Friday, December 29, 2006

Η ΧΙΜΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ (Αρχεία )

(Παλιά Αρχεία)

Η Αλβανική κυβέρνηση απέρριψε στις 13 Αυγούστου 1998, το αίτημα των Χιμαριωτών για την επαναλειτουργία του σχολείου της Χιμάρας. Γονείς 26 παιδιών που θα πήγαιναν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου μετά από πρωτοβουλία της Τοπικής Οργάνωσης της Ομόνοιας υπόγραψαν σχετικό κείμενο - αίτηση προς το υπουργείο Παιδείας ώστε οι μικροί μαθητές να διδαχθούν τα μαθήματα στην εθνική τους γλώσσα.
Ο διευθυντής της Οχτατάξιας Εκπαίδευσης Εδουάρδος Οσμάνης επικέντρωσε την αρνητική του απάντηση σε τρία σημεία;
Α) Η Χιμάρα δεν είχε ποτέ ελληνικό σχολείο
Β) Οι Χιμαριώτες δεν ανήκει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και,
Γ) Οι λίγοι μειονοτικοί που ζουν στην περιοχή θα ικανοποιηθούν στο μέλλον.
Το ακριβές κείμενο έχει ως εξής:
«Σχετικά με το αίτημα σας και μερικών κατοίκων της πόλης της Χιμάρας προς το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών με ημερομηνία 16-7-1998. σας διευκρινίζουμε. Το αίτημα σας για το άνοιγμα πρώτης τάξης στην ελληνική γλώσσα στην πόλη της Χιμάρας δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση ή διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στην Χιμάρα και στα άλλα γειτονικά παραλιακά χωριά δεν υπήρξε ελληνική μειονότητα και κατά συνέπεια ούτε ελληνικό σχολείο στην ελληνική γλώσσα.
Η ένταξη της ελληνικής ως ξένης γλώσσας επιλογής, για την εκπλήρωση του αιτήματος μερικών μειονοτικών με διαμονή στην Χιμάρα, παραμένει στα υπόψη για το μέλλον».
Η απάντηση αυτή επιστράφηκε ως απαράδεκτη μαζί με ενδεικτικά από το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας του 1946 και ταυτότητες του 1952 που ακόμα πιστοποιούσανε την ελληνική εθνική καταγωγή των κατόχων τους.
Είναι γνωστό πως η περιοχή της Χιμάρας απέρριψε κατά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1945 το καθεστώς Χότζα, με ποσοστά 96-98%. Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, εκτός πολλών άλλων, τα Τίρανα αφαίρεσαν την στρατηγική αυτή περιοχή από την αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη» και ως εκ τούτου το δικαίωμα οι κάτοικοι να μορφώνονται στην εθνική τους γλώσσα, να την μιλάνε σε δημόσιους χώρους, να απευθύνονται σ' αυτήν στις αρχές, να τραγουδάνε τα τραγούδια τους, να γράφουνε τα ονόματα των νεκρών τους στους τάφους κ.λ.π.

Π.Κ.
Ηημερολόγιο 2001, σελ. 15
Eπιμέλεια Ελεονώρα Κοκαβέση

1 comment:

Leonidas said...

Ελληνικό σχολείο στη Χειμμάρα "Όμηρος" - Συνέντευξη στο Himara.eu

Πριν από λίγο καιρό, ένας συνεργάτης του website μας βρέθηκε στην Χειμάρρα για λίγες ήμερες, και με την ευκαιρία προσπάθησε να μιλήσει με το προσωπικό του Ελληνικού σχολείου στην Χειμάρρα «Όμηρος», συλλέγοντας κάποιες πληροφορίες γι’ αυτό, οι οποίες νομίζουμε να σας φανούν χρήσιμες.

http://www.himara.eu/ (Άρθρα)