεχνικές μικροσκοπίας (STED και PALM) ξεπερνούν τους περιορισμούς των συμβατικών μικροσκοπίων και απεικονίζουν τη λεπτή δομή των κυττάρων.

9. Η εμμονή της μνήμης. Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν μια βασική υπόθεση των νευροεπιστημόνων για το σχηματισμό των αναμνήσεων στον εγκέφαλο μέσω της «μακρόχρονης ενδυνάμωσης» (Long Term Potentiation, LTP).

10. Λεπτοί χειρισμοί. Μια νέα κατηγορία μικρών μορίων RNA (piRNAs) αποκαλύπτεται ότι παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση ή την καταστολή πολλών γονιδίων, δημιουργώντας ελπίδες για νέες γονιδιακές θεραπείες.

news.in.gr

No comments: