Wednesday, November 19, 2008

Στην Βουλή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών

Κούτουλας Σπύρος
Γενικός Γραμματέας
ΈΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ "Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ"
Κολοκοτρώνη 44
10560, Αθήνα
+306936660129
info@himaraunion.com
http://www.himaraunion.com




Συζητήθηκε την Δευτέρα, 17/11/08 η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιου Πλεύρη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Ήπειρο. Ως ακροατές παρεβρέθησαν στην συζήτηση μέλη της ελληνικής μειονότητας μετά από πρόσκληση του κ. Πλεύρη. Ακολουθεί το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής:
Η με αριθμό 241/11-11-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Ήπειρο κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Είναι συχνό το φαινόμενο το Αλβανικό κράτος να παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Εσχάτως παρατηρείται η συνεχής παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, όπου ιδιοκτησίες ελλήνων καταπατούνται με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαμαρτυρία που έγινε στους Αγίους Σαράντα (περιοχή Κοκομαίας) όπου το Αλβανικό κράτος αρπάζει για τουριστική εκμετάλλευση τις ελληνικές εκτάσεις και προβαίνει σε συλλήψεις εκφοβισμού, όπως προκύπτει από τη διαμαρτυρία της Ενώσεως Χειμμαριωτών.
Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια υπουργός, πως σκοπεύετε να αντιδράσετε σ’ αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου να προστατέψετε τους έλληνες αδελφούς μας;»
Στην ερώτηση αυτή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα των ιδιοκτησιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία συνδέεται άρρηκτα με το γενικότερο πρόβλημα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας στη γειτονική χώρα, μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος. Ένα πρόβλημα ευρύ και σύνθετο, το οποίο όπως έχει κατ΄επανάληψη επισημανθεί σε δηλώσεις και κείμενα, έχει τεθεί στην Αλβανία, πρώτα-πρώτα διμερώς. Σε όλα τα επίπεδα και σε πολιτικό επίπεδο και σε υπηρεσιακό επίπεδο έχουμε επισημάνει στην Αλβανική πλευρά ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουμε στη νόμιμη, δίκαιη και άνευ διακρίσεων διευθέτηση του ζητήματος αυτού.
Οι διπλωματικές μας αρχές στην Αλβανία παρακολουθούν το θέμα των ιδιοκτησιών των μελών της Ελληνικής εθνικής μειονότητας από πολύ κοντά και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους της μειονότητας, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έγκριτους νομικούς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών για τη συνολική αντιμετώπισή του. Το ζήτημα αυτό επισημαίνουμε, λοιπόν, απαρέγκλιτα, τόσο στις αλβανικές αρχές, όσο και στους διεθνείς συνομιλητές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Βασικός στόχος των προσπαθειών μας είναι, όχι απλά να μη θιγούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, αλλά να κατοχυρωθούν νομικά και πολιτικά. Επιπλέον, η Ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει συστηματικά την επισήμανση από πλευράς Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης προς την Αλβανία, όλων των συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική μειονότητα, ως προαπαιτουμένων για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Έτσι το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών που κατασχέθηκαν στην Αλβανία αναγνωρίζεται, ως κύρια προτεραιότητα, στην Ευρωπαϊκή εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Αλβανίας και τίθεται με κάθε ευκαιρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αλβανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, τόσο το Συμβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει στην Αλβανική κυβέρνηση την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος αυτού. Σχετική καταγραφή του ευρωπαϊκού εν προκειμένω προβληματισμού περιλαμβάνεται και στη φετινή έκθεση προόδου περί Αλβανίας που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ως τμήμα του διευρυνσιακού πακέτου για το τρέχον έτος.
Με άλλα λόγια, οι υποχρεώσεις αυτές συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και κριτήριο για την Ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο συνάδελφος κ. Πλεύρης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, σας μεταφέρω μία αγωνία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, την οποία γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμένα, αλλά είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει να παραβιάζονται βάναυσα για πάρα πολλά έτη τα ανθρώπινά τους δικαιώματα. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι οι
Βορειοηπειρώτες δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω, γιατί εκκρεμούν ποινές εις βάρος τους, επειδή έψαλαν τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο ή σήκωναν την ελληνική σημαία. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι το Αλβανικό κράτος δεν σέβεται τους έλληνες νεκρούς και δεν έχει προχωρήσει το θέμα για τα νεκροταφεία και τα οστά των ελλήνων που πέθαναν στη Βόρειο Ήπειρο και εσχάτως βλέπουμε ότι στο θέμα το ιδιοκτησιακό υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης να αρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων.
Σε όλες τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ έχουμε δει ότι έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα τα ιδιοκτησιακά και δεν είναι δυνατόν στην Αλβανία να μην έχουν πάρει τις περιουσίες τους οι Έλληνες πίσω. Όταν λέμε ότι είμαστε ένα ισχυρό κράτος στην περιοχή, δεν αρκεί να μένουμε στο ότι διαμαρτυρόμαστε στους διεθνείς φορείς που είπατε, ή τα θέτουμε ως προαπαιτούμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν λίγο καιρό δεχθήκαμε να μπει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ. Γιατί να δεχθούμε να μπει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι θα λύσουν αυτά τα προβλήματα; Και τώρα λέτε ότι θα το βάλουμε προαπαιτούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πότε θα αντιδράσουμε, κύριε Υφυπουργέ; Όταν φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο, πριν μπει –αν μπει ποτέ- η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί θα θέσουμε το θέμα; Τώρα πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα. Και δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, η οποία έχει γίνει ουσιαστικά ο οικονομικός κολοσσός της Αλβανίας, που αυτή τη στιγμή εργάζονται πάρα πολλοί μετανάστες από την Αλβανία εδώ πέρα και μεταφέρουν χρήματα, να μην έχουμε τη δυνατότητα σε διπλωματικό επίπεδο να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων. Και εν τέλει, ένα κράτος, αν είναι πολιτισμένο και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κρίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στους ανθρώπους στη χώρα του, αλλά πως συμπεριφέρονται και οπουδήποτε υπάρχουν Έλληνες. Είναι πολύ λυπηρό που η Ελληνική μειονότητα, ενώ ξέρει ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος, αισθάνονται ακόμα αυτοί οι άνθρωποι υπόδουλοι στη Βόρεια Ήπειρο, υπόδουλοι στην Αλβανία. Διότι δεν έχουμε καταφέρει να τους λύσουμε αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον τα ιδιοκτησιακά τους.
Στη δευτερολογία σας απλώς να μου επισημάνετε, όταν δεχθήκαμε να μπει η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, για ποιο λόγο δεν λύσαμε παράλληλα και το ιδιοκτησιακό, ως προαπαιτούμενο, όχι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, το θέμα των περιουσιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είμαστε πάντα ευαίσθητοι στο σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Η περιοχή της Κακομιάς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του περίπλοκου και εξαιρετικά ασαφούς ιδιοκτησιακού προβλήματος στην Αλβανία.
(ML)
(1RG)
Οι κάτοικοι της κοινότητας του Λουκόβου προέβησαν σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης της Επιτροπής, επιστροφής και αποζημίωσης περιουσιών, με την οποία η παράκτια περιοχή της Κακομίας αναγνωρίστηκε ως κρατική και όχι ως κοινοτική ιδιοκτησία.
Για την περιοχή αυτή, την τουριστική εκμετάλλευση της οποίας πρότεινε η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει εκδοθεί ήδη από το 2004 άδεια δόμησης στην γαλλική εταιρία Club Mediterranee, την αλβανική εταιρία Riviera και το Αμερικανικό Ταμείο Εταιριών. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων οι εργασίες ανέγερσης δεν ξεκίνησαν, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή χωροταξίας της περιφέρειας Αυλώνας, η οποία όμως ενέκρινε τελικά την εκδοθείσα άδεια δόμησης.
Κύριε συνάδελφε, η φροντίδα της ελληνικής Κυβέρνησης και το Υπουργείο Εξωτερικών για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία είναι σταθερή, διαρκής και έμπρακτη. Το θέμα έχει τεθεί και τίθεται διμερώς σε όλα τα επίπεδα.
Δεύτερον, έχει τεθεί στην Ημερησία Διάταξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας και άρα η προσέγγιση της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει πλέον την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων και προαπαιτουμένων.
Τρίτον, εάν πάντως, αφού εξαντληθούν όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα της Αλβανίας, οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις δεν δικαιώνουν τις οικογένειες των Ελλήνων μειονοτικών, υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κύριε συνάδελφε, ο πατριωτισμός αποδεικνύεται με το να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες που απαιτούν οι περιστάσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Το Υπουργείο Εξωτερικών με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, χρησιμοποιεί όλα τα κατάλληλα διπλωματικά εργαλεία και μέσω των εκεί διπλωματικών μας αρχών βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, των οποίων τις προσπάθειες αμέριστα στηρίζει.

No comments: