Tuesday, February 01, 2011

Ανησυχία για τα γεγονότα στην Αλβανία

30/01/2011, http://www.paron.gr/
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αλβανία, καθώς φοβούνται ότι αν οι ταραχές και οι συγκρούσεις πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα.
Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, η κυβέρνηση περιορίσθηκε σε μια τυπική σ' αυτές τις περιπτώσεις ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγοντας, για ευνόητους λόγους, να πάρει σαφή θέση για τις εξελίξεις. Παρά τις παρεμβάσεις ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι τα πράγματα στη γειτονική χώρα παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, σε σημείο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη μια ομαλή διευθέτηση της κρίσης. Σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμη κι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των διαδηλωτών και του Σοσιαλιστικού Κόμματος για παραίτηση της κυβέρνησης Μπερίσα και διεξαγωγή εθνικών εκλογών, το κλίμα θα παραμείνει τεταμένο για αρκετούς μήνες ακόμη.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν μέσα σ' αυτήν την ατμόσφαιρα έντασης για τους Βορειοηπειρώτες. Πόσο μάλλον που την προσεχή άνοιξη, εκτός απροόπτου τον Απρίλιο, στη γειτονική χώρα θα γίνει απογραφή του πληθυσμού. Μέσω συγκεκριμένου ερωτηματολογίου θα γίνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ακριβής καταγραφή των μειονοτήτων που υπάρχουν στην Αλβανία, τόσο ως προς την εθνική καταγωγή, όσο και ως προς το θρήσκευμα. Ήδη οργανώσεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να πείσουν τους Βορειοηπειρώτες που ζουν μόνιμα ή περιστασιακά στην Ελλάδα, την περίοδο της απογραφής να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα προκειμένου να καταγραφούν ως μέλη της ελληνικής μειονότητας. Στόχος είναι να καταμετρηθούν περί τους 100.000, διότι θα μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα και παροχές από το αλβανικό κράτος. Μάλιστα οι οργανώσεις θα ζητήσουν από το υπουργείο Εξωτερικών να παράσχει τις διευκολύνσεις εκείνες ώστε οι Βορειοηπειρώτες να ταξιδέψουν στην Αλβανία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς προβλήματα η... προσκόμματα που ενδεχομένως να ανακαλύψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας.

No comments: