Friday, December 14, 2007

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:arvan@hol.gr







Αθήναι: Νοέμβριος 2007


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 28



1. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 25 έως 27 Νοεμβρίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο νέος Αλβανός Πρόεδρος κ.Μπαμίρ Τόπι, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία.

Ο κ. Τόπι είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Παπούλια, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων. Στις συζητήσεις ετέθησαν από την Ελληνική πλευρά και θέματα που αφορούν τον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό όπως το θέμα των περιουσιών, των καταπατήσεων γης από τις Αλβανικές αρχές, η Ελληνική παιδεία, η χρήση της Ελληνικής γλώσσας στην Δημόσια Διοίκηση, η απογραφή του πληθυσμού με αναφορά στο θρήσκευμα και την εθνικότητα. Επίσης το κατέβασμα και η κατάσχεση των αναμεταδοτών των Ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από το Αργυρόκαστρο κ.ά.



2. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Στις 26 Νοεμβρίου Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Γεώργιος Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας κ.Μπαμίρ Τόπι κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του δευτέρου στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε από τον κύριο Τόπι την απονομή χάριτος στους πέντε Χειμαρριώτες που έχουν καταδικασθεί από Αλβανικό δικαστήριο σε φυλακίσεις 1 ½ έως 3 έτη από το 2004. Aκόμα ο κ.Καρατζαφέρης ζήτησε, η Αλβανία να σεβαστεί τις περιουσίες τωνΧειμαρριωτών. Ο Αλβανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον και κράτησε σχετικές σημειώσεις.



3. Η ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεστίαση της «Αναγέννησης» , η οποία κατά γενική ομολογία ήταν η μεγαλύτερη και η καλλίτερη που έγινε ποτέ. Παρευρέθησαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους στάθηκαν αλληλέγγυοι στον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό.

Από την ΝΔ ήσαν οι Σοφία Βούλτεψη και Μπάμπης Καραθάνος, από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Παντούλας, από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης και o Ανδρέας Παπαμιχαήλ. Ακόμα ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου κ. Λώλος.



4. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Ο κ. Βασίλης Μπολάνος, Δήμαρχος της Χειμάρρας και Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στις Η.Π.Α. προσκεκλημένος της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο κ. Μπολάνος παρευρέθη στις εκδηλώσεις για την βράβευση του Αρχιεπισκόπου κκ.Δημητρίου, ακόμα συναντήθηκε με τους γερουσιαστές κκ. Μπιλιράκη, Σπέη, Σαρμπάνη. Επίσης με τον κ. Νεγκρεπόντε και τον κ. Παγκράτη καθώς και με τον Πρέσβη της Ελλάδος στις Η.Π.Α. Ο κ. Δήμαρχος είχε ακόμα επικοινωνία με τον Χειμαρριώτη τέως διευθυντή της C.I.A. κ. Τζωρτζ Τένετ.



5. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ΒΗπειρωτική εφημερίδα ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ ο Δήμαρχος της Χειμάρρας, ανάμεσα στα πολλά, όλα σημαντικά, ξεχωρίζει η δήλωση του ότι «Υπάρχουν πιο πολλά διεθνή νομικά κείμενα, τα οποία καθορίζουν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και της Βορείου Ηπείρου από όσα υπάρχουν μέχρις στιγμής για το Κόσσοβο». Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μπολάνος είχε δηλώσει στην Αλβανική τηλεόραση «Ότι εφαρμοσθεί στο Κόσσοβο, το ίδιο να ισχύσει και στην Βόρειο Ήπειρο». Τώρα κληθείς από τον δημοσιογράφο να σχολιάσει την δήλωση του εκείνη, ο κ. Μπολάνος δήλωσε «Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είχα δηλώσει, είπα απλώς το αυτονόητο». Συγχαρητήρια Δήμαρχε, είσαι στην κατηγορία εκείνων που στην μακροχρόνια πορεία του Ελληνισμού ήξεραν και ήθελαν να αγωνίζονται για κάποια υψηλά ιδανικά

6. ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΚΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Τον τελευταίο καιρό βάνδαλοι κτυπούν και λεηλατούν Ελληνικές εκκλησίες και μοναστήρια στην Βόρειο Ήπειρο. Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, στο Αργυρόκαστρο, στην Δρόπολη, στην Κορυτσά, μετά στον Μεσοπόταμο των Αγίων Σαράντα το Βυζαντινό μοναστήρι, στην Χειμάρρα, στους Δρυμάδες την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και στο Κηπαρό το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Η Αλβανική αστυνομία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ανίκανη να ανακαλύψει τους δράστες.



7. ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΗΠΑΡΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

Στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημογέροντα και συμβουλίου στο χωριό Κηπαρό της Χειμάρρας συνέβησαν φοβερά και απίστευτα που δείχνουν καθαρά πώς οι πολιτικές δομές στην Αλβανία είναι τριτοκοσμικού επιπέδου και κάτω. Συγκεκριμένα δύο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής χωρίς τον πρόεδρο αυτής έφθασαν δύο ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της ψηφοφορία και απαίτησαν να αρχίσει αυτή αμέσως και εν συνεχεία προσπάθησαν να μεθοδεύσουν διάφορες παρατυπίες για να επιτύχει η προσχεδιασμένη νοθεία και να εκλεγεί ο αρεστός στο Αλβανικό κράτος και παρακράτος. Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στις μεθοδεύσεις και οι καλπονοθευτές έσπευσαν να εξαφανιστούν κάνοντας την συνέχιση της διαδικασίας αδύνατη. Προηγουμένως είχε ξυλοκοπηθεί ένας από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.



8. ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Τρεις οργανώσεις από κοινού συνέταξαν έκθεση για την Αλβανία ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Σύμβασης Πλαισίου Ε.Ε. - Αλβανίας, ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος της Αλβανίας στο θέμα της μεταχείρισης των μειονοτήτων.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο, το Διεθνές Ίδρυμα Μελετών και την Αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι και ουσιαστικά δείχνει κίτρινη κάρτα στην Αλβανία. Μεταξύ άλλων πολλών αναφέρει «Η πρόοδος στον τομέα των μειονοτήτων υπήρξε περιορισμένη». Ουσιαστικά η Αλβανία δεν έκανε τίποτα στον χρόνο που πέρασε για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

(Από την εφημερίδα ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ)





Θερμές ευχές για τις Εορτές σε όλα τα μέλη, τους φίλους μας και τον απανταχού Ελληνισμό.

No comments: