http://www.greekinsight.com/?conID=10085
Τίρανα- Tη νύχτα της 10ης προς 11η Απριλίου 2008, στη Χειμάρρα σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο, αυτή τη φορά μεταξύ δεκάδων κατοίκων και αστυνομικού τμήματος Χειμάρρας. Το πλήθος περικύκλωσε το τμήμα για να διαμαρτυρηθεί για την κακοποίηση από πλευράς αστυνομικών δύο νεαρών από τη Χειμάρρα και οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα , μέσα στην πόλη, για να διαλύσουν το πλήθος. Τα αλβανικά Μ.Μ.Ε τη δεύτερη ημέρα του περιστατικού, βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν πρωτοφανή εκστρατεία παραπληροφόρησης, διότι μία ημέρα μετά το περιστατικό, στη Χειμάρρα ήταν για προγραμματισμένη επίσκεψη, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασίμης.
Τα αλβανικά Μ.Μ.Ε παραπληροφόρησαν την κοινή γνώμη δημιουργώντας ένα βαρύ εθνικιστικό και ανθελληνικό κλίμα, κατηγορώντας τους Έλληνες κατοίκους της Χειμάρρας και κυρίως τον δήμαρχο Βασίλη Μπολάνο, ότι δήθεν φώναζαν αντιαλβανικά και αντισυνταγματικά συνθήματα, ότι βεβήλωσαν δήθεν εθνικά σύμβολα της Αλβανίας, ότι άσκησαν βία σε βάρος της αστυνομίας κλπ. Τα κανάλια όμως, έδειξαν και οργισμένους κατοίκους που δήλωναν ότι «η αστυνομία ασκεί βία και γενοκτονία σε βάρος μας», ζητούσαν να φύγουν από τη Χειμάρρα τα αλβανικά κανάλια, διότι αυτά παραπληροφορούν την κοινή γνώμη και με την εθνικιστική τους φρασεολογία, δημιουργούν σκόπιμα επεισόδια .
Το πρόβλημα της Χειμάρρας είναι γνωστό από πολύ παλαιά και έχει κατά την άποψή μας, δύο βασικά αίτια που σημειώνονται κατά καιρούς επεισόδια:
1- Πρόκειται για ένα πληθυσμό ελληνικής καταγωγής, γλώσσας και συνείδησης, ο οποίος διαρκώς βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το κράτος του. Και ο λόγος είναι απλός, το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει στον πληθυσμό αυτό το καθεστώς της εθνικής μειονότητας, καμία αλβανική κυβέρνηση από το 1920 και μέχρι σήμερα δεν αναγνώρισε ότι η Χειμάρρα κατοικείται από ελληνική μειονότητα, επιπλέον, προκαλεί τους κατοίκους της με ισχυρισμούς όπως «Η Χειμάρρα ήταν πάντα αλβανική, δεν υπήρξε ποτέ ελληνική, οι κάτοικοί της είναι Αλβανοί που μιλούν και ελληνικά κ.α.».
2- Η Χειμάρρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και κυρίως τις δυνατότητες που προσφέρει για ανάπτυξη του τουρισμού, έχει προσελκύσει από χρόνια την προσοχή των αλβανών πολιτικών –οικοπεδοφάγων και μαφιόζων, οι οποίοι μέχρι κάποιο σημείο έχουν πετύχει να αρπάξουν οικόπεδα στη Χειμάρρα .
Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα ηρέμιζε τη Χειμάρρα, αλλά προς το παρόν οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν προτίθενται να δώσουν στη Χειμάρρα τα μειονοτικά δικαιώματα που της ανήκουν. Οι οικοπεδοφάγοι επίσης, δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για αρπαγή οικοπέδων στη Χειμάρρα.
Το πρόσφατο περιστατικό στη Χειμάρρα πιστεύουμε είναι στημένο. Το λέμε αυτό διότι οι δύο νεαροί που κακοποιήθηκαν από την αστυνομία, υποστήριξαν ότι αστυνομικοί. προσπάθησαν να τοποθετήσουν κάποιο αντικείμενο στο αυτοκίνητό τους (προφανώς ναρκωτικά ή όπλο) και στη συνέχεια να τους κατηγορήσουν για παράβαση του νόμου. Και σε περίπτωση όμως που ξεκίνησε τυχαία , η εκμετάλλευση που ακολούθησε τόσο από τα αλβανικά Μ.Μ.Ε όσο και από Αλβανούς βουλευτές και πολιτικούς, αποδεικνύει ότι σε κάποιους στην Αλβανία συμφέρουν τέτοια περιστατικά.
Με το επεισόδιο ασχολήθηκαν αρχικά τα Μ.Μ.Ε τα οποία το φόρτωσαν με δυνατή δόση εθνικισμού και ανθελληνισμού την κοινή γνώμη και ακολούθησαν βουλευτές, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα κερδίσουν περισσότερες ψήφους στις επόμενες εκλογές εάν παίξουν τους υπερπατριώτες και βρίσκουν κάθε τι το ελληνικό.
Τα αλβανικά Μ.Μ.Ε παραπληροφόρησαν το κοινό λέγοντας ότι οι κάτοικοι της Χειμάρρας φώναζαν «έξω οι Αλβανοί» από τη Χειμάρρα, τους κατηγόρησαν ότι «άσκησαν βία σε βάρος της αστυνομίας», ότι «φώναξαν αντεθνικά και αντισυνταγματικά συνθήματα». Κατηγόρησαν το δήμαρχο Μπολάνο για κατ’ επανάληψη παράβαση του νόμου και του συντάγματος της Αλβανίας, για προσπάθειες εξελληνισμού και αυτονόμησης της Χειμάρρας, ισχυρίζονται ότι «η Χειμάρρα ήταν πάντα αλβανική γη και οι κάτοικοί της είναι αλβανοί που μιλούν και ελληνικά (!!)».
Ορισμένοι βουλευτές όπως ο Σπαρτάκ Νγκέλα ( άνθρωπος με εκατό σημαίες που έχει αλλάξει μέχρι τώρα τρία κόμματα), η ’ρτα Ντάντε (πρώην υπουργός εξωτερικών Αλβανίας), ο Νεριτάν Τσέκα (της δημοκρατικής συμμαχίας), ο Αριάν Σταρόβα (του κόμματος φιλελευθέρων) με δηλώσεις τους στη Βουλή ή και στους δημ/φους, ζήτησαν από τους Μπερίσα και Τόπι να καθαιρέσουν το δήμαρχο Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνο και να τον παραπέμψουν στον εισαγγελέα. Ζήτησαν επίσης πληροφορίες για την περιοδεία του κ. Κασίμη στην Αλβανία, ενώ η Ντάντε μιλώντας στη Βουλή, ζήτησε από το κράτος να διερευνήσει για το φαινόμενο των συντάξεων που παίρνουν από την Ελλάδα υπερήλικες ελληνικής καταγωγής αλβανοί πολίτες.
Νομίζουμε ότι ο θόρυβος που έγινε για τη Χειμάρρα, συμφέρει και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση. Πιθανώς κυβερνητικοί κύκλοι να εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό παρασκηνιακά για δύο λόγους :
1 – Φουσκώνοντας το θέμα «Χειμάρρα» στα Μ.Μ.Ε, η κυβέρνηση ελπίζει να αποσύρει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή η Αλβανία - αύξηση τιμών, φτώχεια, ανεργία, αλλά και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν φέρει αντιδράσεις στη χώρα.
2- Με την παρασκηνιακή κυβερνητική ίσως ενθάρρυνση για τη δημιουργία ανθελληνικού κλίματος στην κοινή αλβανική γνώμη από πλευράς των Μ.Μ.Ε, η αλβανική κυβέρνηση ίσως θέλει να αποφύγει ή και να καθυστερήσει την υλοποίηση υποσχέσεων που έχει αναλάβει ενώπιον της ελληνικής πλευράς για καυτά θέματα των διμερών σχέσεων όπως είναι τα ελληνικά σχολεία, η χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας στον αρχιεπίσκοπο, τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία κ.α. «Πως μπορώ να προχωρήσω σ΄ αυτά τα θέματα, τη στιγμή που έχουμε τέτοιο ανθελληνικό κλίμα στη χώρα;» - ίσως θέλει να πει , η αλβανική στην ελληνική πλευρά.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν, συνέστησαν στο Μπερίσα την αποπομπή του Μπολάνου, ελπίζοντας ότι εάν αυτός ακούσει τις συμβουλές τους, θα έχουν πολιτικά οφέλη. Πράγματι, εάν ο Μπερίσα θα άκουγε τις «συστάσεις» των βουλευτών αυτών, είναι βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπος τόσο με το ΚΕΑΔ και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο (κυρίως) και με την Ελλάδα, κάτι που ο Μπερίσα ασφαλώς και δεν το θέλει στις σημερινές συνθήκες της Αλβανίας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στο στόχαστρο των αλβανικά Μ.Μ.Ε και αλβανών εθνικιστών αυτή τη φορά είναι ο Μπολάνος, ο δήμαρχος Χειμάρρας που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Οι στόχοι των Αλβανών που έθεσαν στο επίκεντρο των επιθέσεων το Μπολάνο, είναι πολλαπλοί:
α) Απαλλάσσονται από ένα στοιχείο που τους ενοχλεί πολύ και δεν τους επιτρέπει να κάνουν ότι θέλουν με τα τεράστιας σημασίας οικόπεδα της Χειμάρρας,
β) Εκφοβίζουν τους απλούς Έλληνες της Αλβανίας, με σκοπό να τους αποθαρρύνουν και να τους υποχρεώσουν να σηκωθούν να φύγουν, σκεπτόμενοι: «Εφόσον δεν σέβονται και δεν υπολογίζουν το Μπολάνο που είναι και δήμαρχος και πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, πόσο μάλλον θα υπολογίσουν εμάς τους απλούς πολίτες;»
γ) Η αλβανική πλευρά μεθοδικά εργάζεται να προωθήσει Αλβανούς στη Χειμάρρα για να αλλοιώσει την εθνική της σύνθεση. Ο Μπολάνος δεν έχει δεχθεί να κάνει πολιτογραφήσεις αυτών των ανθρώπων σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Η παράκαμψη του παράγοντα Μπολάνου, και οικόπεδα δίνει στους Αλβανούς οικοπεδοφάγους αλλά και ανοίγει το δρόμο σε Αλβανούς αλλόθρησκους προς τη Χειμάρρα.
No comments:
Post a Comment