Monday, October 29, 2012

Arrestohet gazetari që publikoi listën e grekëve me llogari të fshehta bankare në Zvicër

Kostas Bakcevanis, gazetar investigativ grek, ka publikuar sonte në twitter një shënim, ku thuhet se jashtë shtëpisë së tij shiheshin nja 15-20 policë. Më pas u mor vesh se ai ish ndaluar mbi bazën e një urdhër arresti. Shkaku? Ka dhunuar privacy-në e 2059 njerëzve të rëndësishëm  të Greqisë së këtyre kohëve. Në terma më konkretë, tek këta të fundit bëjnë pjesë ish ministra, këshilltarë politikanësh, deri dhe këshilltari i kryeministrit të sotëm Samara, gazetarë, sipërmarrës, intelektualë publikë, etj. Emrat e këtyre janë pjesë e listës së publikuar prej gazetarit Vaksevanis (në foto) në revistën Hot Doc, në titullin “njerëzit që kanë llogari të fshehta bankare në Zvicër” e nën dyshimin e “atyre që kanë bërë evasion fiskal”.
Kjo është një listë që është përpiluar dy vjet më parë nga Christine Lagarde, e cila atëmot ishte Ministre e Financave e Francës dhe sot shefja e FMN-së. Për dy vjet me radhë, autoritetet greke, të cilave u është dorëzuar kjo listë, nuk kanë lëvizur as gishtin për të vepruar, për të hetuar, për të ndriçuar situatën. I vetmi veprim është ky i sotmi, dmth arrestimi i gazetarit që e ka publikuar atë listë. Këtë lajm e jep në një formë skandali e përditshmja italiane La Repubblica, por nuk është e vetmja. 

Të gjithë po çuditen me sistemin grek të drejtësisë, që nuk ka dënuar asnjërin prej atyre që falsifikuan shifrat e financave greke, gjë që shënoi fillimin e krizës së borxheve publike në Europë, e që me një guxim të çuditshëm vë në pranga një gazetar me akuzën se ka bërë publike një listë njerëzish me pushtet të pasuruar më metoda të dyshimta.
Re.Pu.

No comments: