Monday, June 28, 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 49: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:[dperdiki@otenet.gr]



Απρίλιος - Ιούνιος 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 49



Έλληνες ορειβάτες κατακτούν την υψηλότερη κορυφή των Ακροκεραυνίων

Το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 αποστολή του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής κατέκτησε την κορυφή Τσίκα των Ακροκεραυνίων (υψόμετρο 2054 μ.), στην περιοχή της Χιμάρας στην Βόρειο Ήπειρο. Τους ορειβάτες καλωσόρισε στην Χιμάρα ο δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος και αυτοί του επέδωσαν αναμνηστικά δώρα από την Θράκη. Η ανάβαση ξεκίνησε από τον αυχένα Λογαρά, μαζί με ένα επιπλέον μέλος, τον Χιμαριώτη Αλέξανδρο Οικονόμου. Μετά την κατάκτηση της κορυφής και κατά την κάθοδο προς την πλευρά της Παλάσας οι ορειβάτες έζησαν μία μικρή περιπέτεια. Μετά από μία αστραπιαία κινητοποίηση από τον αντιδήμαρχο της Χιμάρας Μενέλαο Δήμα, έμπειροι Χιμαριώτες ανέβηκαν στο σημείο που βρισκόταν η αποστολή και προσέφεραν την σχετική βοήθεια. Παρά την περιπέτειά τους οι ορειβάτες έμειναν ενθουσιασμένοι και σκέπτονται πότε θα μπορέσουν να ξαναρθούν.

Η Κ.Α.Β.Η. επισκέφθηκε πάλι την Βόρειο Ήπειρο

Στις 11 ως 14 Ιουνίου ομάδα της κίνησης μας πραγματοποίησε 4ήμερη επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο. Την ομάδα αποτελούσαν ο πρόεδρος και δύο μέλη του Δ.Σ., ένα ακόμα μέλος μας καθώς και η δημοσιογράφος Θωμαϊς Παριανού που τόσο συμπαρίσταται στο έργο μας. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας εκεί βοηθήσαμε και ξεναγήσαμε την ορειβατική ομάδα που κατέκτησε την κορυφή Τσίκα των Ακροκεραυνίων. Επίσης επισκεφθήκαμε τα διδασκαλεία μας στην Άρτα Αυλώνος και στην Νίβιτσα Αγίων Σαράντα όπου πραγματοποιήθηκαν οι γιορτές του τέλους της σχολικής χρονιάς. Δώσαμε στους μαθητές τα ενδεικτικά τους και διάφορα δώρα, ακούσαμε τα τραγούδια και τα ποιήματα που μας απάγγειλαν και είδαμε την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν οι δασκάλες τους.
Ακόμα επισκεφθήκαμε το τεχνικό λύκειο Μεσοποτάμου που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας. Και εδώ θαυμάσαμε το εξαιρετικό έργο που γίνεται και ιδιαίτερα τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, έργα των μαθητών του λυκείου.

Οι μαθητές από την Νίβιτσα θα φιλοξενηθούν στη κατασκήνωση του Δήμου Αθηναίων

Δεκατέσσερις μαθητές και μαθήτριες του διδασκαλείου μας στην Νίβιτσα της Βορείου Ηπείρου θα φιλοξενηθούν για 15 ημέρες στη κατασκήνωση του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και ακόμα θα ξεναγηθούν στην Βουλή των Ελλήνων. Τα ως άνω πραγματοποιούνται χάρη στην συνεργασία και συμπαράσταση που έχουμε στο έργο μας από τον σύλλογο «Οι φίλοι της Μαριούπολης». Ο σύλλογος αυτός με πρόεδρο την κ. Κατσαρού, Δήμαρχο Π. Ψυχικού και Γενική Γραμματέα την εκπαιδευτικό κ. Ασπασία Σχοινά αναπτύσσει εξαιρετικό έργο στον τομέα της εκπαίδευσης των ομογενών ελληνοπαίδων στην Μαριούπολη της Ουκρανίας, στο Μοναστήρι (π.Γ.Δ.Μ.) και στην Βόρειο Ήπειρο.


Η επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα

Στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο Δελβινάκι οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που παραδοσιακά διοργανώνονται από την Σ.Φ.Ε.Β.Α. - ΠΑ.ΣΥ Β.Α. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των πρωτεργατών του αγώνα ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ανδρέας εξεφώνησε την καθιερωμένη ομιλία. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το ηρώο όπου εψάλη τρισάγιο, ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος και η δια βοής έγκριση ψηφίσματος. Το ψήφισμα στα έξη του σημεία αναφέρεται στην ανάγκη ομοψυχίας των βορειοηπειρωτών, στην απογραφή πληθυσμού στην Β. Ήπειρο, στην απόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας, στις διαρπαγές περιουσιών, στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, στην απαίτηση για μία ελληνική υπεύθυνη και δυναμική εξωτερική πολιτική και στους Κύπριους αδελφούς μας.
Σε εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας αναφέρεται στην διάσπαση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, στα αλβανικά σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας» και «Τσαμουριάς», στην αλβανική τακτική και την ελληνική πολιτική αβουλία.

Μητροπολίτης Σεβαστιανός, η διαχρονική συνείδηση της Βορείου Ηπείρου

(28 Απριλίου) Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην ηγετική φυσιογνωμία του Μακαριστού Μητροπολίτη που κατόρθωσε να αφυπνίσει τον Ελληνισμό πάνω στο θέμα της Βορείου Ηπείρου. Ομιλητές ήσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Ακόμα ο Λεωνίδας Παπάς, εκπρόσωπος της «Ομόνοιας». Η προσέλευση υπήρξε τόσο μεγάλη που το πλήθος έφθανε μέχρι τον δρόμο.

Εκδηλώσεις για την Βόρειο Ήπειρο στην Αθήνα

Είχαμε όμως και άλλες εκδηλώσεις. Στις 6 Ιουνίου η Ομοσπονδία Σωματείων Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου διοργάνωσε ημερίδα στην αίθουσα του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Ακολουθώντας τα ίχνη που άφησαν στον τόπο μας (Δρόπολη) οι μύθοι και η ιστορία. Μία διαφορετική προσέγγιση των ονομάτων των χωριών της Άνω Δρόπολης». Αξιόλογοι οι ομιλητές, πλήθος κόσμου. Μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Την ίδια ημέρα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Ένωσης Χειμαρριωτών με κύριο ομιλητή τον δήμαρχο της Χειμάρρας που ενημέρωσε τους Χειμαρριώτες που διαμένουν στην Αθήνα. Μία συνεπής ενημέρωση δήμαρχου προς τους δημότες. Επίσης στις 21 Μαΐου στο περιστύλιο του Ζαππείου έλαβε χώρα μία ωραία εκδήλωση με αφορμή την έκδοση της τριλογίας της κ. Κυριακής Τρακαδά με τίτλο «Αγαπημένη μου Αργεντινή». Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Χιμαριώτης Βαρθολομαίος Μίτρε (Δημητρίου) που διετέλεσε πρόεδρος της Αργεντινής (1862-68). Παρευρέθη πλήθος επισήμων.

Δεν διατέθηκαν τα κονδύλια για τα σχολεία της Βορείου Ηπείρου

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 391.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό επτά μειονοτικών σχολείων στην Βόρειο Ήπειρο. Η σχετική πίστωση είχε μεταφερθεί από το ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας για να διατεθεί στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Ο Ο.Σ.Κ. όμως αδράνησε από τις 13.03.09 που έλαβε την εντολή και στις 3.12.09 επέστρεψε τα χρήματα. Ο τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Βουλή. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την υλοποίηση των έργων. «Το θέμα θα εξετασθεί πλέον βάσει των σημερινών δυνατοτήτων χρηματοδότησης». Λίγο-πολύ ο κ. Παπανδρέου αφήνει να εννοηθεί πως τα χρήματα αυτά, που δόθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2008 δεν θα διατεθούν ξανά. Ανίκανο κράτος ή ανίκανοι κυβερνώντες; Μάλλον και τα δύο.
Proinoslogos.gr


No comments: