Sunday, October 14, 2007

Education minister attends opening of new Arsakeio school in Tirana

Αρσάκειο και στα Τίρανα
«E» 12/10

Ρεπορτάζ: ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr

Ενα νέο σχολείο στην οικογένεια των Αρσακείων εγκαινιάστηκε χθες, αυτήν τη φορά εκτός συνόρων. Είναι το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων, στο οποίο σπουδάζουν ήδη 450 παιδιά και διδάσκουν 36 Αλβανοί εκπαιδευτικοί και 10 Ελληνες.

Διευθύνεται από δύο πρώην διευθύντριες των Αρσακείων της Αθήνας και από Αλβανίδα υποδιευθύντρια. Χθες έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του σχολείου, παρουσία του Ελληνα υπουργού Παιδείας Ε. Στυλιανίδη, του προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ. Μπαμπινιώτη, επιστημόνων αλλά και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τη μεγάλης εκπαιδευτικής σημασίας πρωτοβουλία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να ιδρύσει Αρσάκειο στα Τίρανα, η οποία, όπως υπογράμμισε, μακροπρόθεσμα θα τονώσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Χρηματοδότηση
Το Αρσάκειο στα Τίρανα χτίστηκε με χρήματα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με χορηγίες δωρητών και κυρίως με τα προγράμματα ανάπτυξης των Βαλκανίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Λειτουργεί με βάση το πρόγραμμα και τη διδακτέα ύλη των αλβανικών σχολείων με πρόσθετη ενισχυμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας και τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων του κυρίως προγράμματος στην ελληνική, όπως Λογοτεχνία, Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Γεωγραφία και Πληροφορική.

Η ιστορία των Αρσάκειων σχολείων είναι μακρόχρονη και ξεκινά το 1836 με την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και με στόχο να καλύψει την ανάγκη για σχολεία θηλέων.

Εμπνευστές της ιδέας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υπήρξαν τρεις φωτισμένοι άνδρες: ο Ιωάννης Κοκκώνης, παιδαγωγός με μεγάλη εκπαιδευτική, διοικητική και οργανωτική εμπειρία, ο διδάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, εκπαιδευτικός και λόγιος, δάσκαλος και συγγραφέας, και ο ιερωμένος Μισαήλ Αποστολίδης, με παράλληλη θεολογική, συγγραφική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Η ιδέα των τριών ανδρών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και «αγκαλιάστηκε» από επιφανείς πολίτες της εποχής, καθώς εβδομήντα τρεις αγωνιστές της Επανάστασης, επίσκοποι, πολιτικοί, υπουργικοί σύμβουλοι, δικαστικοί και λόγιοι ίδρυσαν την «εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικήν Εταιρείαν», της οποίας η δράση επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο κτίριο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας, το γνωστό Αρσάκειο Μέγαρο, στο τετράγωνο μεταξύ Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, αποτελούσε αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης. Σήμερα, μετά την ανακαίνιση που υπέστη, φιλοξενεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και τη Στοά του Βιβλίου. Ανάλογα, στις υπόλοιπες πόλεις όπου λειτούργησαν και λειτουργούν Αρσάκεια Σχολεία, τα κτίρια που τα φιλοξένησαν και τα φιλοξενούν, είτε ιδιοκτησίες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είτε ενοικιαζόμενα, χαίρουν της φροντίδας της Εταιρείας και των τεχνικών υπηρεσιών της.

Σήμερα, εκτός από την Αθήνα, Αρσάκεια σχολεία υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα, που είναι και από τα παλιότερα σχολεία (ιδρύθηκε το1891).

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
Γέφυρα παιδείας ανάμεσα στις δύο χώρες

Η ιδέα για την ίδρυση Αρσακείου στην Αλβανία ανήκει στον πρόεδρο του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος τόνισε στο «Εθνος»: «Είναι πολύ σημαντικό ότι 450 παιδιά στα Τίρανα της Αλβανίας μαθαίνουν να μιλούν Ελληνικά, γνωρίζουν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό, την αγγλική γλώσσα και ταυτόχρονα παίρνουν μια γερή μόρφωση στη μητρική τους γλώσσα. Αυτό είναι το επίτευγμα του Αρσακείου Τιράνων που αποτόλμησε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, προκειμένου να υπάρξει μια γέφυρα παιδείας και πολιτισμού, ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ιδρυτικός πυρήνας ο Απ. Αρσάκης
Γύρω από τον βασικό ιδρυτικό πυρήνα αναπτύχθηκε ένας μεγάλος κύκλος ευεργετών και δωρητών που με την προσφορά τους στήριξαν σε πολλά επίπεδα τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στα πρώτα της βήματα, χαράσσοντας την πορεία των σχολείων της με τη θεμελίωση της οικονομικής αυτονομίας τους - και αυτό μέσα στις δυσχερείς για την οικονομία της μετεπαναστατικής Ελλάδας συνθήκες. Σημαντικότερος όλων των ευεργετών στάθηκε ο Απόστολος Αρσάκης, γιατρός, λόγιος και πολιτικός από τη Χοταχόβα Πρεμετής Ηπείρου, ο οποίος έζησε και διέπρεψε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Οταν το 1850 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προσπαθούσε αγωνιωδώς να εξασφαλίσει πόρους για την ανέγερση των κτιρίων της, ο Αρσάκης

ανέλαβε την αποπεράτωση του Μεγάρου της οδού Πανεπιστημίου, κάλυψε τα μέχρι τότε έξοδα της Εταιρείας και της διέθεσε ποσό με το οποίο της παρείχε τα μέσα για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της και, βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχολεία ονομάστηκαν Αρσάκεια προς τιμήν του.

Ευεργέτης η οικογένεια Τοσίτσα
Μεγάλοι ευεργέτες υπήρξαν, επίσης, ο Μιχαήλ Τοσίτσας και η σύζυγός του, Ελένη, καταγόμενοι και οι δύο από το Μέτσοβο Ηπείρου. Ο Τοσίτσας διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για εθνικούς και κοινωφελείς σκοπούς, ενώ η χήρα του δώρισε το οικόπεδο και ανέλαβε την οικοδόμηση και τον εξοπλισμό του Τοσιτσείου Σχολείου, μεριμνώντας και για τη συντήρησή του. Κοντά σε αυτούς, πολλοί άλλοι, ισχυροί ή απλοί άνθρωποι, διέθεσαν μεγάλες περιουσίες ή το υστέρημά τους για τους σκοπούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας - και είναι προφανές ότι σημασία δεν είχε το ποσό αλλά η χειρονομία και η διάθεση για προσφορά, που ανέκαθεν στήριζαν την Εταιρεία στο έργο της.




TIRANA (ANA-MPA - I. Patso*)

Greek Education Minister Evripidis Stylianidis on Friday attended the inauguration of new school grounds belonging to the private Greek-Albanian school operated by the Greek Arsakeio chain of schools in Tirana - the first of the chain founded outside of Greece. Also attending were the Albanian Education Minister Genc Pollo, ruling New Democracy party's Central Committee Secretary Lefteris Zagoritis, former Albanian prime minister Fatos Nano, a number of former Albanian foreign ministers and Greek ambassadors to Tirana, as well as the former rector of Athens University and current president of the Greek Foundation of Culture George Babiniotis. In speeches at the opening of the new school, the two ministers said it would act as a bridge of friendship between Greece and Albania. Earlier, Stylianidis and Pollo had a brief meeting at the Albanian education ministry and expressed their satisfaction at the good level of bilateral ties in the education sector. According to the Greek minister, this cooperation would continue and would be built up "into a model of international cooperation that would be an example for other Balkan states".

I. Patso-is a new journalist from Himara

No comments: