Friday, August 31, 2007

Ναι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ,αλά όχι με κάθε κόστος

Του Φρενδτι Βελερη. [beleris_fr@yahoo.gr]

Ξεκινώντας από της 15 Ιουλίου η Χιμάρα κατακλύζεται από Αλβανούς επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν την πατρίδα μας για της θερινές τους διακοπές .Για την Αλβανία το να κάνη διακοπές κάποιος στη Χιμάρα είναι της μόδας, μια μόδα που ξεκίνησε δήλα- δήλα στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα και συνεχίζετε μέχρι και της μέρες μας .Τη μοναδική χρονική περίοδο που σταμάτησε αυτό το κύμα επισκεπτών ήτανε η περίοδος 1990-1998 για λόγους που είναι γνωστή σε όλους . Το πρώτο κύμα τον τουριστών πριν το 1990 έμενε στα πόλη λίγα ενοικιαζόμενα που υπήρχαν στην περιοχή αλά και σε σπίτια που οι συχωριανοί μας παραχωρούσαν πολλές φορές βγαίνοντας και οι ίδιοι έξω για να φιλοξενήσουν τους τουρίστες ,φυσικά με το αζημίωτο . Οι Αλβανοί παραθεριστές αυτής της πρώτης περιόδου ζούσαν κύριος στα Τίρανα ήταν δημόσιοι υπάλληλη ,κρατική λειτουργοί ,εργαζόμενη στο διπλωματικό σώμα ,άνθρωποι οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο είχαν μια σχέση με τον έξω κόσμο ,και εξ αυτού του λόγου μαζί με τα πόλη σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή έφεραν μαζί τους τον αέρα της πρωτεύουσας και κάποιον είδους πολιτισμού .Την ίδια εποχή έκαναν την εμφανίσει τους στη Χιμάρα και οι πόρτες τηλεοράσεις . Άρα μέσο της ΕΡΤ τότε έμπαινε στα χιμαριωτηκα σπίτια και αλός ένας πολιτισμός που υπήρχε από αιώνες στο ΔΝΑ μας.

Την δεύτερη περίοδο ,μετά το1990στη Χιμάρα τα ενοικιαζόμενα πολλαπλασιάσθηκαν οι συμπατριώτες μας επένδυσαν τεραστία ποσά που εξοικονόμησαν εργαζόμενη κύριος στην Ελλάδα και σήμερα έκτος από τα σπίτια που έχουν επισκευασθεί αχούν χτιστή και 3 000 δωμάτια αποκλείσθηκα προς εξυπηρετήσει τον αναγκών του τουρισμού ,εκατοντάδες μαγαζιά κάθε είδους, και γένηκα πολλά έργα τουριστικής υποδομής .Στα εφτά χόρια του Δείμου Χιμάρας φιλοξενούνται 15 000 παραθεριστές ετησίως Αυτή οι 15 000 δεν είναι πια αποκλείσθηκα Αλβανοί που μένουν στην Αλβανία αλά και Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό καθώς και Αλβανοί τον Σκοπίων και του Κοσοβου .Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη Χιμάρα δεν είναι πια δημόσιοι υπάλληλη και κρατική λειτουργοί αλά και επιχειρηματίες και διάφορη νεόπλουτη οι οποίοι πλουτήσαν με διάφορους περίεργους και παράνομους τρόπους, οπός λαθρεμπόριο, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός κ.λ π.

Για να μην παρεξηγηθώ σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι οι συντριπτικοί πλειοψηφία αυτόν που επιλέγουν τη Χιμάρα για της ολιγομερές διακοπές τους είναι άνθρωποι φιλήσυχη και οικογενειάρχες και ο μοναδικός σκοπός της επίσκεψις τους είναι ο τουρισμός .

Από εκτίμησης του Δείμου Χιμάρας αλά και καταστηματαρχών της περιοχής ο καθένας απ αυτούς ξοδεύει κατά την διάρκεια τον διακοπών του περίπου 400 εύρο .

Επόμενος ο ετησίως τζίρος στο δήμο Χιμάρας από τον τουρισμό είναι περίπου 6 000 000 εύρο . Άμα από αυτό το πόσο αφαίρεσης τα έξοδα ,για προμήθειες τροφίμων, ποτών ,αναλώσιμα είδη που χρειάζονται για τον εξοπλισμό τον ενοικιαζομένων και τον καταστημάτων ,ρεύμα , νερό και μεροκάματα για την εξυπηρετήσει όλον τον τουριστών , το καθαρό κέρδος από την συγκεκριμένοι οικονομική δραστηριότητα ανέρχεται στο πόσο τον 2 500 000- 3 000 000 ευρο Είναι λίγα οι πολλά ? Για να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα θα συγκρίνω τα κέρδη από τον τουρισμό με μια από της βασικές πήγες εσόδων του λαού της Χιμάρας, που είναι οι συντάξεις του ΟΓΑ

Οι δικαιούχοι συντάξεως ΟΓΑ καταγόμενη από την Χιμάρα ανεξάρτητος το που ζούνε βάση τον μητρώον του οργανισμού είναι 5 000 Οι 14 μισθοί που δικαιούται ο κάθε συνταξιούχος στην Ελλάδα ετήσιος από 330 εύρο που είναι ο κάθε μισθός μαζί με της κράτησης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας κάνουν 4 620 εύρο έπη 5 000 δικαιούχων μας κάνη 23 100 000 εύρο. Επειδή είμαι σχεδόν βεβαίως ότι μόλις δείτε το νούμερο θα νομίσετε ότι έχω κάνη λάθος στα μηδενικά θα το γράψω και ολόγραφος . Τα ετήσια έσοδα της επαρχίας Χιμάρας από την χορηγήσει από το ελληνικό κράτος της σύνταξης του ΟΓΑ είναι είκοσι τρία εκατομμύρια εκατό χιλιάδες εύρο. Όση φαιδρή συχωριανοί μας πιστεύουν και προπαγανδίζουν ότι η σύνταξη χορηγείται από την Ευρωπαϊκοί Ένωση , τον άλλων μήνα ας πάνε να την εισπράξουν από την Ιταλία ,την Αγγλία οι όπια αλί χώρα της αρέσκειας τους .

Τέλος πάντων για να επανέρθουμε στο θέμα μας ,λίγα οι πολλά τα έσοδα από τον τουρισμό οι Χιμάρα συνολικά αλά και ο κάθε χιμαριοτης ξεχωριστά θα πρέπει να είναι ευνομον σε κάθε άνθρωπο ο οποίος επιλέγει την επαρχία μας να κάνη της διακοπές του άρα ενισχύει την οικονομία της περιοχής .Πρέπει να βελτιώνει συνεχεία της υποδομές για να αυξάνονται οι επισκέπτες καθώς και να αυξηθεί και η τουριστική περίοδος .

Συνοψίζοντας έχω να πω ΄ναι στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου αλά όχι με κάθε κόστος όχι στην πολιτισμικοί και εθνική αλλοίωση της περιοχής όχι στην αυθαίρετη δόμηση όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος

όχι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής , όχι στης συμπεριφορές που αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής , όχι στο ξεπούλημα της γης που κληρονομήσαμε από τους προγονούς μας , όχι στην εγκαταλείψει κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας .

Καλό χειμώνα

1 comment:

Leonidas said...

Διαβάζοντας το κείμενο αυτό, πέρα από τα τεράστια ορθογραφικά λάθη που έχει, δυσκολεύομαι πολύ να βγάλω κάποιο νόημα από τις διάσπαρτες απόψεις - ιδέες του συντάκτη του. Και επειδή τυχαίνει να γνωρίζω πράγματα για τον συντάκτη, αδυνατώ να τον δικαιολογησώ γι' αυτό.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω πως ο συντάκτης καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, με το οποίο συμφωνώ, αφού παραπάνω αναφέρεται σε άλλα θέματα.