Friday, October 14, 2011

Χωρίς «ταυτότητα» 200.000 ομογενείς!

13/10/2011 - 09:00


|

του Γιάννη Συμεωνίδη

Μια χαμένη ευκαιρία από κάθε άποψη!». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν στα «Επίκαιρα»...
Χωρίς «ταυτότητα» 200.000 ομογενείς!

την απογραφή, η οποία ξεκίνησε στην Αλβανία το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 21η Οκτωβρίου, Έλληνες μειονοτικοί, που δυσφορούν όχι μόνο με την πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας, Σαλί Μπερίσα, αλλά πρωτίστως με την αδιαφορία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των μειονοτικών κομμάτων της «Ομό νοιας» - ΚΕΑΔ και του MEGA - ΕΕΜΜ. Η «Ομόνοια» αποφάσισε να απόσχει από τη διαδικασία με το βάσιμο, σε κάθε περίπτωση, αιτιολογικό πως από τους περίπου διακόσιες χιλιάδες Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, οι εκατόν πενήντα χιλιάδες, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα, θα πρέπει, όπως επιτάσσει ο αλβανικός νόμος, να παραμείνουν επί ένα χρόνο στην Αλβανία, αν θέλουν να απογραφούν!

Από την άλλη, το κόμμα MEGA, με την πολύ χαμηλή επιρροή ανάμεσα στους μειονοτικούς, κατηγορείται πως λειτουργεί εν είδει «Δούρειου Ίππου» λόγω του καλέσματος που έκανε για συμμετοχή στην απογραφή.

Υπάρχουν, ωστόσο, και μειονοτικοί παράγοντες, οι οποίοι πνέουν μένεα με την απόφαση αποχής που έλαβε η ηγεσία της «Ομόνοιας». Συγκεκριμένα, τη μέμφονται διότι «θυμήθηκε», όπως λένε, να ασχοληθεί με το θέμα μόλις δύο εβδομάδες προτού ξεκινήσει η διαδικασία. Και να σκεφτεί κανείς πως οι Βορειοηπειρώτες περίμεναν αυτή τη στιγμή από την εποχή της πτώσης του κομουνιστικού καθεστώτος, πριν από δύο δεκαετίες...

Από την πλευρά της, πάντως, η «Ομόνοια» προτείνει την αποχή του μειονοτικού πληθυσμού από την επίσημη απογραφή και την πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής από τα μειονοτικά κόμματα, αργότερα, παρότι οι κινήσεις αυτές... «στρώνουν το χαλί» στον κ. Μπερίσα ούτως ώστε να ισχυρίζεται πως στην Αλβανία κατοικούν λιγότεροι Έλληνες από εκείνους που θα μπορούσε να επικαλείται η χώρα μας, αν είχε προη γηθεί έγκυρη «χαρτογράφησή» τους. Κι αυτό μολονότι είναι γνωστό ότι συμπατριώ τες μας δεν ζουν μόνο στα ενενήντα εννιά μειονοτικά χωριά που είχε ορίσει ο Ενβέρ Χότζα, αλλά, απεναντίας, βρίσκονται διά σπαρτοι και σε άλλα σημεία της Αλβα νίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Χιμάρα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών, κ. Διονύσης Μπελέρης, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της «Ομόνοιας», παρατηρεί στα «Επίκαιρα» πως από την απογραφή απέχουν και οι υπόλοιπες μειονότητες, όπως οι Σέρβοι, οι Βλάχοι και οι Ρομά.

Κινδυνεύουν και με πρόστιμα!

Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, δήλωνε, πριν από ένα μήνα περίπου, από τα Τίρανα, πως η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Πάλι καλά που σώζουν τα προσχήματα ξένοι παράγοντες, όπως ο Τσαρλς Μακ Γκόβερν, συμπροεδρεύων της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, μέσω της οποίας αναφέρεται διεξοδικά στις ανησυχίες του για το τι συμβαίνει με την απογραφή.

Όσον αφορά στην απογραφή αυτή καθαυτή, μπορεί ο καθένας να δηλώσει σε αυτή ποιο έθνος αισθάνεται ως πατρίδα του; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται από τους μειονοτικούς, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν πληροί ούτε καν τις στοιχειώδεις διατάξεις της συμφωνίας-πλαίσιο για την προστασία των μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία έχει υπογράψει και η Αλβανία και η οποία προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών που είχε καθιερώσει ο Χότζα και την κατοχύρωση των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπου ζει σημαντικός αριθμός τους. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι στα Τίρανα πρέπει να λειτουργεί μειονοτικό σχολείο και στο δημαρχείο της αλβανικής πρωτεύουσας να εργάζονται υποχρεωτικά δύο με τρεις υπάλληλοι που να μιλούν ελληνικά...

Την ίδια στιγμή, στα πεδία 37 και 38 της απογραφής οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλώνουν εθνικότητα και θρήσκευμα, αν και αυτό είναι προαιρετικό, ενώ ο νομικός όρος «εθνική μειονότητα» έχει αντικατασταθεί από την... «εθνοπολιτιστική ομάδα»! Πέραν τούτου, εάν κάποιος είναι εγγεγραμμένος στο ληξιαρχείο ως Αλβανός, αλλά δηλώσει Έλληνας στην απογραφή, κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 100.000 λεκ (περίπου 700 ευρώ), με βάση την αλβανική νομοθεσία! Υπό την απειλή προστίμου θα πρέπει, εξάλλου, να δηλώνουν οι συμμετέχοντες ότι κατοικούσαν τον τελευταίο χρόνο στον τόπο όπου απογράφηκαν ή πως θα παραμείνουν σε αυτόν κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Παραλλήλως, έχουν το δικαίωμα να απογράψουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που απουσιάζουν, με εξαίρεση τα ερωτήματα για την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία και τη γλώσσα.

Επιπλέον, ακόμα και στις μειονοτικές περιοχές οι απογραφείς είναι όλοι τους αλβανικής καταγωγής και τα απογραφικά δελτία είναι γραμμένα στα αλβανικά, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα κατανόησης κυρίως στους μεγαλύτερης ηλικίας μειονοτικούς, οι οποίοι δεν μιλούν την αλβανική γλώσσα. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να διαβάσουν αν ο απογραφέας κατέγραψε με ακρίβεια τα στοιχεία που του έδωσαν. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα συμπεράσματα της απογραφής ναι μεν θα ανακοινωθούν επισήμως, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία, για λόγους –υποτίθεται– προστασίας των προσωπικών δεδομένων...

«Κοκκινόμαυρη Συμμαχία»

Εν τω μεταξύ, ο κ. Δημήτρης Περδίκης, πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, αναφέρει στα «Επίκαιρα» πως ο κ. Μπερίσα πιέζεται πολύ αναφορικά με την ελληνική μειονότητα και από την οργάνωση «Κοκκινόμαυρη Συμμαχία», ηγετική μορφή της οποίας φέρεται να είναι ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας! Πρόκειται για τον κ. Κρεσνίκ Σπαχίου, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε πρωτοστατήσει στην ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας που είχε συνυπογράψει πριν από μερικά χρόνια η τότε υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση των αντίστοιχων διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία. Κατά τον κ. Περδίκη, ο κ. Σπαχίου συνεργεί με την κυβέρνηση, έχοντας αναλάβει το ρόλο του «κακού αστυνομικού», ζητώντας την απάλειψη από το απογραφικό δελτίο των ερωτήσεων που σχετίζονται με την αποκαλούμενη «εθνοπολιτιστική ταυτότητα»!

«Θέλουν να εξαφανίσουν

την ελληνική ταυτότητα»

Ο κ. Δημήτρης Κούτουλας είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας (Panepirotic Federation of America), η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από το μακρινό 1942. Μιλώντας στα «Επίκαιρα», τονίζει πως η Ομοσπονδία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να λάβει μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί πως η απογραφή θα διεξαχθεί χωρίς χειραγωγήσεις, εκφοβισμούς ή ακόμα και χρήση βίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κούτουλας υπογραμμίζει πως ο αλβανικός νόμος, που απειλεί με την επιβολή προστίμου σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει Έλληνας μολονότι είναι δηλωμένος ως Αλβανός στο ληξιαρχείο, παραβιάζει όχι μόνο το αλβανικό Σύνταγμα, αλλά και το διεθνές δίκαιο.

«Ως υπερήφανοι Ελληνοαμερικανοί καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες. Η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας έχει ζήσει στο πετσί της τις προκαταλήψεις εδώ και δεκαετίες. Οι κατά καιρούς αλβανικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει ελληνικά σχολεία, έχουν απαγορεύσει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έχουν κατασχέσει ιδιωτική γη και σπίτια Ελλήνων κι έχουν καταπατήσει περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η αλβανική κυβέρνηση θέλει τώρα να εξαφανίσει και την ελληνική ταυτότητα», καταλήγει αιχμηρά ο κ. Κούτουλας...

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα:6/10/2011

No comments: