Monday, December 20, 2010

Ευκαιρία για τη Μειονότητα η απογραφή στην Αλβανία…

http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=31624290

➤ Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

Έχει ήδη ανακοινωθεί από την αλβανική κυβέρνηση η διενέργεια πληθυσμιακής απογραφής στη χώρα για την προσεχή Άνοιξη. Όπως φαίνεται, μετά από πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση, συναίνεσε, συμφώνησε δηλαδή, συγκατατέθηκε στην απογραφή να υπάρχει και ερωτηματολόγιο, που θα αναφέρεται στην εθνικότητα και το θρήσκευμα.

Είμαστε πεπεισμένοι πως, εάν η καταγραφή αυτή του αλβανικού πληθυσμού διενεργηθεί χωρίς παρατυπίες και νοθείες, εάν δηλαδή οι Αλβανοί πολίτες αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς φανερές και συγκεκριμένες πιέσεις, να αυτοπροσδιοριστούν, τότε θα αποδειχτεί ότι η πληθυσμιακή δύναμη της ελληνικής μειονότητας είναι πολύ μεγαλύτερη αριθμητικά από εκείνη που παρουσιάζουν οι Αλβανοί. Ο πραγματικός αριθμός των Αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής θα φανεί εάν όλοι οι Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στην Ελλάδα (και είναι χιλιάδες) μεταβούν στον τόπο της καταγωγής τους και απογραφούν.
Εκτός των άλλων, θα γίνει γνωστό ότι ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός δεν είναι μόνον αυτός που διαμένει στις λεγόμενες «μειονοτικές ζώνες», αλλά επεκτείνεται σε μεγαλύτερη εδαφική έκταση, σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια.
Βέβαια, οι σοβινιστικοί αλβανικοί κύκλοι θα μετέλθουν κάθε μέσον και θα χρησιμοποιήσουν ανοίκειους τρόπους και ανάρμοστες μεθοδεύσεις, που καλά γνωρίζουν, για να συρρικνώσουν το ελληνικό στοιχείο και να μην αποδειχτεί ο πραγματικός μειονοτικός πληθυσμός. Αυτό πρέπει να το προσέξουν πολύ οι παράγοντες της μειονότητας.
Αλήθεια, η δύναμη του ελληνικού στοιχείου, όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί, είναι μόνο εκείνοι που ζουν στα 100 χωριά των περιοχών Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα; Είναι δυνατόν να αγνοούνται περιοχές (Χειμάρα, Κορυτσά κ.λπ.), στις οποίες οι Έλληνες υπερτερούσαν πληθυσμιακά κατά πολύ των Αλβανών; Σ’ αυτές τις περιοχές, τις οποίες οι Αλβανοί έχουν θέσει εκτός μειονοτικών ζωνών, έσφυζε ο ελληνισμός. Δεν ζουν Έλληνες μόνο σ’ αυτές τις περιοχές, αλλά σε ολόκληρη την Αλβανία, στην οποία αναγκαστικά είχαν διασκορπιστεί από το προηγούμενο καθεστώς.
Είμαστε βέβαιοι ότι η αναγραφή της εθνικότητας και του θρησκεύματος θα παρακινήσει τους Βορειοηπειρώτες να μεταβούν στον τόπο τους, να απογραφούν και δεν θα απόσχουν, όπως συνέβη με την προηγούμενη αποτυχημένη απογραφή, στην οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο η εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Εκείνο που προέχει, αφού η αλβανική κυβέρνηση δέχτηκε να περιληφθεί και ερωτηματολόγιο με τα δύο αυτά στοιχεία, οι παράγοντες της μειονότητας να απαιτήσουν στις επιτροπές να εκπροσωπούνται και μειονότητες και ακόμη να υπάρχουν ξένοι παρατηρητές σε όλη την Αλβανία, κυρίως όμως στις μειονοτικές περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Χειμάρας και Κορυτσάς, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της απογραφής. Με την απογραφή αυτή δίνεται μια ανεπανάληπτη ευκαιρία στην μειονότητα να αποδείξει την πληθυσμιακή της δύναμη, διαψεύδοντας τις αλβανικές Αρχές, οι οποίες διατείνονται ότι η ελληνική μειονότητα δεν αριθμεί περισσότερες από 60.000 (εξήντα χιλιάδες) ψυχές. Ένας αριθμός εξωπραγματικός, πλασματικός, φανταστικός. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Σε προηγούμενα άρθρα, μας είχε δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε με επιχειρήματα ότι το πληθυσμιακό δυναμικό της ελληνικής μειονότητας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, ακολουθούσε την αυξητική τάση του αλβανικού πληθυσμού.
Να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: Ο συνολικός πληθυσμός στην Αλβανία το 1923 ανερχόταν σε 817.378 κατοίκους. Το «Λαϊκό Βήμα» Αργυροκάστρου, όργανο του Κόμματος, έγραφε (6 Μαΐου 1979) ότι ο πληθυσμός της Αλβανίας το 1927 ανερχόταν σε 825.593 και το 1979 σε 2.594.600. Παρατηρούμε δηλαδή, μεταξύ των ετών 1927-1979, μια αύξηση 22,5%, έναν τριπλασιασμό σχεδόν του πληθυσμού.
Ο ελληνικός πληθυσμός το 1923 (περιοχές Αργυροκάστρου, Χειμάρας, Κορυτσάς) ανερχόταν σε 109.952 (Αργυρόκαστρο 60.578, Κορυτσά 43.342, Χειμάρα 6.032). Όταν ο πληθυσμός της Αλβανίας τριπλασιάστηκε, ασφαλώς θα πρέπει να υπήρχε αύξηση και στην ελληνική μειονότητα, η οποία, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, έφτανε το 1979 σε 250.000. Αφού, κατά τους Αλβανούς, ο πληθυσμός της μειονότητας παραμένει στις 60.000, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Έλληνες σταμάτησαν να τεκνοποιούν.
Δεν θα αναφερθούμε στην περίοδο της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα. Με τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τους θανάτους, τις εξορίες και τον κατακερματισμό της ελληνικής μειονότητας και ακόμη ο αναγκαστικός και ύπουλος εξαλβανισμός, δεν μας αφήνουν περιθώρια υπολογισμού της.
Σήμερα, αλβανικές πηγές ανεβάζουν τον πληθυσμό της Αλβανίας σε τρισήμιση εκατομμύρια (3.500.000) περίπου. Ο πληθυσμός της χώρας σε σχέση με τον πληθυσμό των αρχών του προηγούμενου αιώνα έχει πενταπλασιαστεί σχεδόν. Ανάλογη αύξηση θα είχε και η ελληνική μειονότητα, η οποία κατ’ αναλογία θα έχει και εκείνη πενταπλασιαστεί. Διαφορετικά, θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι η πληθυσμιακή δύναμη της μειονότητας για ένα σχεδόν αιώνα παρέμεινε στάσιμη.
Μακάρι, η απογραφή να πραγματοποιηθεί με δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς και εξαναγκασμούς, ώστε οι Αλβανοί πολίτες να εκφράσουν ανεμπόδιστα τη θέλησή τους.
Εάν οι αλβανικές Αρχές χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα και μεθοδεύσουν νοθείες και παραποιήσεις τα στατιστικά στοιχεία θα είναι ψευδή και η δημογραφική σύνθεση δεν θα αποδίδει την πραγματικότητα.
Έχουμε τη γνώμη ότι τα πράγματα με την επικείμενη απογραφή στη γειτονική μας χώρα είναι σοβαρά και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αναλάβει το βάρος που της ανήκει. Να απαιτήσει η απογραφή να γίνει παρουσία ξένων παρατηρητών, ώστε να είναι αδιάβλητη και να φανεί πραγματικά η ανθρωπογεωγραφική εικόνα στην Αλβανία ως προς την εθνικότητα και το θρήσκευμα.
Ακόμη, θα έλεγα, οι ελληνικές αρχές να βοηθήσουν τους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα. Να διαθέσουν συγκοινωνιακά μέσα για τη μετάβαση και επιστροφή τους και γενικά να παράσχουν κάθε δυνατή εξυπηρέτηση και συνδρομή.
Όσον αφορά τους Βλάχους που ζουν στην Αλβανία, προβλέπεται να υπάρχει ειδικό ερωτηματολόγιο για βλάχικη εθνότητα, παρότι οι Βλάχοι προς κάθε κατεύθυνση δεν μιλούν για βλάχικη ενότητα. Διαφοροποιούνται από τους Έλληνες μόνο ως προς τη γλώσσα. Θα πρέπει, όμως, να γίνει γνωστό σε όλους ότι οι Βλάχοι της Αλβανίας είναι Έλληνες, με ελληνική συνείδηση και ελληνικό φρόνημα.
Έλληνες Βορειοηπειρώτες: Γρηγορείτε, αγρυπνείτε, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

No comments: