K. Παπούλιας: Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007 14:21
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπάμιρ Τόπι, συνάντηση την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Όπως είπε, ο κ. Παπούλιας, επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας, διότι έτσι ισχυροποιείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Χαιρετίζουμε τις προόδους που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Αλβανία στην πορεία αυτή και ευχόμαστε να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την διαδικασία προσέγγισής της προς τις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές δομές».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπάμιρ Τόπι, συνάντηση την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Όπως είπε, ο κ. Παπούλιας, επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος, ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στη συνεργασία σε θέματα άμυνας, αστυνομίας, τελωνείων, υγείας και παιδείας. «Για τον λόγο αυτό», είπε, επιδεικνύουμε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις πολυάριθμες ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα και ενισχύουν το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων».
Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και ευημερία των Ελλήνων της Αλβανίας και προσπαθούμε, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, να βοηθήσουμε για την επίλυση προβλημάτων που αναφύονται».
Αντίστοιχα, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών λειτουργεί προς όφελος και των δύο χωρών, καθώς αφενός μεν υποβοηθείται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου δε, ενισχύεται και η Αλβανία με τα εμβάσματα των μεταναστών που αιμοδοτούν την αλβανική οικονομία.
Επιπρόσθετα στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας που εμπεδώνουν τη σταθερότητα στην περιοχή και κατοχυρώνουν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική όλων των βαλκανικών χωρών.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε ότι απεδέχθη πρόσκληση του Αλβανού Προέδρου να επισκεφθεί την Αλβανία, επίσκεψη που όπως είπε, θα πραγματοποιήσει πολύ σύντομα.
Από την πλευρά του, ο κ. Τόπι ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια τόσο για τη στήριξη της Ελλάδος στην πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, όσο και για τον ειδικότερο ρόλο του στο ζήτημα των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα - «ενας εμφανής και θετικός ρόλος –όπως είπε- που φαίνεται και από τα διάφορα προεδρικά διατάγματα που έχει υπογράψει για την αναβάθμιση του status της νομιμοποίησης των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τόπι, κρίθηκε από κοινού απαραίτητο ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης των αλβανοπαίδων στη μητρική τους γλώσσα, προβάλλοντας ως θετικό παράδειγμα το υπ’αριθ.112 σχολείο στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλβανός πρόεδρος διατύπωσε την άποψη ότι η ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχία θα συνέβαλε στην οριστική ειρήνευση της περιοχής. «Πιστεύω και είμαι πεπεισμένος ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, αλλά και η Σερβία έχουν το μέλλον τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’αυτό και η απονομή του status του ανεξάρτητου κράτους θα ήταν πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη», σημείωσε ο κ. Τόπι.
8 comments:
http://www.skai.gr/master_story.php?id=66693
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλβανό ομόλογό του Μπαμπίρ Τόπι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.
"Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας, διότι έτσι ισχυροποιείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Χαιρετίζουμε τις προόδους που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Αλβανία στην πορεία αυτή και ευχόμαστε να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την διαδικασία προσέγγισής της προς τις ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές δομές", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις συνεργασίας σε θέματα άμυνας, αστυνομίας, τελωνείων, υγείας και παιδείας.
Αναφορικά με το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι "παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και ευημερία των Ελλήνων της Αλβανίας και προσπαθούμε, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, να βοηθήσουμε για την επίλυση προβλημάτων που αναφύονται".
Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών λειτουργεί προς όφελος και των δύο χωρών, καθώς αφενός μεν υποβοηθείται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου δε, ενισχύεται και η Αλβανία με τα εμβάσματα των μεταναστών που αιμοδοτούν την αλβανική οικονομία.
Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε ότι απεδέχθη πρόσκληση του Αλβανού Προέδρου να επισκεφθεί την Αλβανία, επίσκεψη που όπως είπε, θα πραγματοποιήσει πολύ σύντομα.
Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμπίρ Τόπι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του τόσο για τη στήριξη της Ελλάδος στην πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, όσο και για τον ειδικότερο ρόλο του στο ζήτημα των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα - "ένας εμφανής και θετικός ρόλος –όπως είπε- που φαίνεται και από τα διάφορα προεδρικά διατάγματα που έχει υπογράψει για την αναβάθμιση του status της νομιμοποίησης των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα".
Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσόβου, ο Αλβανός πρόεδρος διατύπωσε την άποψη ότι η ανεξαρτητοποίηση της σερβικής επαρχία θα συνέβαλε στην οριστική ειρήνευση της περιοχής.
"Πιστεύω και είμαι πεπεισμένος ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, αλλά και η Σερβία έχουν το μέλλον τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό και η απονομή του status του ανεξάρτητου κράτους θα ήταν πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη", επεσήμανε ο κ. Τόπι.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Në Tiranë dje, është ngritur flamuri në 95 vjetorin e Pavarësisë. Më 26 nëntor 1912, atdhetarë dhe patriotë tiranas ngritën flamurin e Pavarësisë në Tiranë, dy ditë përpara se ai të ngrihej edhe në Vlorë për të shpallur mëvetësinë e gjithë Shqipërisë.
Nuk keni pse shqetesoheni o himarjote se nuk ju ftoi ambasadori. Mbremja ishte me emigrante kurse ju jeni ne atdheun tuaj,pra nuk ishte per ju kjo mbremje
Jame plotesisht dakort...
Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας
330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.
866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.
1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.
1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.
1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.
1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.
1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.
1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.
1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.
Poy kolaei i tleftea istoriki ekdromi edo? An kapios thelei na grapsei kati istoriko as to stili ksexorista sthn dhieythinsi [akrokeravnos@yahoo.gr]
Post a Comment