Saturday, November 30, 2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Αχτίδα φωτός στο ζήτημα των συντάξεων των Ομογενών - Διορθωτική πρωτοβουλία από τον Διοικητή του Ο.Γ.Α.

http://aftonomi.gr/politiki/item/2805-epitelous-axtida-fotos-sto-zitima-ton-syntakseon-ton-omogenon.html

- Σαφείς ενδείξεις για αλλαγή της κυβερνητικής στάσης σε συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα με τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη

• Διορθωτική πρωτοβουλία, από τον Διοικητή του Ο.Γ.Α.  

• Δέκα αντί για είκοσι χρόνια, η προϋπόθεση παραμονής στην Ελλάδα. 

• Σταδιακή εξίσωση των συντάξεων των ομογενών, με την κατώτατη εθνική. 

• Δικαιώνεται η στρατηγική της Επιτροπής Αγώνα.

Ελπίδες για μερική ανατροπή της απαράδεκτης, αντισυνταγματικής διάταξης του ν.4093/2012, γέννησε η χθεσινή δίωρη συνάντηση που είχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο, με τον Διοικητή του Ο.Γ.Α., κ. Ξεν. Βεργίνη, στα γραφεία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων. Με εμφανή τη διάθεση να εκδηλώσει προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος, ο κ. Ξεν. Βεργίνης, πλαισιωμένος από τους αρμόδιους Γενικούς Διευθυντές του Ο.Γ.Α., κ.κ. Μπομπολάκη και Κωνσταντακόπουλο, άκουσε προσεχτικά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ομογενών και παρέλαβε τα υπομνήματα που του κατέθεσαν. Στη συνέχεια ο κ. Βεργίνης γνωστοποίησε την απόφασή του να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου, προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς αντιπαραθέσεις με την «τρόικα», μέτρα που θα άρουν μερικώς την άδικη μεταχείριση των ανασφάλιστων γερόντων, από την πρώην ΕΣΣΔ και τη Βόρεια Ήπειρο. 
Συγκεκριμένα, ο Διοικητής του Ο.Γ.Α., δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εισηγηθεί τη λήψη κυβερνητικής απόφασης, για τη μετατροπή της προϋπόθεσης 20ετούς παραμονής στη χώρα, και τη σταδιακή εξίσωση των συντάξεων που θα λαμβάνουν οι ομογενείς, με την κατώτατη εθνική σύνταξη, σε ορίζοντα τετραετίας. Ειδικότερα ο κ. Βεργίνης, θα ζητήσει να θεσπιστεί ως προϋπόθεση χορήγησης της σύνταξης, στους ανασφάλιστους, υπερήλικες ομογενείς, η δεκαετής παραμονή στην Ελλάδα. Ακόμη, για το ύψος των  συντάξεων, η πρόταση του κ. Βεργίνη θα είναι: Για το 2013, να φτάνει στο ύψος των 90 ευρώ ( με αναδρομική καταβολή του συγκεκριμένου ποσού, για τους μήνες που διακόπηκε), για το 2014 το ποσό των 180 ευρώ, για το 2015 το ποσό των 270 ευρώ και για το 2016, το ποσό των 360 ευρώ. Επίσης, ο Διοικητής του Ο.Γ.Α., ανέφερε ότι, για τους 8.800 ομογενείς ποντιακής καταγωγής, το κριτήριο που αφορούσε στις συντάξεις που τυχόν λαμβάνουν από τις χώρες προέλευσής τους ήταν άστοχο, καθώς αυτές είναι πράγματι πενιχρές. Όσο για τους ομογενείς εξ Αλβανίας, που είναι περίπου 14.300, το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν θα συνεκτιμηθεί στην τελική ρύθμιση. Τέλος , ακόμη και για εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θα θέτει η νέα ρύθμιση, θα υπάρξει πρόβλεψη για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
Νωρίτερα για το φλέγον θέμα τοποθετήθηκαν κατά σειρά, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Αττικής κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Πρόεδρος του σωματείου “Μωμόγεροι” Καλλιθέας Αττικής, κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Ομογενών, κ. Φωτεινή Λαβασά, η Πρόεδρος της ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών Άνω Δερόπολης και Δικηγόρος κ. Ηλέκτρα Κίκη, οι Δικηγόροι κ.κ. Ηλίας Σπυρλιάδης και Ειρήνη Ιωαννίδου, ο Πρόεδρος του σωματείου “Μιθριδάτης” και Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας Αττικής, κ. Γιάννης Ηλιάδης και ο Δημοσιογράφος και Ιστορικός κ. Τσενκελίδης Βασίλης. Άπαντες υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του θέματος, καθώς το εθνικό και κοινωνικό ζήτημα που προέκυψε από το ν.4093/2012, είναι τεράστιο, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία των υπομνημάτων που παρέδωσαν στον Διοικητή του Ο.Γ.Α.
Παρά το γεγονός ότι, η πρόθεση διορθωτικών ρυθμίσεων, όπως τις περιέγραψε ο Διοικητής του Ο.Γ.Α., δεν καλύπτει το σύνολο των ζητημάτων που δημιούργησε η εφαρμογή του ν.4093/2012, το γεγονός ότι, η Κυβέρνηση ενδεχομένως αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της οικονομικής εξαθλίωσης των ομογενών, συνιστά ένα πρώτο βήμα δικαίωσης του πολύμηνου αγώνα της Πανελλαδικής Επιτροπής. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί, με την κατάθεση συμπληρωματικών, αναλυτικών υπομνημάτων προς τον Ο.Γ.Α., τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τη Βουλή. 
Η επιμονή και η σταθερή προσήλωση στο στόχο, σε συνδυασμό με την καθοριστική συμπαράσταση διακεκριμένων παραγόντων του Τόπου, φαίνεται πως ανοίγουν το δρόμο για τη σταδιακή άρση μιας αδικίας, που ήδη οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στη φυσική εξόντωση χιλιάδες γέροντες ομογενείς. Κι αυτήν την προσπάθεια, η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα των Ομογενών, από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Βόρεια Ήπειρο, θα τη συνεχίσει μέχρι να γίνει πράξη η ισότιμη αντιμετώπισή τους από την Ελληνική Πολιτεία. 
Από την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

No comments: