Friday, June 01, 2007

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Τίρανα, «λαϊκό ΒΗΜΑ». (1-06-2007)


Η επικείμενη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στα Τίρανα είναι χωρίς άλλο σημαντικό γεγονός για την Αλβανία και αναμφίβολα δείχνει την απόφαση της Υπερδύναμης να συμπαρασταθεί σ’ αυτή τη χώρα ως ανταμοιβή για την καθαρή φιλοαμερικανική θέση που κράτησαν όλοι οι παράγοντες από το 1991 και δώθε.

Ποιος δεν θυμάται την επίσκεψη Τζέϊμς Μπέϊκερ στα Τίρανα το 1991, όταν το πλήθος παραληρούσε και οι πεινασμένοι Αλβανοί σήκωσαν στους ώμους τη λιμουζίνα του τότε αρχηγού του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνέχεια, ο διορισμός του Γουίλιαμ Ράγιερσον ως Πρέσβη στα Τίρανα και η παρουσία του στα προεκλογικά μπαλκόνια δίπλα από τους Σαλί Μπερίσα και Εντουρντ Σελάμι έφερε το Δημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία το Μάρτιο του 1992 και καταποντίστηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποχρεώνοντας τον Ραμίζ Αλία σε άτακτη παραίτηση. Στη συνέχεια, τα πράγματα στην Αλβανία δεν κύλησαν και τόσο ρόδινα αφού ο Σαλί Μπερίσα από εκλεκτός τους έγινε αποπαίδι και η αμερικανική επιρροή έχασε αρκετά από την λάμψη της, παραχωρώντας στους ισλαμιστές γη και ύδωρ.

Ώσπου βρέθηκε ξανά στο κατώφλι της εξουσίας ο Σαλί Μπερίσα ˙ πολλά από τα πράγματα με τους Αμερικανούς έχουν αλλάξει και η Υπερδύναμη έχει εγκατασταθεί για τα καλά, τόσο στην Αλβανία όσο και στο Κόσσοβο.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Με την γέννησή της η Αλβανία στράφηκε προς την Αμερική προσπαθώ­ντας να αποσπάσει, ιδιαιτέρως ο βασιλιάς Ζώγκου, την εύνοιά της. Οι πιο προχωρημένες φιλοαλβανικές θέσεις των ΗΠΑ είχαν εκφραστεί από τον Πρόεδρο Ουίλσον, λόγω όμως των συχνών ταραχών που έπνιγαν το νεοϊδρυθέν τότε κράτος, τα πράγματα μπήκαν στο ψυγείο.

Απ’ όλους τους Αλβανούς πολιτικούς της προπολεμικής περιόδου, ο αιδεσιμότατος Φαν Νόλι είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Αμερική, οι διασυνδέσεις του οποίου έβλαψαν σοβαρά την επίλυση του Βορειοηπειρωτικού προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί με τον τρόπο τους βοήθησαν στην επικράτηση του εθνικο-απελευθερωτικού μετώπου, του οποίου ηγούνταν ο Ενβέρ Χότζα. Σε όλες τις επιθέσεις κατά των Γερμανών στο αρχηγείο Ε.Α.Α. υπήρχαν σύμβουλοι τόσο των Άγγλων όσο και των Αμερι­κανών, οι οποίοι συμπαραστέκονταν με πολεμικό υλικό αλλά και οικονομική ενίσχυση.

Τα αμερικανικά ιδρύματα που υπήρχαν στη χώρα, ειδικά αυτό του Χάρρυ Φουλτς, προμήθευαν οργανωτικά στελέχη για τη νέα τάξη πραγμάτων που εγκατέστησαν οι κομμουνιστές στα Τίρανα. Με τις οδηγίες του Τίτο και την ενθάρρυνση της Σοβιετικής Πρεσβείας, ο ίδιος ο Χότζα έδωσε εντολή για φυλακίσεις και απελάσεις αυτών των στελεχών με το πρόσχημα ότι διέπρατταν σαμποτάζ κατά της εξουσίας που μόλις είχε εγκατασταθεί. Το έναυσμα εδόθη από το Μαλίκι το 1946 όπου κατασκευαζόταν εργοστάσιο ζάχαρης.

45 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Με την εγκατάσταση σταλινικού τύπου καθεστώτος στα Τίρανα ήταν μοιραίο να αποκοπεί κάθε επαφή με τον αμερικανικό παράγοντα και τα συμφέροντα της Αλβανίας με την Ουάσιγκτον διαχειριζόταν η Ελβετία. Το φιλοσοβιετικό καθεστώς προχώρησε στην κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν οι Αμερικανοί στα Τίρανα, συμπεριλαμβανομένου και του κτιρίου της τότε διπλωματικής τους αποστολής. Η μόνη «επαφή» των Αλβανών με τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό» όπως αποκαλούσε ο Χότζα τις ΗΠΑ, γινόταν μια φορά το χρόνο όπου η μικρή Αλβανία διασταύρωνε τα ξίφη της από το βήμα συνελεύσεων του ΟΗΕ κατά της Αμερικής.

Στη 45χρονη διαδρομή ο Φαν Νόλι σε επιστολή του προς τον Μεχμέτ Σέχου τον παρότρυνε για επανασύσταση των αμερικανο-αλβανικών διπλωμα­τικών σχέσεων, προσφέροντας τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή.

Βλέποντας ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να ανοίξουν παράθυρο με τους κομμουνιστές των Τιράνων, ώθησαν την Κυβέρνηση των Ελλήνων συνταγματαρχών να συνάψει διπλωματικές σχέσεις, παρά τα άλυτα προβλήματα μεταξύ τους για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και την χάραξη των συνόρων που ξεκρεμούσε από τα 1914

ΜΠΕΡΙΣΑ – ΝΑΝΟ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ

Η σχέση μίσους και αγάπης την 1η περίοδο Μπερίσα κορυφώθηκε με την ανατροπή του το 1997. Ο κάποτε εκλεκτός των ΗΠΑ, τον οποίο το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αποκαλούσε «Αβραάμ Λίνκολν των Βαλκανίων», έγινε αποδιοπομπαίος τράγος παραχωρώντας τη θέση στον φυλακισμένο ηγέτη Φάτος Νάνο, αρχηγό της αλβανικής κεντροαριστεράς.

Από το 1992 όποιος επισκέπτεται επίσημα κυβερνητικά γραφεία, ακόμα και αυτό του πρωθυπουργού, θα προσέξει την αλβανική και αμερικανική σημαία μαζί. Γνωστός πολιτικός σε χαλαρή συζήτηση μαζί μας, σύγκρινε τους Αλβανούς με τους Αζέρους, οι οποίοι προσκυνάνε την ημισέληνο τουρκική σημαία και οι Αλβανοί την αστερόεσσα των ΗΠΑ.

Αυτό δεν είναι συμμαχία αλλά υποτέλεια.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, η Αλβανία προέκυψε η πιο φιλοαμερικανική χώρα στην Ευρώπη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

Ενώ πλησιάζει η 10η Ιουνίου, στα Τίρανα οι προετοιμασίες για την επίσκεψη έχουν κορυφωθεί. Έχει προσληφθεί μεγάλη αμερικανική εταιρία για σημαιοστολισμό ενώ έχουν προβάλει σποτάκια στην τηλεόραση που καλωσορίζουν τον πλανητάρχη.

Πηγές από την Αλβανική Πρωθυπουργία, οι οποίες θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, λένε πως ο Σαλί Μπερίσα προσεύχεται στον πρώην κυβερνήτη της Πενσυλβάνια και συμβούλο της Αλβανικής Κυβέρνησης Τομ Ριτζ, ο οποίος έπεισε τον Μπους να προσγειώσει το «Air Force One» στο «Μητέρα Τερέζα».

Παρά τα μεγάλα ευχαριστώ και τα διαφημιστικά εφέ, η επίσκεψη Μπους πέρα από το κάλεσμα των χωρών της «Αντριατίκ 3» για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα υποκινήσει τον Αλβανικό εθνικισμό για περισσότερες απαιτήσεις εις βάρος των γειτόνων.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ;

Το πρώτο και μεγάλο θύμα θα είναι η Σερβία αφού οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω ούτε μια σπιθαμή από το σχέδιο Αχτισάρι για ανεξαρτησία της επαρχίας Κοσσόβου.

Η Π.Γ.Δ.Μ. η οποία έχει τον μεγαλύτερο αλβανικό πληθυσμό εκτός κρατικών συνόρων της Αλβανίας, θα γίνει ο επόμενος στόχος μόλις πάρει τέλος το Κοσσοβάρικο ζήτημα. Παρά τις υποχωρήσεις των Γκρουέφσκι και Τσερβενκόφσκι, η αλβανική πλευρά ζητάει την καντονοποίηση του δυτικού μέρους με απώτερο στόχο την ανεξαρτητοποίησή τους.

Η ελληνική κοινότητα της Αλβανίας, όπως αναφέρουν πηγές που δεν δέχονται διάψευση, πρέπει να αποχαιρετίσει όποιες επιθυμίες έχει εκφράσει για στάτους Αυτονομίας ή την επαναφορά του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Προς αυτή την κατεύθυνση ομολογούν και οι διάφορες αλληλογραφίες της νυν Αμερικανίδας Πρέσβειρας Μάρσι Ρις, η οποία αποκαλεί την ΟΜΟΝΟΙΑ «ταραχοποιά στοιχεία τα οποία έχουν πάρει περισσότερα απ’ ότι τους ανήκουν».

Σε τηλεγράφημά της προς το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου, η κυρία Ρις γράφει :

«Η ελληνική μειονότητα πριν και μετά από τις εκλογές της 18ης Φεβρουα­ρίου δεν συνέβαλε στην σταθερότητα και ηρεμία της Αλβανίας. Ο πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το ΚΕΑΔ με την ανοχή της Κυβέρνησης πήρε όσα ήθελε».

Σίγουρα η τοποθέτηση Μπολάνου για εξομοίωση Κοσοβου και Βορείου Ηπείρου έχει εξοργίσει την εδώ Αμερικανική Πρεσβεία.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και την άκομψη πρωτοβουλία της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προωθούσε ψήφισμα στην Αμερικανική Γερουσία για τις ανύπαρκτες τσάμικες διεκδικήσεις, πράγμα το οποίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση της ελληνικής ομογένειας. Συνεπώς, για όποια νέα ανεπιθύμητη κατάσταση με την ελληνική κοινότητα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση και θα υποχρεωθεί να επέμβει υπέρ των ομοεθνών της, δημιουργώντας έτσι ρήξη στις διμερείς σχέσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα αναφέραμε και όποια για λόγους που όλοι γνωρίζουμε δεν γράφουμε, η επίσκεψη του Μπους στα Τίρανα σίγουρα θα φέρει αναταραχές στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι Αλβανοί θα ενισχυθούν σημαντικά, δεν ξέρουμε όμως εάν οι ΗΠΑ επιδιώκουν χάραξη νέου χάρτη στην περιοχή για να κάνουν χρυσές δουλειές με τους μισθοφόρους που βρήκαν μετά το 1990 στη Νέα Ευρώπη, για την οποία είχε εκφραστεί ο στενός φίλος της οικογένειας Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

No comments: