Thursday, February 26, 2009

Part of American report (resume in albanian)

1. The ethnic Greek minority pursued grievances with the government regarding electoral zones, Greek-language education, property rights, and government documents. Minority leaders cited the government's unwillingness to recognize ethnic Greek towns outside communist-era "minority zones"; to utilize Greek on official documents and on public signs in ethnic Greek areas; to ascertain the size of the ethnic Greek population; or to include a higher number of ethnic Greeks in public administration.
In September the government charged Vasil Bollano, the ethnic Greek mayor of Himara, with destruction of government property after he ordered the removal of two million lek (approximately $23,000) worth of new road signs in the Himara district. Bollano objected to the signs because authorities posted them in Albanian and English but not Greek. The law requires that road signs be posted in Albanian and English only. Bollano was awaiting trial at year's end.

Civil Judicial Procedure and Remedies

The bailiff's office, which is part of the Justice Ministry, ensures that authorities enforce civil judgments. Authorities did not enforce many civil judgments, particularly property settlement cases, because of strong social or political ramifications.

Property Restitution

The restitution of property confiscated during the communist regime remained a significant problem. The annual ombudsman's report noted that during the year, it examined a total of 223 complaints related to decisions of the courts, many related to property issues. However, the ombudsman determined these requests as beyond its legal jurisdiction. This gap still exists in spite of the ombudsman's repeated requests to the parliament suggesting amendments to the existing Criminal Procedure Code and the Civil Procedure Code to give it the authority to process these cases.
Authorities did not enforce many property settlement cases because of strong social or political ramifications.(Resume in albanian according Libertas)

Raporti i Departamentit të Shtetit bën transparencën e Shqipërisë në 2008. Qeveria penalizohet edhe nga SHBA për lustracionin. Minoritetet problem i hapur, emërtimi rrugor prej Bollanos, temë e raportit.

Pronat, të pazgjidhura nga implikimet politike

Kthimi i pronës mbetet ende një problem i mprehtë dhe i pazgjidhur. Gjatë vitit 2008, janë kryer 223 denoncime me objekt marrjen e padrejtë të pronës. Por sipas DASH, autoritetet shpesh nuk kanë respektuar këtë të drejtë, për shkak të implikimeve politike. Ndërsa Komiteti i Pronave deklaron se për kompensimin financiar të ish-pronarëve qeveria ka llogaritur shifrën e 10 milionë dollarëve, ata pretendojnë se për ta mbyllur gjithë procesin, u takojnë rreth 3.5 miliardë dollarë. Ndërkaq, DASH vë re se, deri në fund të vitit, nuk janë lëvruar fondet e caktuara për kompensimin financiar.

Mediat, të politizuara

Politizimi i mediave në Shqipëri mbetet një shqetësim ende i madh, sipas raportit të DASH. Ai është ndjerë më shumë me afrimin e fushatës zgjedhore, sidomos në fund të vitit të kaluar. “Botuesit dhe pronarët e mediave vazhdojnë të japin informacione, të cilat u interesojnë politikanëve të ndryshëm”, thuhet në raport. Shpesh presioni politik dhe financat e kufizuara kushtëzojnë shtypin e pavarur. Partitë politike, sindikatat dhe grupe të ndryshme politike, kanë mediat e tyre. Por, DASH përmend edhe akuzat e disa zyrtarëve të lartë mbi bashkëpunimin e disa mediave me qarqe kriminale dhe mafian. Thuhet gjithsesi se roli i medias ka ardhur duke u rritur në Shqipëri.

Korrupsioni, pengesë për reformat

Dukuria e korrupsionit vazhdon të mbetet një pengesë e madhe për reformat në vend. Me gjithë përpjekjet e qeverisë për ta luftuar atë, ngjarjet e bujshme dhe skandalet duket se nuk i kanë shpëtuar vëmendjes së DASH.. Raporti i këtij të fundit përmend dy rastet e akuzës ndaj ministrave Basha dhe Mediu, për abuzime me postin dhe fondet e shtetit. Gjithsesi, cilësohet si arritje transparenca më e madhe që u bëhet tani të ardhurave të zyrtarëve, falë procesit të deklarimit të pasurisë. Por problemet gjithsesi, sipas raportit të DASH, ekzistojnë dhe lufta ndaj korrupsionit vijon të mbetet një sfidë e qeverisë.

No comments: