Thursday, May 29, 2014

Bollano: Himara e ndarë nga Labëria


 Zoti Bollano, çështja e Himarës është rikthyer në vëmendjen e publikut për shkak të ndarjes së re territoriale. Ju keni kërkuar variantin e 5-të, ku Himara qëndron bashkë me Lukovën si njësi më vete, por ministri Çuçi deklaroi se kësaj bashkie do t’i bashkohet edhe Vranishti. Si e vlerësoni këtë vendim të qeverisë dhe cilat do të jenë hapat e mëtejshëm të përfaqësuesve të minoritetit grek në Shqipëri?
Unë mendoj se gjithë kjo zhurmë rreth Himarës për ndarjen e re territoriale ka si qëllim shpërqendrimin e qytetarit nga problemet e rëndësishme të jetës së përditshme, për të cilat qeveria s’po jep dot zgjidhje. Njëkohësisht, përbri qëllimit të realizimit me sukses të procesit, situata e krijuar të lë dhe një përshtypje të rregullimit të hartës elektorale në favor të PS. Siç dihet, për një vit kemi zgjedhjet vendore. Ky mendoj është një shqetësim dhe i opozitës, e cila ka bojkotuar pjesëmarrjen në komisionin parlamentar. Është e drejtë e garantuar me ligj dhe e drejta jonë të shprehemi se cilin variant mbështesim. Ne mbështesim variantin e pestë të përmirësuar,  sepse pranojmë bashkimin e Bashkisë së Himarës me komunën e Lukovës. Përsa i përket bashkimit të komunave Livadhja, Finiq, Mesopotam, Aliko dhe Dhivër, propozimi ynë është ndarja në dy njësi, ku të kemi një njësi me bashkimin e komunave Livadhja, Dhivër dhe Xarë me qendër Livadhja dhe një njësi me bashkimin e komunave Aliko, Mesopotam dhe Finiq, me qendër Aliko. Nuk dua të komentoj mendime të ndryshme dhe në rastin konkret dhe mendimin e z.Çuçi. Ne do të këmbëngulim pa ekuivoke për zbatimin e ligjit të ndarjes territoriale, në vlerësim të konventës kuadër dhe të Paktit të Stabilitetit, për mbrojtjen e pakicave etnike, fetare e linguistike, kudo që ata banojnë.
Cilat janë arsyet që ju shtyjnë të besoni se një bashkëngjitje e Vranishtit me Himarën nuk është një vendim i mirë dhe funksional?
Mendimi ynë, në mbështetje dhe të ligjit por dhe në mbështetje të variantit të pestë për arsye se garanton vazhdimësi gjeografike, ka potenciale të njëjta zhvillimi. Për kujtesë, kjo njësi vendore edhe përpara vitit 1922 ka funksionuar përsëri e bashkuar dhe në kuadër të ndarjes së atëhershme u ndanë në dy njësi, pra përderisa kemi një rindarje me zvogëlimin e njësive vendore, atëherë në mënyrë kategorike ne pranojmë bashkimin me Lukovën. Ndërsa asnjë bashkim tjetër nuk është funksional për arsyet që sapo përmenda.
Ka një shqetësim të bërë publik nga kreu i SHISH, Visho Ajazi, se ndarja e re territoriale do të krijonte terren për lëvizje separatiste në Himarë. A ka ndonjë skenar të tillë, apo ndonjë të vërtetë në këtë drojë të autoriteteve shqiptare?
Fillimisht dua t’ju kujtoj se ky skenar nuk është bërë publik nga z. Ajazi, por nga mediat dhe prej mediave u servir si rrjedhje informacioni nga takimi me dyer të mbyllura ndërmjet komisionit parlamentar me z.Ajazi. Unë mendoj se ne po shkojmë drejt një shoqërie të hapur europiane pa kufi. Mediat kultivojnë skenarë të këtij soji për t’i shërbyer qëllimeve të caktuara. Nga ana tjetër, rregullimi i hartave elektorale u shërben dhe interesave ekonomike të zaptuesve të pronave, pra i shesim patriotizëm popullit dhe individë të caktuar majmen me vlera monetare marramendëse.        
Ju keni paralajmëruar në media se zoti Dule do të paraqesë variantin e tij për konfigurimin e minoritetit grek në Shqipëri me ndarjen e re. A mund të na zbuloni diçka më shumë në këtë drejtim?
Po, është e vërtetë që si subjekt politik aktiv në shumë fusha të zhvillimit, edhe në këtë proces jemi përfshirë që në fillimin e tij. Kemi kryer disa takime dhe me grupet e interesit, pjesërisht iu referova në përgjigjen e parë, për disa propozime në materialin drejtuar Kryeministrit. Kemi bërë një rezyme më të gjerë në lidhje me procesin, për të cilin në parim jemi shprehur pozitivisht, por theksojmë se ky proces, që të jetë i qëndrueshëm, duhet të kënaqë të gjitha palët dhe kjo është detyrë e mazhorancës, sepse në qoftë se qëndrimi i opozitës do të jetë i njëjtë sikurse deri tani, atëherë do të kemi një proces të njëanshëm, pra të paqëndrueshëm. Sigurisht, z. Dule si deputet i PBDNJ-së dhe i organizatës “Omonia” patjetër ndjek zhvillimet në parlament, por njëkohësisht përcjell shqetësimet dhe mendimet tona.
Gjatë muajve të fundit ka pasur një sërë vizitash mes zyrtarëve më të lartë shqiptarë në Greqi dhe anasjelltas. Si e konsideroni sjelljen e qeverisë së re në marrëdhëniet greko-shqiptare?
Mendoj se takimet e shpeshta janë shprehje e marrëdhënieve, të cilat përmirësohen në mënyrë të vazhdueshme, por njëkohësisht Greqia ka dhe presidencën e radhës së BE. Vendi ynë pret miratimin pozitiv për anëtarësimin dhe qeveria greke mbështet Shqipërinë në këtë proces, kështu që është e nevojshme që takimet të jenë të shpeshta për arritjen e këtij objektivi të qeverisë shqiptare.
PBDNJ dhe OMONIA kanë shprehur pakënaqësi për faktin se qeveria “Rama” nuk ka asnjë përfaqësues të minoritetit grek. E megjithatë, aleanca me Partinë Socialiste vazhdon. Në vlerësimin tuaj, çfarë mund ta prishte apo cenonte këtë aleancë në vazhdim?  
Është i drejtë vlerësimi juaj, për herë të parë kemi një qeveri, e cila në formimin e saj s’ka një ministër nga minoriteti grek, dhe pozicionimi ynë në këtë pikë të bashkëpunimit ka qenë i qartë, kritik, por për PBDNJ dhe OMONIA, bashkëpunimi dhe aleanca nuk nënkupton vetëm disa poste qeveritare, por nënkupton diçka më të gjerë, si psh përmirësim në fushën e arsimit për minoritetet, përmirësimin e sigurisë, më tepër investime në fshatrat e komunitetit grek etj. Sikurse ju kemi vënë në dijeni, brenda 2014-ës do të kemi kongresin e radhës, ku do të bëhen analizat dhe bilanci i këtij bashkëpunimi, për të cilin mund të shprehem qartë dhe pa rezerva se lë shumë për të dëshiruar dhe nuk e justifikon aspak qëndrimin më shumë se korrekt të PBDNJ-së ndaj tyre.Κύριε Μπολάνο, το θέμα της Χειμάρρας επανήλθε στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης λόγω της νέας εδαφικής διαίρεσης. Έχετε ταχθεί υπέρ της πέμπτης πρότασης, όπου η Χειμάρρα ενώνεται με το Λούκοβο και παραμένει ξεχωριστός δήμος, όμως ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσούτσι δήλωσε πως στον δήμο αυτό θα ενσωματωθεί και το (αλβανοχώρι) Βρανίστι. Πώς αξιολογείτε την απόφαση της κυβέρνησης και ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία;

Νομίζω ότι όλος αυτός ο θόρυβος για την Χειμάρρα και τη νέα εδαφική διαίρεση έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινής τους ζωής, για τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση. Παράλληλα με τον στόχο για επιτυχή διεξαγωγή της διαδικασίας, η υπάρχουσα κατάσταση δίνει την εντύπωση πως ο εκλογικός χάρτης αλλάζει υπέρ του ΣΚ. Όπως είναι γνωστό, σε ένα χρόνο έχουμε τοπικές εκλογές. Αυτό νομίζω ότι αποτελεί ανησυχία και για την αντιπολίτευση, η οποία μποϊκόταρε τη συμμετοχή της στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το νόμο, όπως είναι δικαίωμά μας να εκφράσουμε την θέση μας για το ποια εκδοχή θα υποστηρίξουμε. Εμείς υποστηρίζουμε την πέμπτη βελτιωμένη εκδοχή, διότι δεχόμαστε την ένωση του Δήμου Χειμάρρας με την επαρχία Λουκόβου. Όσον αφορά την ένωση των επαρχιών Λιβαδειάς, Φοινίκης, Μεσοποτάμου, Αλύκου και Δίβρης, η πρότασή μας είναι ο διαχωρισμός να γίνει σε δύο επαρχίες, όπου θα δημιουργηθεί μια νέα επαρχία με την συγχώνευση των επαρχιών Λιβαδειάς, Δίβρης και Τζάρας με κέντρο την Λιβαδειά και μια επαρχία με τη συγχώνευση των επαρχιών Αλυκού, Μεσοποτάμου, Φοινίκης, με κέντρο το Αλύκο. Δεν θέλω να σχολιάσω τις διάφορες απόψεις και στην συγκεκριμένη περίπτωση την άποψη του κ. Τσούτσι. Εμείς θα επιμείνουμε κατηγορηματικά για την επιβολή του νόμου για την εδαφική διαίρεση, σύμφωνα με την Σύμβαση Πλαίσιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας για την προστασία των εθνοτικών , θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, όπου κι αν κατοικούν.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας κάνουν να πιστεύετε ότι η ένωση της Χειμάρρας με το Βρανίστι δεν είναι μια καλή και λειτουργική απόφαση;

Η άποψή μας, η οποία στηρίζεται στη νομοθεσία, στηρίζει την πέμπτη επιλογή λόγω του ότι εξασφαλίζει την γεωγραφική συνέχεια και παρέχει τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης. Προς υπενθύμιση, η εν λόγω τοπική μονάδα αυτοδιοίκησης έχει λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο και πριν από το 1922 όπου και πάλι με την τότε διαίρεση χωρίστηκε σε δύο τοπικές μονάδες αυτοδιοίκησης, οπότε εφόσον έχουμε μια ανακατανομή με μείωση των τοπικών μονάδων, τότε κατά κατηγορηματικό τρόπο εμείς δεχόμαστε μόνο την ένωση με το Λούκοβο. Ενώ καμία άλλη εναλλακτική ένωση δεν είναι λειτουργική για τους λόγους που μόλις ανέφερα.

Υπάρχει μια ανησυχία την οποία γνωστοποίησε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας, Βίσο Αγιάζι, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα εδαφική διαίρεση θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο για αυτονομιστικά κινήματα στην Χειμάρρα. Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, ή κάποια αλήθεια σε αυτό το φόβο των αλβανικών αρχών;

Κατ' αρχάς θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το σενάριο αυτό δεν γνωστοποιήθηκε δημόσια από τον κ. Αγιάζι αλλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτά το είχαν παρουσιάσει ως μια διαρροή από τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του κ. Αγιάζι.  Εγώ νομίζω ότι οδεύουμε προς μια ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία χωρίς σύνορα. Τα ΜΜΕ καλλιεργούν αυτό το είδος των σεναρίων για να εξυπηρετήσουν ορισμένους στόχους. Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση των εκλογικών χαρτών εξυπηρετεί και τα οικονομικά συμφέροντα των καταληψιών των ιδιοκτησιών, άρα πουλάμε πατριωτισμό στο λαό και ορισμένα άτομα πλουτίζουν με ποσά που προκαλούν ίλιγγο.

Έχετε ανακοινώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Ντούλες θα παρουσιάσει την δική του εκδοχή για να ρυθμίσετε την ελληνική μειονότητα στη νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία. Μπορείτε να αποκαλύψετε κάτι περισσότερο ως προς αυτή την κατεύθυνση;

Ναι, είναι αληθές ότι ως πολιτική οντότητα που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, έχουμε εμπλακεί εξ αρχής και σε αυτή την διαδικασία. Έχουμε διεξάγει πολλές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, εν μέρει αναφέρθηκα προηγουμένως στην απάντησή μου για τις διάφορες προτάσεις που έγιναν στον Πρωθυπουργό. Κάναμε μια εκτενή σύνοψη σχετικά με τη διαδικασία, για την οποία έχουμε εξ αρχής ταχθεί υπέρ, όμως τονίζουμε ότι η διαδικασία αυτή για να είναι βιώσιμη πρέπει να συμφωνούν όλες οι πλευρές και αυτό είναι καθήκον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διότι αν η στάση της αντιπολίτευσης θα είναι η ίδια όπως μέχρι στιγμής, τότε θα έχουμε μια μονόπλευρη διαδικασία, ως εκ τούτου, ασταθή. Φυσικά, ο κ. Ντούλες ως βουλευτής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κοινοβούλιο και ταυτόχρονα μεταφέρει τις ανησυχίες και τις σκέψεις μας.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν μια σειρά από επισκέψεις μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της Αλβανίας στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Πως εκτιμάτε τη συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης στις ελληνο - αλβανικές σχέσεις;

Νομίζω ότι οι συχνές συναντήσεις εκφράζουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες βελτιώνονται σταθερά, αλλά ταυτοχρόνως η Ελλάδα προεδρεύει και της ΕΕ. Η χώρα μας αναμένει θετική έγκριση για την ένταξη και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την Αλβανία σ’ αυτή τη διαδικασία, ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να είναι συχνές οι συναντήσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της αλβανικής κυβέρνησης.

Το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «Ράμα» δεν έχει ούτε έναν εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας. Ωστόσο, η συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεχίζει. Κατά την εκτίμησή σας, τι μπορεί να διαταράξει ή να υπονομεύσει την συμμαχία στη συνέχεια;

Η εκτίμησή σας είναι σωστή, για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση η οποία στο σχηματισμό της δεν έχει ούτε έναν υπουργό της ελληνικής μειονότητας, και η θέση μας σε αυτό το σημείο της συνεργασίας ήταν ξεκάθαρη και κριτική, αλλά για το ΚΕΑΔ και την Ομόνοια η συνεργασία και η συμμαχία δεν συνεπάγεται μόνο κάποιες κυβερνητικές θέσεις, αλλά κάτι ευρύτερο, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης των μειονοτήτων, η βελτίωση της ασφάλειας, περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικά χωριά κλπ. Όπως έχετε ενημερωθεί , το 2014 θα έχουμε το επόμενο συνέδριο, όπου θα γίνουν οι σχετικές αναλύσεις και η αξιολόγηση της εν λόγω συνεργασίας για την οποία μπορώ να τοποθετηθώ ξεκάθαρα και χωρίς επιφυλάξεις, περιμένουμε πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και δεν δικαιολογείται καθόλου η περισσότερο από σωστή στάση του ΚΕΑΔ έναντι της κυβέρνησης.
MAPO.al

No comments: