Kush kerkon te largoje bustin e deshmorit te Gjuhes greke Aristotel Guma?

H προτομή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Procedeengs of The III Panhimarjot Conference -

http://www.himara.eu/adver/KHimariot/konferenca3_1.html

Llambro Ruci shvlefteson "argumentat" e Kristo Frasherit, Luan Malltezit, Shaban Sinanit etj

Le të thonë sa të duan Kristo Frasheri, Luan Malltezi, Shaban Sinani etj.se gjuha e parë në Himarë është shqipja dhe më pas greqishtja. E kjo është thënë qartësisht, por vendosmërisht, pa ekuivoke dhe duke e faktuar

Regjistrimi i popullsise-Presidenti Topi: presione nga qarqe ultranacionaliste

“Ndjeshmëria e madhe është sepse nga individë të qarqeve ultranacionaliste tentohet të bëhet një politikë presioni dhe deformacioni të një procesi që duhet të jetë nacional dhe ligjor” Presidenti la të kuptohej se ai ishte ishte edhe për deklarimin e lirë të etnisë dhe fesë

Ivanov: "ende në rajonin tonë qarqet ultranacionaliste veprojnë në dëm të vendeve të tjera".
(Shqip)

In contrast with 52-personality peticion, in the report of Europian Commission it is said that:

There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents.

Pse nuk i jepet shtetesia shqiptare fortlumturise se tij Anastasios?

Lufta midis civilizimeve ne Shqiperi e gjen shprehjen ne luften frontale te qarqeve ateiste dhe antikrishtere qe perfaqesohen deri ne kupolen e shtetit per 20 vjet rresht dhe kontrollojne totalisht mediat.
S ipas raportimeve te ShIK-ut dhe shtypit, fondametaliste musilmane kane marre shtetesi shqiptare, kurse kryepeshkopi dekorohet nga Presidenti por ende nuk i ploteson kushtet per shtetesi megjthe qendrimin permanent prej 19 vjetesh ne Shqiperi !!!!


Monday, April 16, 2007

HIMARA – POTENCIALET EKONOMIKE & SFIDAT E ZHVILLIMIT


Ioanis Mayromatis [mauromatis1@yahoo.gr] (Koment per librin e prof. Priamo Bollano)

Vitin e kaluar u vu në qarkullim libri “ Himara – Potencialet ekonomike dhe sfidat e zhvillimit”, përgatitur nga himarioti i shquar, Prof dr (Doktor në shkencat ekonomike) Priamo Bollano. Ai përbën një botim të veçante së pari, në aspektin e problematikës dhe mënyrës së shtjellimit të çështjeve që kanë përbërë objektin hulumtues dhe kërkues te autorit, së dyti, në aspektin e materialit të pasur statistikor, të paraqitur në shumë pasqyra, grafiqe e fotografish të ndryshme për trevën e Himarës dhe së fundi, në aspektin e sugjerimeve dhe të opsioneve të zhvillimit të së ardhmes së Himarës. Autori në këtë punim, duke përdorur një metodologji shkencore , jo vetëm e prezanton veten njohës dhe analizues me kompetencë të potencialeve ekonomike e shoqërore të shumta që ka Himara për zhvillimin e saj bashkëkohor në kushtet e sipërmarrjes së lirë private dhe të ekonomisë së tregut, por falë edhe përvojës së tij të gjatë në fushën e studimeve të ndryshme të zhvillimit rajonal e periferik, paraqet bindshëm rrugët e alternativat e zhvillimit të Himares, që siç shtjellohet në punimin në fjalë, ndër shekuj ” ka prodhuar ” më shumë histori e trimëri se sa bukë. I gjithë trajtimi kryhet në interes e në shërbim të prosperitetit të pandalshëm të kësaj krahine. Kjo i ka dhënë mundësi autorit të paraqesë një tablo të saktë të gjendjes aktuale të zhvillimit, duke u ndalur sidomos në ato probleme të mëdha që shqetësojnë sot himariotin, këtë njeri të mençur, patriot, luftëtar e punëtor, të penës e të dyfekut, që e ka çare rrugën e zhvillimit e të përparimit, krenar si malet e Vetëtimës që e rrethojnë si dhe me horizont si hapsirat e pafundme tëe Jonit kaltërosh që shpalosen para tij.
Struktura e lirbit “Himara – potencialet ekonomike & sfidat e zhvillimit" është konceptuar dhe realizuar në katër pjesë, me një lidhje organike ndërmjet tyre. Pjesa e parë shtjellon potencialet ekonomike dhe faktorët e shumtë të zhvillimit të Himarës. Në pjesën e dytë analizohet niveli i tanishëm i zhvillimit ekonomiko-shoqëror, ku nënvizohet fakti se ky nivel dhe kjo gjendje zhvillimi është rrjedhojë e faktorëve të shumtë eksogjenë, qe nuk varen nga puna dhe dëshira e himariotit. Në libër vihet theksi se kjo gjendje është rezultante e zgjidhjeve jo të drejta të zbatuara në Himare për privatizimin e tokave, jashtë vullnetit e dëshirës së himarjotit. Në pjesën e tretë autori shtjellon sfidat e zhvillimit te Himares. Mbështetur në veçoritë që paraqesin faktorët klimatikë natyrorë, në karakterin e kufizuar të tokave bujqësore, në praninë e bashkëjetesën e detit me malin, të rrezatimit të lartë diellor dhe gjelbërimit gjithëvjetor etj, në libër nënvizohet nevoja e shfrytëzimit të potencialeve të shumta për industrine turizmit e të agrobiznesit, në interes dhe në shërbim të turizmit, mbështetur edhe me masat përkatëse institucionalizuese të krahinëes, të rritjes sëe rolit e të ndihmesës së institucioneve publike e të shoqerisë civile në këtë zhvillim. Në pjesën e katërt dhe të fundit, autori në mënyrë te përmbledhur, konturron vizionin e së ardhmes së Himarës. Në të, me një optimizm të madh autori i punimit thekson se nuk do te jetë larg dita kur Himara do të jetë një trevë e zhvilluar në aspektin ekonomiko-shoqëror dhe demografik, me një standard bashkëkohor jetese mbështetur në të ashtuquajturën “dietën mesdhetare" që është e pranishme në çdo familje himariote, një vend i kontakteve me Perëndimin drejt të cilit synon të integrohet.
Libri “Himara - potencialet ekonomike & sfidat e zhvillimit" ka vlera njohëse dhe përgjithësuese, ai i shërben hartimit e zbatimit të strategjive e politikave rajonale të zhvillimit të Himarës nga operatorët e agjentët e këtij zhvillimi. Vetëm me një bashkëveprim tërësor të forcave mund të arrihet zhvillimi harmonik i krahinës, që me të drejtë autori e paraqet si një buqetë me lule brigjeve të Jonit, siç e thotë dhe kënga “një lule e Vilajetit“


No comments: