Saturday, December 29, 2012

Εθνική πολιτική χωρίς εκπτώσεις

Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2012 16:22 
http://www.iapopsi.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=18461:ethini-politiki-xoris-ekptoseis 

Σε άλλη ρότα από αυτήν που ακολουθούσαν οι κατά καιρούς ομόλογοί του στο υπουργείο Εξωτερικών μοιάζει να κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική επί υπουργίας Δημήτρης Αβραμόπουλου. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα παραδείγματα της μέχρις στιγμής θητείας τού επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος με κάθε ευκαιρία στέλνει το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη εκτός συνόρων ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και κρίση στα εθνικά θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στους γνωστούς «εχθρούς» της χώρας να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» για τη χάραξη πιο επιθετικής πολιτικής, ώστε να διατηρήσει η χώρα την κυριαρχία της στην περιοχή. Αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το υπουργείο Άμυνας σε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο όμως θα πληρωθεί στο απώτερο μέλλον και μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη μέγγενη των μνημονίων, σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου.

Εν αναμονή του Νίμιτς

Η εμπειρία του υπουργού τού επέτρεψε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του ΥΠ.ΕΞ. να φωτογραφίσει τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η χώρα, ενώ το Μαξίμου ήταν εξ αρχής ενήμερο για όσα θα άλλαζαν σταδιακά. Μόνο που οι «επιθέσεις» των γειτόνων υποχρέωσαν τον Δ. Αβραμόπουλο να επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε να είναι έτοιμος για το ραντεβού σε λίγες ημέρες με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών θέλει να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις που είχε τον Νοέμβριο στη Ν. Υόρκη με τους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων. Έτσι, θα επισκεφθεί τις δυο χώρες 8-11 Ιανουαρίου, για συνομιλίες αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο πρέσβης θα συναντηθεί στην Αθήνα και τα Σκόπια με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος.

Ο Δ. Αβραμόπουλος στοχεύει στο να συμμετάσχει στις συζητήσεις ως ο εκπρόσωπος της χώρας που μπορεί να εγγυηθεί την ηρεμία στην περιοχή, την ώρα που τα Σκόπια βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρότατη (και) πολιτική κρίση!

Η… μπαμπεσιά Ερντογάν

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Δ. Αβραμόπουλος έγραψε διπλωματική ιστορία όταν ακύρωσε επίσκεψη στην Αλβανία μετά από δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας. Το ότι καμία πρόκληση –λεκτική ή άλλη– δεν θα μένει αναπάντητη αποδείχτηκε και στην περίπτωση Ερντογάν. Τι έγινε με τον Τούρκο πρωθυπουργό; Με φόντο τους υδρογονάνθρακες, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου δήλωση σε σχέση με την Ελλάδα, διαταράσσοντας οριστικά το πνεύμα καλής γειτονίας και διαλύοντας την... κουμπαριά! Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. σήκωσε αμέσως το γάντι και απαντώντας στον Ερντογάν σημείωσε πως «χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία, δεν ταιριάζουν σε ηγέτες και μάλιστα γειτόνων, που λένε ότι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης. Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Για αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια.

Όσο για τα περί πώλησης νησιών, φοβούμαι ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν, ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες. Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή. Και τα ιστορικά έθνη, όπως η Ελλάδα, πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους. Αυτό καλά θα κάνει να μην το ξεχνά κανείς».

Στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν και νέες προσπάθειες των γειτόνων να χτυπήσουν τη χώρα, ειδικά όσο οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες προχωρούν. Ένα από τα κρυφά χαρτιά που έχει στα χέρια του ο Δ. Αβραμόπουλος είναι ο φράκτης στον Έβρο. Κι αυτό καθώς η φύλαξή του από την άλλη πλευρά είναι ευθύνη της Τουρκίας πια, η οποία δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της.

Ανοικοδόμηση των διεθνών σχέσεων

Στον αντίποδα ο Δ. Αβραμόπουλος στήνει σχέσεις συνεργασίας με σημαντικούς συμμάχους όπως η Ρωσία, ως αντίβαρο στα βαλκανικά προβλήματα. Στόχος του υπουργού είναι να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Μόσχα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν μπει σε βαθιά κατάψυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το κλείσιμο του ραντεβού για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ τους επόμενους μήνες. Όπως και να έχει, η Ελλάδα διά μέσου των προσπαθειών του Δ. Αβραμόπουλου φαίνεται να ξαναδιεκδικεί τη θέση που της ανήκει στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Συγκεκριμένα, η χώρα επανατοποθετείται ως σημαντικός «παίκτης» στην παγκόσμια σκακιέρα, και μάλιστα υπό όρους που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντά της, όχι μόνο στη βάση των διμερών σχέσεων με παραδοσιακούς κατ’ αποκλειστικότητα συμμάχους ή επί τη βάσει του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν». Ειδικά στην περίπτωση της Ρωσίας, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο λόγω της ΔΕΠΑ και των Ρώσων επενδυτών.

«ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ» ΥΠ.ΕΞ.
Εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απόρρητες δαπάνες

Στο εσωτερικό τώρα, ο εξορθολογισμός του πλαισίου που διέπει τις ειδικές-απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δ. Αβραμόπουλου. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου, «για πρώτη φορά μελετάται σοβαρά η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσης της τριμελούς ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες, με τη συμμετοχή σε αυτή και εισαγγελικού λειτουργού».

Στο ίδιο έγγραφο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι το συνολικό απόρρητο κονδύλι για εθνικές δαπάνες που αρχικά είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012 του ΥΠ.ΕΞ. ανήρχετο σε 28.383.100 ευρώ και ήδη έχει μειωθεί στο ποσό των 26.133.000 ευρώ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου για άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Οικονομικής Εισαγγελίας για πρόσβαση σε σχετικά στοιχεία και διαδικασίες, που αφορούν τις απόρρητες δαπάνες για την τριετία 2009-2011, ακόμη και για αυτές του τρέχοντος έτους, κατά τρόπο πάντα που διαφυλάσσεται το εθνικό συμφέρον. Εξάλλου, στον υπουργό Εξωτερικών ανήκει και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση δύο συναντήσεων με τον οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως όλες οι ενέργειες του ΥΠΕΞ έχουν την σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά ενώ ο σχεδιασμός καθώς και η υλοποίηση προχωρά μετά από συνεννόηση των δύο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

No comments: