Tuesday, September 02, 2008

To σύνδρομο Νεράντζη - Ο κοκορομάχος βουλευτής από τη Χειμάρρα



Από την Ένωση Χειμαρριωτών, Αθήνα

Ο κ. Νικολάκης Νεράντζης, βουλευτής που εξελέγη από την λίστα της «Partiα Agrare» του Τζουβέλη, τελευταία προσπαθεί να εμφανισθεί σαν «πρωταγωνιστής» . Ειπώθηκε ότι λόγω του σοβαρού του χαρακτήρα (!!), πήρε διαζύγιο από το κόμμα που τον ανέδειξε στο βουλευτικό αξίωμα και μετά εμφανίστηκε στο κόμμα «Lidhjα Socialiste per Integrim».

Ο κ. Νεράντζης δεν έχει δοκιμάσει τον εαυτό του αν και κατά πόσο προτιμάται από το εκλογικό σώμα της Χειμάρρας (εδώ δεν θα μπούμε στο κόπο να αναλύσουμε αν το αγόρασε η όχι το βουλευτικό αξίωμα όπως ειπώθηκε). Ενώ για τον Βασίλη Μπολάνο οι Χειμαρραίοι έδωσαν την ψήφο τους δυο συνεχόμενες φορές με κριτήριο το πρόγραμμα του Μπολάνου για το θέμα των περιουσίων και όλα δείχνουν ότι ο Δήμαρχος στέκεται στη πρώτη γραμμή στον μεγάλο πόλεμο των περιουσιών.

Ο κ. Νεράντζης ως βουλευτής, θα μπορούσε ή να υποστηρίξει ή να πολεμήσει την πολιτική γραμμή του Δημάρχου. Από τις αναφορές που εμφανίζονται για την βουλευτική του δραστηριότητα στον αλβανικό Τύπο ξεχωρίζουμε δυο σημαντικά κείμενα. Το πρώτο είναι ένα γράμμα που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπερίσα, από βουλευτές που κατάγονται από την Χειμάρρα (κανένας από αυτούς δεν εκλέχτηκε στην περιοχή μας) που έχει την υπογραφή και του κ. Νεράντζη (με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου). Εκεί, μεταξύ των άλλων γράφεται: « το 2/3 των ιδιοκτητών έχουν πάρει τις ιδιοκτησίες που είχαν πριν από το 1946, ενώ το 23% έχουν πάρει τις ιδιοκτησίες τους, ανεξάρτητα αν τις πήραν με το νόμο 7501 ή όχι. Τα στατιστικά δεδομένα στον δήμο δείχνουν ότι ο νόμος 7501 ή δεν έχει βρει εφαρμογή η έχει εφαρμοστεί με παρατυπίες, προκαλώντας μια συνολική αναρχία με την ιδιοκτησία». Δήλωση που συμπίπτει με την γραμμή του Δημάρχου κ. Μπολάνου.

Με την ίδια στάση, ταυτιζόμενο με τις διάφορες οργανώσεις της Χειμάρρας, βρίσκουμε τον κ. Νεράντζη στην δεύτερη αναφορά τον Φεβρουάριο του 2008 όταν δηλώνει ότι «Εξέφρασα στην βουλή την ανησυχία μου διότι η διαδικασία της επιστροφής των περιουσιών στους ιδιοκτήτες και νόμιμους κληρονόμους τους στη Χειμάρρα αποτελεί μια περίεργη διαδικασία που τείνει να τα σπρώχνει όλα προς τις καλένδες. Επίσης ανακοίνωσα στο κοινό την προειδοποίηση μου, ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει παραπλάνηση και ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται μακροχρόνια η διαφθορά και προτείνονται (σχεδιάζονται) έργα που παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα των ιδιοκτητών. Χθες από τα MΜΕ έλαβα γνώση μίας επιστολής που τέσσερις σύλλογοι της Χειμάρρας απεύθυναν προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας το κ. Μπαμίρ Τόπι» όπου ζητάνε η λύση και η διαδικασία στην υπόθεση (των περιουσίων) να είναι δικαίωμα των τοπικών αρχών της Χειμάρρας (απόσπασμα από την εφημερίδα Πανόραμα που στο Χειμάρρα - μπλόγκερ εμφανίσθηκε στις 8-02-08) .

Ξεκάθαρα ο βουλευτής Νεράντζης αντιτίθεται στους μέχρι στιγμής διάφορους κρατικούς μηχανισμούς και ζητάει να δοθούν δικαιώματα στους δημοτικούς φορείς του δήμου. Άρα φαίνεται ότι ο βουλευτής γνωρίζει ότι οι δημοτικές αρχές και ο δήμαρχος μέχρι στιγμής δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην διανομή των περιουσίων. Πιο πέρα ο βουλευτής συνεχίζει: «να αναγνωρισθεί στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα να αναλάβουν δράση. Να δημιουργηθεί στην Χειμάρρα ένα μικρό διοικητήριο το οποίο να αρχειοθετήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τους νόμους ώστε να μπορεί να εφαρμόζει στην πράξη την διαδικασία αυτή (επιστροφής περιουσίων). Κοντά στις δημοτικές αρχές θα ήταν σωστό να λειτουργήσει και μια ειδική επιτροπή που να εκπροσωπεί τα διάφορα συμφέροντα και με αυτόν τον τρόπο να βρεθεί λύση σε αυτή την πηγή μιας μεγάλης ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής».

Τρεις μήνες μετά, ο κ. Νεράντζης άλλαξε στάση και πέρασε στην επίθεση, παρόλο που η πολιτική γραμμή του για τις περιουσίες στην Χειμάρρα δεν διαφέρουν από την γραμμή του Δημάρχου και των συλλόγων που εκπροσωπούν την Χειμάρρα. Ο κ. Νεράντζης κατηγορεί τον Δήμαρχο ότι έχει γίνει εμπόδιο στην μοιρασιά της γης!!!! Η κατηγορία αυτή εκφράσθηκε δημόσια σε μια συνάντηση με τον νομάρχη Κερκύρας που επισκέφθηκε την Χειμάρρα στις 5 Μαΐου. Και από τότε ο κ. Νεράντζης δεν σταματάει.

Η τελευταία επίθεση του Νεράντζη κατά του Μπολάνου σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου 2008, την ημέρα που οι σύλλογοι της Χειμάρρας, “Bregdeti”, ο σύλλογος Χειμαρριωτών στην Αθήνα, και ο σύλλογος «Komuniteti Himariot» με έδρα τα Τίρανα είχαν ανακοινώσει δημόσια την πραγματοποίηση μιας διαμαρτυρίας για την προστασία των περιουσίων της Χειμάρρας. Ο κ. Νεράντζης εμφανίσθηκε και αυτός στην Χειμάρρα όχι για να υποστηρίζει τους Χειμαρριώτες αλλά για να πραγματοποιήσει την δική του αντι-διαδήλωση!!! Λες και δεν περίσσευαν οι μέρες και μόνο στις 10 Αυγούστου ήταν η μοναδική μέρα για διαδήλωση! Η αντιπαράθεση του Νεράντζη δεν έχει όρια όταν μαθαίνουμε ότι ακριβώς την ίδια μέρα που ήταν καλεσμένο ένα γνωστό μουσικό Ηπειρωτικό συγκρότημα για μια συναυλία, ο Νεράντζης το θεώρησε σωστό να διασκεδάζει και αυτός τους Χειμαρριώτες με ένα δικό του συγκρότημα (Μην ξεχνάτε ότι ως επιχειρηματίας έχει πολλά χρήματα). Λες και κάθε μέρα τον Αύγουστο είχε δυο ή τρεις συναυλίες και μόνο στις 10 Αυγούστου είχε κενό με μόνο μια συναυλία !!!

Ο παραλογισμός του Νεράντζη δεν έχει όρια! Την ημέρα που οι Χειμαρραίοι διαδήλωναν για την επιστροφή της γης, ο Νεράντζης, παλαιός υποστηρικτής, τώρα κάνει αντιπολίτευση στον Δήμαρχο που απλά ήταν καλεσμένος στη διαδήλωση.

Ποια ήταν τα συνθήματα των Χειμαρριωτών? «Επιστροφή της γης στους νόμιμους ιδιοκτήτες, η γη δεν πουλιέται δεν απαλλοτριώνεται». Και ο Νεράντζης για λογαριασμό του μιλάει για επιστροφή γης βάση υποθηκοφυλακείου. Και κατηγορεί τον Δήμαρχο που δεν έχει επιστρέψει την γη στους Χειμαρραίους (ξέροντας καλά ότι δεν έχει την δικαιοδοσία αυτή). Εδώ υπάρχει μία απλή αντίφαση του Νεράντζη: Η αγροτική γη έχει μοιραστεί με τον νόμο 7501 και στον Μπολάνο δεν έχει δοθεί ούτε μια διοικητική δυνατότητα να παρεμβαίνει και να μοιράζει έστω ένα τετραγωνικό μέτρο (ενώ ο βουλευτής κάνει τον ανήξερο)!!! Το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμαρχος βάση του νόμου είναι να καταγγέλλει την διαφθορά και τις παρατυπίες, και αυτό το έχει πράξει.

Αν ο Νεράντζης εννοεί ότι η γη πρέπει να μοιρασθεί βάση του νόμου 7501, τότε αποτελεί ένα όργανο στην υπηρεσία του καθεστώτος. Εάν εννοεί ότι πρέπει να μοιραστεί βάση καταγραφής πριν το 1946, τότε δεν βλέπουμε καμία διαφορά με τον δήμαρχο και τους συλλόγους της Χειμάρρας. Σε αυτή την περίπτωση η αντιπολίτευση στον Μπολάνο είναι αδικαιολόγητη.

Ας πάμε πιο πέρα. Εκτός από την αγροτική γη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχει επιστραφεί και η γη «των βοσκοτόπων» . Και εδώ ο Δήμαρχος δεν έχει καμία δικαιοδοσία, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιβεβαιώνει ή όχι ανάλογα με τα έγγραφα που κατέχουν οι ενδιαφερόμενοι. Ο δήμαρχος και εδώ έχει πραγματοποιήσει καταγγελίες για τις παρατυπίες και τα δικαστήρια-φάρσα. Έχει ασκήσει αγωγές στην δικαιοσύνη στους άρπαγες της κοινοτικής γης, όπως στον Α. Τσάνη, και τελευταία στο μουσουλμανικό «όμιλο» που προσπαθεί να κατασκευάσει στο Κηπαρό τουριστικό χωριό και τζαμιά. Αυτές οι διαδικασίες είναι καταγεγραμμένες, το ίδιο είναι και ένα γράμμα που ο δήμαρχος απέστειλε στον πρωθυπουργό, ομοίως γνωστή είναι και η συζήτηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Παν-χειμαρριώτικο Συνέδριο.

Τελευταία είναι η κοινοτική γη η οποία σύμφωνα με την νομοθεσία μπορεί να δοθεί μόνο για κοινωφελή έργα και για στρατιωτικούς σκοπούς. Υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να εμπλέκει τον κ. Μπολάνο στην διανομή έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου από την κοινοτική γη? Αντιθέτως, είναι γνωστές μια σειρά από καταγγελίες του κ. Μπολάνου για να ακυρωθεί η διανομή της κοινοτικής γης που δόθηκε από τους φίλους του κ. Νεράντζη του LSI σε προηγούμενες θητείες.

Μπορεί ο πόλεμος εντυπώσεων του Νεράνζη να αποτελεί την έναρξη της βουλευτικής του καμπάνιας και θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για ψήφους προς το κόμμα LSI (μόνο 100 ψηφοδέλτια έλαβε το LSI στις τελευταίες δημοτικές εκλογές). Όμως ο Νεράντζης έδειξε πολιτική μυωπία στις 10 Αυγούστου. Πολύ περισσότερα θα είχε κερδίσει αν θα είχε ενσωματωθεί στο γενικό ρεύμα της Χειμάρρας και θα υποστήριζε την προηγούμενη γραμμή του που έλεγε ότι «οι τοπικές αρχές να έχουν δικαιοδοσία στην διανομή της γης». Πράγματι δεν ξέρουμε το παρασκήνιο που παίζεται στην Χειμάρρα και μπορεί ο Νεράντζης να θέλει να παίξει τον ρόλο του παράγοντα προς δικό του όφελος. Σε αυτή την περίπτωση δικαιολογείται η παράσταση του εναντίον του Μπολάνου. Οι αρπακτικοί κύκλοι ζητούν προκαταβολικά αντάλλαγμα από τον Νεράντζη, αλλιώς δεν εξηγείται η υποστήριξη του με αστυνομία από τα Τίρανα.

Και τι μας λέει ο βουλευτής Νεράντζης? Κατηγορεί τον Μπολάνο. Με ποια στοιχεία? Κανένα στοιχείο. Μόνο κοκορομαχία και παραπλανητική ρητορία. Αν και ο κ. Νεράντζης είναι βουλευτής, θα θέλαμε να του δώσουμε μια συμβουλή για το αξίωμα του (έστω και αν είναι αγορασμένο). Θα έπρεπε να σηκώσει τη φωνή του στη βουλή και στις βουλευτικές επιτροπές, με επιχειρήματα και πέρα από την γενική δημαγωγία, για την επιστροφή της γης. Οι άρπαγες έχουν όνομα, οι διεφθαρμένοι δικαστές έχουν όνομα, αυτοί που σχεδιάζουν έργα στην Χειμάρρα εις βάρος των περιουσίων των Χειμαρραίων έχουν άνομα. Υπάρχουν οι υποθέσεις της Αλμυρίδας, του Δραλαίου, του Πανόρμου, της Σούγας κλπ, που καταγράφηκαν όταν οι φίλοι του LSI ήσαν στο δημαρχείο. Οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν έργα στη Χειμάρρα εις βάρος της κοινοτικής περιουσίας έχουν όνομα. Δεν είδαμε ποτέ καμία συγκεκριμένη κατηγόρια από τον κ. Νεράντζη! Ας σηκώσει μια φορά το ανάστημα του ο κ. Νεράντζης και να πολεμήσει ευθέως αυτά τα κυκλώματα και να σταματήσει να κάνει τον έξυπνο με την χωρίς προηγούμενο επινόησή του να σχηματίσει «βουλευτική επιτήρηση» προς τον Δήμαρχο! Λες και ανακάλυψαν το αυγό του Κολόμβου μαζί με τον άλλο θεατρίνο της βουλής, τον κ. Σπάρτακ Νγκιέλα!!!

Καλούμε τον κ. Νεράντζη να φέρει δημόσια αποδείξεις για τις κατηγόριες του, διαφορετικά να ασχοληθεί καλύτερα με την επιχείρησή του και όχι με την πολιτική. Εάν δεν του άρεσαν τα γραμμένα στα ελληνικά συνθήματα, τόσο το χειρότερο για αυτόν. Έχουν περάσει οι καιροί που οι Χειμαρραίοι πήγαιναν στην φυλακή επειδή τολμούσαν όπως πάντα να σκέφτονται και μιλάνε στην μητρική τους γλώσσα.

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

shenim: Nje koment qe pretendohet se dergohet prej z. Neranxi u fshi per shak se dergohet nga nje e-mal anonym.
I lutem autorit te dergoje adresen e tij elektronike dhe te konfirmoje ne se vertet mesazhi u dergua nga z. Neranxi, nuk besoj se z. Neranxi kerkon te ruaje anonimitet
Ju falemnderit per mirekuptimin

akroqeravnos@yahoo.gr

administator