Wednesday, September 01, 2010

ΚΛΙΜΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ


tsakir@enet.grΠΗΓΗ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Εθνικισμός με βία και χρήμα στη Χιμάρα
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Εντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας από το φορτισμένο κλίμα που ακολούθησε τη δολοφονία του 37χρονου Αρ. Γκούμα, αλλά και τα νέα επεισόδια τρομοκράτησης μελών της ομογένειας.

Το σημείο της δολοφονίας του 37χρονου Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα.
Είκοσι μέρες περίπου μετά, η ατμόσφαιρα είναι βαριά στη Χιμάρα. Στελέχη της επισημαίνουν ότι, παρά τη φραστική καταδίκη από την κυβέρνηση Μπερίσα, υπάρχει κωλυσιεργία στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και ζητούν την παρουσία εκπροσώπων διεθνών οργανισμών στην ανάκριση.
Την ίδια ώρα η Αθήνα δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ζητά την πλήρη διελεύκανση της εγκληματικής ενέργειας, την οποία αποδίδει στο εθνικιστικό κλίμα που καλλιεργούν συγκεκριμένοι κύκλοι και ΜΜΕ της γείτονος.
«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά καθήκον της κυβέρνησης είναι να προλαβαίνει πράξεις που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας και δημιουργούν προβλήματα που δεν χρειάζεται η Αλβανία» λέει στην «Κ.Ε.» ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, του κόμματος που εκπροσωπεί τη μειονότητα. Οπως τονίζει, η ανησυχία επικεντρώνεται στη Χιμάρα, όπου υπάρχει ιστορικό στοχοποίησης όσων προσπαθούν να προασπίσουν την ελληνική γλώσσα και την καταγωγή τους.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το άλυτο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μετά Χότζα εποχής, δίνοντας την ευκαιρία σε οικονομικά συμφέροντα να επιχειρούν με την ανοχή της κυβέρνησης να ιδιοποιηθούν τις περιουσίες ομογενών, πολλοί από τους οποίους μιλούν για πλαστογραφήσεις εγγράφων και προπολεμικών τίτλων. Και αυτό σε μια αναπτυσσόμενη παραθαλάσσια περιοχή ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος που πολλοί ονομάζουν «αλβανική Ριβιέρα».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι κατά του μειονοτικού δημάρχου, Β. Μπολάνου, εκκρεμούν ήδη δύο δίκες. Ακόμη πέντε μέλη της μειονότητας έχουν καταδικαστεί γιατί κρατούσαν την ελληνική σημαία στις διαμαρτυρίες για τις παρατυπίες στις εκλογές του 2003, ενώ 17 είναι υπόδικοι με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής επειδή διαμαρτυρήθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ελληνας διπλωμάτης στην Αλβανία χαρακτηρίζει ως πλέον ανησυχητικό το γεγονός ότι στην περιοχή δημιουργείται ένα «κίνημα», κυρίως από νέους ανθρώπους, απελευθέρωσης των (επίσης νεαρών) συλληφθέντων για τη δολοφονία του Γκούμα και υποβάθμισης του περιστατικού και μιλά για «υποβόσκουσα ένταση που δεν εκτονώνεται». Και αυτό, όπως εξηγεί, γιατί υπάρχει ένα υπόστρωμα ανθελληνισμού στη χώρα.
Η κυβέρνηση Μπερίσα, παρ' ότι ποντάρει στο ευρωπαϊκό χαρτί και μάλιστα επενδύει στην επικείμενη απελευθέρωση της βίζας για την Ε.Ε., για λόγους πολιτικού οπορτουνισμού έβαλε το κόμμα των «τσάμηδων» στην κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τής ασκεί πιέσεις λέγοντας ότι η χώρα έγινε «ξέφραγο αμπέλι». Επιχείρημα που χρησιμοποιούν για χρόνια και οι εν Ελλάδι εθνικιστές αναφερόμενοι κυρίως στους αλβανούς μετανάστες.
tsakir@enet.gr

No comments: