Wednesday, November 25, 2009

Αναγέννηση: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 45

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:dperdiki@otenet.gr


Οκτώβριος 2009


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 45
Ταξίδι στην Βόρειο Ήπειρο

Στις 24 ως 28 Οκτωβρίου τρία μέλη του Δ.Σ. της κίνησής μας, οι Δημήτρης Περδίκης, Κώστας Αρβανιτάκης και Δημήτρης Γεωργίου, πραγματοποιήσαμε ένα ακόμα ταξίδι σε χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου. Σκοπός και αυτού του ταξιδίου ήταν η καταγραφή των προβλημάτων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού, η διανομή βιβλίων, ιδιαίτερα σε μικρούς μαθητές και η συμμετοχή μας στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Εισήλθαμε στην Βόρειο Ήπειρο από την διάβαση του Μαυροματίου, κοντά στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Επισκεφθήκαμε πολλά χωριά και πόλεις: Μουρσί, Τζάρα, Πλάκα, Λειβαδιά, Άγίους Σαράντα, Νίβιτσα, Άγιο Βασίλη, Χειμάρρα, Πύλιουρι, Λογαρά, Άρτα Αυλώνος, Σελινίτσα, Μεσοπόταμο, Αργυρόκαστρο, Δερβιτσάνη και Βουλιαράτες.
Συναντηθήκαμε και είχαμε συνομιλίες με τον δήμαρχο Χειμάρρας και πρόεδρο της «Ομόνοιας» Βασίλη Μπολάνο, τον δήμαρχο Λουκόβου Βλαδίμηρο Κουμή, τον δήμαρχο Σελινίτσας Ηλία Σεφέρη, τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» Αγίων Σαράντα Λεωνίδα Παπά και πολλούς ακόμα. Επισκεφθήκαμε ακόμα σχολεία και φροντιστήρια στην Χειμάρρα, Άρτα Αυλώνος, Σελινίτσα, Δερβιτσάνη, Αργυρόκαστρο, Νίβιτσα και Μεσοπόταμο. Παραδώσαμε βιβλία, γραφική ύλη, τετράδια, κιμωλίες, ελληνικές σημαίες κλπ. Μοιράσαμε παραμύθια και κλασσικά εικονογραφημένα με θέματα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, σε μικρά παιδιά. Μιλήσαμε με ιερείς, δασκάλους και απλό κόσμο για τα προβλήματα που υπάρχουν και πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Τα αιτήματα πολλά και οι πόροι μας πενιχροί. Παρ΄ όλα αυτά προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε όσο το δυνατό περισσότερα. Ακόμα λάβαμε μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στο κοιμητήριο των πεσόντων ηρώων του 1940-41 στους Βουλιαράτες και στους Αγίους Σαράντα.

Οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου

Στους Βουλιαράτες της Άνω Δρόπολης πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μετά την θεία λειτουργία στον ιερό ναό του χωριού η ελληνική σημαία μεταφέρθηκε από μαθητές στον χώρο του κοιμητηρίου των πεσόντων ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων, στην συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Έλληνα υπουργού εξωτερικών. Παρευρέθηκαν ο Έλληνας πρέσβης κ. Πάζιος, ο πρόξενος στο Αργυρόκαστρο κ. Ριζόπουλος, οι πρόεδροι Κ.Ε.Α.Δ. κ. Ντούλες και «Ομόνοιας» κ. Μπολάνος, βουλευτές και πολιτευτές και πλήθος κόσμου, Βορειοηπειρώτες αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Την προηγουμένη το απόγευμα, στο θέατρο των Αγίων Σαράντα πραγματοποιήθηκε επίσης μία ωραία εκδήλωση την οποία χαιρέτησαν οι πρόεδροι της «Ομόνοιας» και του Κ.Ε.Α.Δ., ο πρόξενος στο Αργυρόκαστρο καθώς και ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Αγίων Σαράντα. Ακολούθησαν πατριωτικά ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές του ελληνικού σχολείου και ηπειρωτικά τραγούδια και χοροί από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Παραμυθιάς. Ακολούθησε δεξίωση και γεύμα που προσέφερε το παράρτημα της «Ομόνοιας» Αγίων Σαράντα.

Όσα προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε στην Βόρειο Ήπειρο είναι πολλά και οι πόροι μας πενιχροί. Ζητάμε λοιπόν χορηγούς. Κάθε προσφορά, και μικρή ακόμα θα μας βοηθήσει σημαντικά να κάνουμε κάτι ακόμα από τα πολλά που μπορούμε να κάνουμε.
Στην Άρτα της Αυλώνος το «σχολείο» δεν έχει πια δασκάλα

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Άρτα της Αυλώνος, βρεθήκαμε μπρος σε ένα μικρό οίκημα που λειτουργούσε σαν «ελληνικό σχολείο». Ο ιερέας του χωριού μας ανέφερε πως υπήρχε κάποια δασκάλα που δίδασκε ελληνικά στα παιδιά, κάποιες ώρες της εβδομάδας. Αμειβόταν από την ελληνική πρεσβεία με 100 ευρώ τον μήνα. Κάποια στιγμή η πρεσβεία ειδοποίησε πως δεν θα συνεχίσει να στέλνει τα χρήματα. Η δασκάλα έφυγε για την Ελλάδα για να μπορέσει να επιβιώσει. Τώρα ο ψάλτης λειτουργεί τον χώρο σαν κατηχητικό, αδυνατεί να διδάξει ελληνικά. Μας συγκέντρωσε τα παιδιά και τους μοιράσαμε παιδικά βιβλία και παραμύθια. Φύγαμε με ένα αίσθημα πίκρας για την αναλγησία της ελληνικής πρεσβείας και ψάχνουμε για κάποιον που να μπορεί να μάθει γράμματα στα παιδιά της Άρτας.

Τα ελληνικά σχολεία δεν είχαν βιβλία

Σε σχολεία της Βορείου Ηπείρου γίναμε δέκτες παραπόνων πως δεν έχουν συγκεκριμένα βιβλία για τα μαθήματα καθώς και άλλα σχολικά είδη. Ακόμα ακούσαμε για έλλειψη θερμάστρας στη σχολική αίθουσα καθώς και για έλλειψη επίπλων (γραφείο και βιβλιοθήκη). Επίσης μας ζητήθηκαν τοπικές ενδυμασίες, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να παρελάσουν στα Ιωάννινα στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Τα βιβλία και κάποια σχολικά είδη μπορέσαμε να τα εξασφαλίσουμε και τα στείλαμε ήδη. Για τα άλλα προσπαθούμε και ευελπιστούμε πως σύντομα κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε.

Ελληνικές επενδύσεις στην Βόρειο Ήπειρο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον

Πολλοί ΒΗπειρώτες φεύγουν από τις εστίες τους προς αναζήτηση καλλίτερης τύχης. Ζητούμενο να παραμείνουν και να ζήσουν στις εστίες τους και όσοι απόδημοι επιθυμούν να μπορέσουν να επιστρέψουν. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που είναι με διαφορά η πρώτη επενδυτική δύναμη στην Αλβανία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Αρκεί να έχουν στην άκρη του μυαλού τους πέρα από τα οικονομικά οφέλη και την εθνική παράμετρο του εγχειρήματός τους. Διαφορετικά η επένδυση που θα επιχειρήσουν ειδικά στο ΒΗπειρωτικό χώρο, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό. Τι εννοούμε; Απλά, αν ο επιχειρηματίας επανδρώσει την επένδυσή του (στην Βόρειο Ήπειρο πάντα) με το ελληνικό εργατικό που υπάρχει εκεί θα έχει συμβάλει στο να παραμείνουν οι ΒΗπειρώτες στις εστίες του, αλλά παράλληλα θα έχει εργατικό δυναμικό υψηλότερης στάθμης και μεγαλύτερης αφοσίωσης. Αν όμως ο επιχειρηματίας επιθυμεί εργατικό δυναμικό χαμηλών μισθολογικών απαιτήσεων, θα επιφέρει εισροή Αλβανών εργατών από τον φτωχό βορρά που θα αλλοιώσουν την εθνολογική σύνθεση της Βορείου Ηπείρου, θα στερήσουν από τον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να επιβιώσουν στις εστίες τους. Όμως και η επένδυσή τους θα είναι πιο αβέβαιη και σε πιο χαμηλής στάθμης χέρια. Έτσι όλα είναι πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού. Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, μας χαροποίηση η επαφή με Έλληνα επιχειρηματία που με εθνική ευαισθησία επιθυμεί να επενδύσει στην Βόρειο Ήπειρο. Βρισκόμαστε σε επαφή μαζί του και προσπαθούμε με τις γνώσεις μας στον ΒΗπειρωτικό χώρο να τον βοηθήσουμε για καλές επενδύσεις με γνώμονα σίγουρα τα καλά οικονομικά οφέλη, αλλά και το εθνικό συμφέρον για τον ΒΗπειρωτικό ελληνισμό.

Ένα «ελληνικό σχολείο» και για την Σελινίτσα

Επισκεφθήκαμε και την Σελινίτσα, μία μικρή πόλη με βλαχόφωνο Ελληνισμό, μέσα στα όρια της Βορείου Ηπείρου. Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Ηλία Σεφέρη, τον ιερέα και τον πρόεδρο της ένωσης βλάχων της περιοχής. Συζητήσαμε διεξοδικά τις συνθήκες και τα προβλήματα καθώς και το πώς θα μπορούσαμε σε κάποια να βοηθήσουμε. Ενδιαφερθήκαμε για «ελληνικό σχολείο», υπάρχει το οίκημα όπου τα παιδιά διδάσκονταν ελληνικά, η δασκάλα και εδώ εγκατέλειψε την πόλη της αναζητώντας καλλίτερη τύχη στην Ελλάδα. Ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος άλλος ή άλλη που να συνεχίσει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.


No comments: