Monday, June 16, 2014

«Διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζει η Αλβανία στην ελληνική Χιμάρα!

http://www.proinoslogos.gr/

 ✔ Ο νέος διοικητικός «χάρτης» της περιοχής στόχο έχει την περαιτέρω αποδυνάμωση και αλλοίωση του Βορειοηπειρωτικού στοιχείου

• Επιστολή Β. Μπολάνου στον Αντ. Σαμαρά…

XIMARA
• Διακαής επιθυμία γι’ αυτό και βασικός στόχος τα τελευταία χρόνια για την γειτονική μας Αλβανία αποτελεί η ένταξή της κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι τακτικές που εξακολουθεί να εφαρμόζει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αποδεικνύουν ότι προφανώς και δεν είναι έτοιμη ακόμα για κάτι τέτοιο. Μετά τις υφαρπαγές περιουσιών Βορειοηπειρωτών, την υποβάθμιση ελληνικών σχολείων, τις κατεδαφίσεις «αυθαιρέτων» κτισμάτων που… εντελώς τυχαία ανήκουν σε Έλληνες, το Αλβανικό κράτος έχει στρέψει τώρα τις προσπάθειές του στην αποδυνάμωση του συμπαγούς Ελληνικού στοιχείου της Χιμάρας μέσω της διοικητικής διαίρεσης της περιοχής και της ενσωμάτωσης σε αυτήν Αλβανικών χωριών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει αναδείξει ήδη ο «Π.Λ.» καταγγέλλοντας τις πρακτικές που ακολουθεί η γειτονική χώρα, ζητώντας μάλιστα αυτές να αποτελέσουν κύριο αίτιο ώστε η Ελλάδα να μπλοκάρει την ένταξή της στην Ε.Ε.. Τώρα έρχεται και μία επιστολή του Προέδρου της «Ομόνοιας» Βασίλη Μπολάνου προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επιβεβαιώσει τις μεθοδεύσεις των Αλβανών για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας περιοχών όπου διαβιούν συμπαγείς πληθυσμοί της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Επισημαίνει κινδύνους
Ο Βασίλης Μπολάνος στην επιστολή του επισημαίνει ξεκάθαρα στον Πρωθυπουργό τους κινδύνους που κρύβει για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό η προωθούμενη διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, διαδικασία για την οποία κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, ενώ τυγχάνει, όπως λέει και της εγκρίσεως των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών! «Οι τέσσερις απ’ τις πέντε προτάσεις που εξετάζονται απ' την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εδαφικής Μεταρρύθμισης της Αλβανίας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα, καθότι επιχειρούν να ενώσουν διοικητικά περιοχές όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα με περιοχές όπου κατοικούν μουσουλμανικοί αλβανικοί πληθυσμοί», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας», προσθέτοντας με έμφαση πως «με παρόμοιες μεθοδεύσεις, τα προηγούμενα χρόνια τα αλβανικά καθεστώτα εκμεταλλευόμενα την απουσία σοβαρής Εθνικής πολιτικής από Ελληνικής πλευράς κατάφεραν να επιτύχουν αλλοίωση του πληθυσμού στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου, Δελβίνου, Κορυτσάς κλπ.».
Στόχος η Χιμάρα!
Σύμφωνα με τον Β. Μπολάνο, κυρίαρχος στόχος της νέας διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας είναι η αλλοίωση του πληθυσμού της Χιμάρας, καθώς, όπως τονίζει, αυτή είναι η μόνη αστική περιοχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ελληνικής καταγωγής. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι μια τέτοια ενδεχόμενη διαίρεση είναι αντίθετη στο αλβανικό σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι κοινότητες προς συνένωση πρέπει να έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, ιστορία και παράδοση, ενώ παράλληλα ο λαός τους πρέπει να ερωτηθεί και να εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του για τις όποιες αλλαγές γίνουν.
Η θέση της «Ομόνοιας»
Από τις πέντε προτάσεις που εξετάζονται απ’ την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εδαφικής Μεταρρύθμισης της Αλβανίας για την περιοχή της Χιμάρας η «Ομόνοια» συντάσσεται με την τελευταία, καθώς θεωρεί ότι οι άλλες τέσσερις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τον εκεί Ελληνισμό. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης στην επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, η πρόταση αυτή προβλέπει την δημιουργία του Δήμου Χιμάρας, ενώνοντας τις τωρινές αυτοδιοικητικές μονάδες του με την κοινότητα του Λουκόβου. «Αυτό αποτελεί μια επαρκή λύση, η οποία πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα και τις αρχές και εγγυάται την ανάπτυξη πολιτικών που έχουν ως άξονα τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Αποκαλύπτουν προθέσεις…»
Ο Β. Μπολάνος καταλήγει στην επιστολή του καυτηριάζοντας τις πρακτικές της επίσημης Αλβανίας απέναντι στην Μειονότητα. Όπως αναφέρει, «αυτές όλες οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτουν τις προθέσεις του Αλβανικού κράτους, του οικονομικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ακόμη και την ώρα που με την πλήρη στήριξη της Ελλάδας ετοιμάζεται να λάβει το χρίσμα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»! Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» απέστειλε την ίδια αυτή επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εδαφικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα, την κοινοποίησε προς τους πρέσβεις στα Τίρανα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών και στα γραφεία στα Τίρανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ.

No comments: