Tuesday, January 22, 2013

Ερώτηση ΚΚΕ για τις συντάξεις του ΟΓΑ αλλά μόνο για τους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

(Είναι γνωστή η Ποντιακή της καταγωγή της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου, ίσως σε αυτό να οφείλεται η αναφορά μόνο στους Ποντίους)
Ερώτηση για την κατάσταση χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Τα βάσανα που επιφύλαξαν όλες διαχρονικά οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στους παλιννοστούντες ομογενείς που έψαξαν αποκούμπι στην Ελλάδα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ δεν έχουν τελειωμό.
Να θυμίσουμε πως με το Νόμο 1296/12-10-1982 (ΦΕΚ Α΄128) είχε δημιουργηθεί, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο "Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων", από τον οποίο χορηγούνταν κάθε μήνα σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και σε ομογενείς που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα, με βασική προϋπόθεση να μην παίρνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή.
Σήμερα με το Νόμο 4093-2012 "Έγκριση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016" υποπαράγραφος ΙΑ6 "Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών - Ανασχεδιασμός συνταξιοδότησης ανασφαλίστων - Ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων και άλλες ρυθμίσεις", καταργείται η παρεχόμενη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΓΑ για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανασφαλίστων υπερηλίκων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Αιτία είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και ειδικότερα:
Στην παραγρ. 5 παρ. β, της υποπαραγράφου ΙΑ6, ο όρος "δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξης από οποιανδήποτε φορέα του εξωτερικού" είναι ένας εντελώς αόριστος όρος, που είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί από τον δικαιούχο. Επίσης είναι γνωστά τα προβλήματα της διοίκησης των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και το υψηλό κόστος μετάβασης και εξασφάλισης σχετικής βεβαίωσης από τη χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενου, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει αφορμή για αυθαίρετη ερμηνεία από υπηρεσιακούς παράγοντες σε βάρος του ενδιαφερομένου.
Στην παραγρ. 5 παρ. γ της υποπαραγράφου ΙΑ6 ο όρος "Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη συνταξιοδότηση" εφόσον ισχύσει ο όρος, θα χάσει τη σύνταξή του το σύνολο των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην EΣΣΔ.
Σύμφωνα μάλιστα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα Ομογενών, οι περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν εντελώς απροστάτευτοι χωρίς κανέναν πόρο διαβίωσης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κοινωνική, οικονομική και φυσική εξόντωση.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κατάφωρη αυτή αδικία σε βάρος των υπερήλικων και ανασφάλιστων ομογενών αποσύροντας τις παραπάνω αναφερόμενες διατάξεις του Νόμου 4093-2012.
Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου».

No comments: