Friday, September 30, 2011

Απογραφή-πυριτιδαποθήκη

Σε μποϊκοτάζ της απογραφής του πληθυσμού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου στην Αλβανία, καλούν η Ομόνοια και άλλες οργανώσεις μειονοτήτων, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία δεν πληροί τα διεθνή κριτήρια, ενώ αποσκοπεί στην τεχνητή συρρίκνωσή τους.

Την ίδια στιγμή αυξάνουν οι εκκλήσεις προς ΗΠΑ και Ε.Ε. για μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η απογραφή, η οποία για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες θα καταμετρήσει εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, θα διεξαχθεί χωρίς παρεμποδίσεις, χειραγώγηση ή εκφοβισμούς.

Ο Βασίλης Μπολάνος, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, καταγγέλλει ότι η απογραφή δεν αποσκοπεί στον προσδιορισμό του ακριβούς αριθμού των μειονοτήτων, αλλά ακριβώς στο αντίθετο.

Στον ίδιο άξονα με την Ομόνοια κινούνται και οι ενώσεις των Βλάχων, της σερβικής και της σλαβομακεδονικής μειονότητας.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται τροποποίηση του νόμου απογραφής που υιοθετήθηκε από την αλβανική Βουλή τον Ιούλιο, ύστερα από πρωτοβουλία του κόμματος των Τσάμηδων (PDIO), και ποινικοποιεί, όπως υποστηρίζουν, τον αυτοπροσδιορισμό.

Για παράδειγμα, εάν μέλος της μειονότητας δηλώσει τώρα ελληνική εθνικότητα, ενώ στο ληξιαρχείο έχει δηλωθεί Αλβανός, υποκύπτοντας σε πίεση του καθεστώτος Χότζα, απειλείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ για «ψευδή στοιχεία».

No comments: