Tuesday, April 17, 2012

Οι Βορειοηπειρώτες «αδειάζουν» τον Έλληνα πρεσβευτή!

post by Dimitris Georgiou [dgeorgiou66@yahoo.com]
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αλβανία από τη μεριά της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και του Έλληνα πρεσβευτή Νικόλαου Πάζιου, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου σε γνωστή για τη μη φιλική απέναντι στην Ελλάδα στάση της, τη «Γκαζέτα Σκιπτάρε». Πολλοί Βορειοηπειρώτες και οι οργανώσεις τους ζητούν ευθέως την ανάκληση του πρεσβευτή, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνονται ότι προστατεύει τα συμφέροντα της μειονότητας. Η κατάσταση δεν δείχνει να εκτονώνεται και απαιτούνται άμεσες διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, προτού η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου…
Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης του πρεσβευτή μας στα Τίρανα έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση: Τι είναι για σας η «Βόρειος Ήπειρος» και το «Ψήφισμα για την Αυτονομία» της;
Απάντηση: «Καθώς γνωρίζετε καλά, τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που έχει υποφέρει πολύ από τις εξωτερικές παρεμβάσεις, από την καταπίεση και την έλλειψη δημοκρατίας, από τους πολέμους και τις συγκρούσεις. Ακριβώς, για να αντιμετωπίσουμε εκείνους τους παράγοντες που ιστορικά έχουν ταράξει την περιοχή μας, εγώ πιστεύω ότι η συνεργασία σε ίσες βάσεις, η ειρηνική συνύπαρξη και η ευρωπαϊκή ένταξη αποτελούν τις προϋποθέσεις που εγγυούνται ένα παρόν χωρίς σύννεφα κι ένα καλύτερο μέλλον.
»Υπό αυτή την έννοια, η επισήμανση ζητημάτων του παρελθόντος και συχνά η ερμηνεία της ιστορίας σύμφωνα με τα συμφέροντα και επίσης η γνωστή πρακτική εθνικιστικών στοιχείων που εργαλειοποιούν την Ιστορία για τους σκοπούς τους, όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμα, αλλά ενέχουν και κινδύνους. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε κάποτε να κυριαρχήσει η ψυχρή εκτίμηση της πραγματικότητας, η αποχή από κάθε είδους έντασης και ταυτόχρονα η προώθηση και η αποδοχή στην πράξη εκείνων των στοιχείων που εγγυούνται ανάπτυξη, πρόοδο και πολιτική σταθερότητα στα πολυβασανισμένα Βαλκάνια.»
Όπως άλλωστε αναμενόταν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη στην παραμικρή ανακοίνωση, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προσυπογράφει τις θέσεις του Ν. Πάζιου, άρα αποτελούν επίσημη πολιτική της ελληνικής πλευράς. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τη γειτονική Αλβανία υπάρχουν ανοιχτά θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν όπως για παράδειγμα η χάραξη των θαλασσίων συνόρων, ωστόσο, το να αποδίδει ουσιαστικά την έγερση όλων των ζητημάτων που άπτονται των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σε «εθνικιστικά στοιχεία» που προωθούν τη δική τους ατζέντα, επιτρέψτε μας να το θεωρούμε αντιπαραγωγικό μαξιμαλισμό, ο οποίος μάλιστα υπονομεύει και ένα υφιστάμενο «χαρτί» της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με την Αλβανία.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς… Κίσιντζερ για να αντιλαμβάνεται ότι τη στιγμή που κάθε γείτονας της Ελλάδας έχει ανοίξει ένα τουλάχιστον μειονοτικό θέμα, το να προβαίνεις επισήμως σε τέτοιες δηλώσεις είναι το λιγότερο βλακώδες. Αν μη τι άλλο, κάποιοι στο διπλωματικό σώμα και στο υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να είχαν καταλάβει ότι ο «ευρωπαϊκός κοσμοπολίτικος αέρας» που είχαν αναπτύξει, ξεχνώντας ότι η αποστολή τους ήταν να προωθήσουν εθνικές θέσεις αφού δεν ήταν μέλη της ομάδας της… βαρόνης Άστον στην ΕΕ, μόνο ζημιά έχει προκαλέσει… Ας μαζευτούν πριν είναι πολύ αργά…
Defence-point.gr

No comments: