Wednesday, July 02, 2014

Αλβανία-υποψήφιας EU- Σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας -προυπόθεση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις .

 Βενιζέλος: Πολύ σημαντική απόφαση για την Αλβανία
Έτσι σταθεροποιούνται τα Δυτικά Βαλκάνια και προωθούνται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
24 Ιουν 2014 - 18:14
Picture 0 for Βενιζέλος: Πολύ σημαντική απόφαση για την Αλβανία
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση να τεθεί η Αλβανία σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας, παράλληλα, πως έτσι σταθεροποιούνται τα Δυτικά Βαλκάνια, και προωθούνται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, η οποία, όπως είπε, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας.
Η απόφαση να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ελήφθη στο τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η πΓΔΜ, έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005, υπογράμμισε:
«Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα, και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό», και πρόσθεσε: «Αυτό το μήνυμα είναι κοινό μήνυμα και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε κάποια στιγμή, όσο γίνεται γρηγορότερα, να αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Ως Προεδρία είχαμε την ευκαιρία να δούμε να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας και προωθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, σημείωσε, ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αναδείξει το ρόλο της, την αξιοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όχι μόνο στην περιοχή αυτή, σε όλη την περιοχή της νότιας γειτονίας, σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με όλα όσα οργανώσαμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, όπως η μεγάλη Υπουργική Σύνοδος των χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτά σήμερα μορφοποιήθηκαν, όπως είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας, το οποίο καλείται να αποφασίσει τη νέα στελέχωση των βασικών Ευρωπαϊκών Οργάνων».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι πολύ σημαντική θεσμικά, δημοκρατικά, γιατί σέβεται τα δεδομένα της Συνθήκης της Λισαβόνας και τη βούληση των πολιτών της Ε.Ε., αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτό, επίσης, επί της ουσίας, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη να εισηγηθεί μέτρα, πολιτικές, πρωτοβουλίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς ο μεγάλος κίνδυνος είναι να πάψει να υπάρχει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», συμπλήρωσε.
«Το πρόβλημα είναι πάντα η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων και σε αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα χρειάζεται μία απάντηση, που καλείται να δώσει τώρα η Ε.Ε. με τη νέα θεσμική συγκρότησή της», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο επήλθε συμφωνία για τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια και για τη νέα πολιτική που αφορά «τη νέα μεγα-περιφέρεια τη μακρο-περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου». Και τα δύο θέματα είναι πολύ σημαντικά για μια χώρα ναυτική, θαλάσσια, όπως η Ελλάδα, εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος, «καθώς ήταν η βασική, οριζόντια προτεραιότητά μας για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας».

Si e perkthen shtypi shqiptar tekstin rreth Politikes detare te EU:
Venizelos: S'ka negociata me BE-në, pa zgjidhur çështjen detare me Greqinë
Publikuar më 01.07.2014 | 15:28
 111  1
Zgjidhja e çështjes së kufirit detar me Greqinë është një nga kushtet kryesore për të plotësuar, përpara se të hapet procesi i negociatave për anëtarësim me Shqipërinë në Bashkimin Evropian. Kjo ka qenë deklarata e ministrit të Jashtëm grek Evangelos Venizelos gjatë konferencës së dorëzimit të kryesisë së BE-së, shtetit italian.
Shqipëria nuk duhet të kënaqet vetëm me marrjen e statusit, por duhet të përmbushë kriteret e Kopenhagenit për të drejtën ndërkombëtare të detit, deklaroi Venizelos, duke lënë të nënkuptohet zgjidhja e çështjes së kufirit detar me Greqinë.
"Së pari, kam frikë se këtu ka një keqkuptim. Ajo çfarë u vendos dhe u miratua nga Këshilli i Evropës nuk është hapja e negociatave për pranim, është dhënia e statusit të vendit kandidat, gjë që është krejtësisht e ndryshme. Për të hapur negociatat duhet të përmbushen kriteret e Kopenhagenit, përfshirë këtu të drejtën ndërkombëtare të detit”, vuri në dukje ministri.
/Shekulli Online/E.H/


No comments: