Sunday, February 17, 2008

Την Κυριακή η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Εξελίξεις στα Βαλκάνια
Την Κυριακή η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

ΑΠΕ
Γιορτινή ατμόσφαιρα στην Πρίστινα με τις σημαίες της Αλβανίας και των ΗΠΑ σε πρώτο πλάνο
Πρίστινα
Τελευταία ενημέρωση 16/02/08 20:30
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Η 17η Φεβρουαρίου προβάλλει ως η πιθανή ημερομηνία απόσχισης του Κοσόβου (8/2/2008)

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαιώνει και ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Χασίμ Θάτσι, θα κηρυχθεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι συναντήθηκε το Σάββατο με θρησκευτικούς εκπροσώπους και στη συνέχεια, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί «η επιθυμία των πολιτών του Κοσόβου». «Θα είναι μια μέρα ηρεμίας, κατανόησης και (η ημέρα υλοποίησης) της δέσμευσης του κράτους για την πραγματοποίηση της επιθυμίας των πολιτών του Κοσόβου» υπογράμμισε.

H κήρυξη ανεξαρτησίας είναι πρωτοσέλιδος τίτλος όλων των εφημερίδων του Κοσόβου, που αναφέρουν ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει για να ψηφίσει στις 14:00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας) και μία ώρα αργότερα θα γίνει η αναξήρυξη ανεξαρτησίας.

«Η πιο σημαντική ημέρα στην ιστορία του Κοσόβου... θα τελειώσει στις 23:00 με πυροτεχνήματα. Είναι Κυριακή. Χαρούμενη Κυριακή» γράφει η Express.

Οι ΗΠΑ και πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου αμέσως μετά την κήρυξή της.

Εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της νότιας αυτής επαρχίας της Σερβίας τάσσονται οι αρχές του Βελιγραδίου, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και οι Σέρβοι του Κοσόβου, οι οποίοι αποτελούν κάτι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της επαρχίας. Την αντίθεσή της επανέλαβε επίσης η Ισπανία.

Στη Σερβία, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώνεται στις αντιδράσεις του Βελιγραδίου, το οποίο προβλέπεται ότι θα δώσει μάχη σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα ενεργοποιηθεί αυτόματα απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου που «καθιστά άκυρες όλες τις παράνομες πράξεις των προσωρινών οργάνων του Κοσόβου».

Ο αρμόδιος Σέρβος υπουργός για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς, δήλωσε ότι η ΕΕ έλαβε «άλλη μία επονείδιστη απόφαση», αναφερόμενος στην αποστολή που θα εγκατασταθεί στο Κόσοβο

Με την απόφαση αυτή, η ΕΕ «αποδέχεται την πολιτική της απόσχισης ως τρόπο για την επίλυση ζητημάτων μειονοτήτων», εκθέτοντας τον εαυτό της ως έναν «αδύναμο διεθνή οργανισμό που είναι επιρρεπής στο να παραβιάζει τους δικούς του και τους διεθνείς νόμους στην υπηρεσία των αμερικανικών πολιτικών συμφερόντων» είπε.

Η Σερβία θα πρέπει να «επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες μέλη της που θα αναγνωρίσουν τελικά την ανεξαρτησία του Κοσόβου» κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας στον Σλοβένο πρεσβευτή στο Βελιγράδι Μίροσλαβ Λούτσι, για την απόφαση της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση της Σερβίας θεωρεί παράνομη αυτή την απόφαση που ελήφθη εκτός της αιγίδας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση της Σερβίας αντιτίθεται ξεκάθαρα στην έλευση μιας αποστολής στερούμενης σαφούς νομικής βάσης, η οποία δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνον από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρεται στη νότα προς τη σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για ηρεμία και κάλεσε τους Σέρβους να παραμείνουν στο Κόσοβο.

Η ΕΕ έδωσε, το Σάββατο, το πράσινο φως για την εγκατάσταση αποστολής αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσοβο και ανακοίνωσε επίσημα το διορισμό ως επικεφαλής του Γάλλου στρατηγού εν αποστρατεία Ιβ ντε Κερμαμπόν, πρώην διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ διόρισαν επίσης τον Ολλανδό Πιέτερ Φέιθ ως ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το Κόσοβο «για να συμβουλεύει και να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία» στην περιοχή και να συντονίζει τις διάφορες ενέργειες της ΕΕ.

Πυρετός στην Πρίστινα

Στο ρυθμό της επικείμενης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ζει η πρωτεύουσα Πρίστινα των περίπου 500.000 κατοίκων.

Οι εργασίες για τους σχετικούς εορτασμούς είναι πυρετώδεις. Τα πάρκα στην πόλη καλλωπίζονται, οι δρόμοι φωταγωγούνται, τεράστια πανό με τη λέξη «independence» (ανεξαρτησία) έχουν αναρτηθεί στους δρόμους, ενώ πολυάριθμες είναι οι αμερικανικές και βρετανικές σημαίες που κυματίζουν στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, με τη συνοδευτική επιγραφή «thank you».

Από το όλο σκηνικό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η αλβανική σημαία, η οποία είναι και το εθνικό σύμβολο των απανταχού Αλβανών στον κόσμο (μαύρος δικέφαλος αετός σε κόκκινο φόντο).

«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ένα νέο κράτος, αυτό του Κοσόβου, γεννιέται στα Βαλκάνια. Είναι το δικό μας κράτος» δηλώνει η Μάρτα Μπετσίρι, φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Πρίστινα, η οποία, όπως και πολλές δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι Αλβανοί, ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους για να γιορτάσει το μεγάλο γεγονός.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει σερβικός πληθυσμός, και στους σερβικούς θύλακες της επαρχίας. Η απογοήτευση για την επικείμενη εξέλιξη της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την αλβανική πλειοψηφία εναλλάσσεται με διαθέσεις ανησυχίας και θυμού.

Η Βουλή του Κοσόβου, που αριθμεί 120 μέλη, αναμένεται να υιοθετήσει το απόγευμα της Κυριακής τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. Η απόφαση αυτή του νομοθετικού σώματος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Μάρτιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Συντάγματος και καθοριστούν η σημαία, ο εθνικός ύμνος και τα εθνικά σύμβολα του Κοσόβου.

Το Κόσοβο θα ανακηρυχθεί «ανεξάρτητο κράτος υπό διεθνή επιτήρηση», στη βάση του σχεδίου του Μάρτι Αχτισαάρι. Ωστόσο, όλο το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, λόγω των αντιρρήσεων της Σερβίας και της Ρωσίας.

Το Κόσοβο έχει περίπου 2.000.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 90% είναι Αλβανοί. Στην περιοχή ζουν περίπου 100.000 Σέρβοι. Πριν τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς το 1999, ο αριθμός των Σέρβων του Κοσόβου έφθανε τις 250.000. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο ως το «λίκνο του σερβικού πολιτισμού».

Περίπου 50.000 είναι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Στο τμήμα αυτό ο σερβικός πληθυσμός είναι συμπαγής, καθώς δεν υπάρχουν Αλβανοί. Εκεί, οι κάτοικοι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ενός κοσοβάρικου ανεξάρτητου κράτους. Θα κηρύξουν ανυπακοή και θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό δική τους, σερβική διοίκηση, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα του σερβικού κράτους.

Για το Μάιο, σε συνεργασία με το Βελιγράδι, έχουν αναγγείλει διεξαγωγή τοπικών εκλογών και σχηματισμό δικού τους Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια de facto διαίρεση του Κοσόβου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κόσμος: Περισσότερες ειδ

No comments: