Thursday, November 09, 2006

« Όχι άλλες χαμένες πατρίδες»

Πριν τρια χρονια:

Διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Αλβανική.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος κύριος Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ
προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις :

« Στις οκτώ (Cool Μαΐου 2003, από το απόγευμα και καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πολλοί Βορειοηπειρώτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ο λόγος αυτής της ολονυκτίας ήταν το αίτημα που έχει διατυπώσει η Ομοσπονδία των Σωματείων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, να δοθή στους Βορειοηπειρώτες και η Ελληνική υπηκοότητα, ώστε να έχουν διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Αλβανική.
Είναι γνωστή η αγάπη που η ταπεινότητά μου τρέφει για τους αδελφούς της Βορείου Ηπείρου. Όπως, επίσης, είναι γνωστές οι ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με τον ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και την Σ.Φ.Ε.Β.Α. για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους εκ μέρους των Αλβανών, αλλά και για την εθνική τους αποκατάσταση. Έτσι, την Κυριακή, 18 Μαΐου 2003, προγραμματίζουμε - όπως κάθε χρόνο – μεγάλη εκδήλωση στο Δελβινάκι υπέρ της Βορείου Ηπείρου.
Ακριβώς, λοιπόν, επειδή αγαπώ - ανιδιοτελώς, εννοείται – τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι το αίτημά τους αυτό μας βρίσκει – τους συνεργάτες μου και εμένα προσωπικώς - αντίθετους. Γιατί, όπως γράφτηκε και στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο, « το αίτημα σημαίνει πρακτικά χορήγηση σε όλους τους Βορειοηπειρώτες και Ελληνικής ιθαγένειας. Αλλά κατά την Ελληνική νομοθεσία η ιθαγένεια και συνεπώς η υπηκοότητα είναι αποκλειστική και δεν μπορεί να είναι διπλή. Αν δοθή στους Βορειοηπειρώτες Ελληνικό διαβατήριο, αυτόματα πρέπει να στερηθούν το αλβανικό».
Αναλογίζονται, όμως, οι αγαπητοί μας Βορειοηπειρώτες τι σημαίνει κάτι τέτοιο ; Σημαίνει ότι θα ενθουσίαζε τα Τίρανα, γιατί θα τα απήλασσε αυτόματα από το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, αφού οι Αλβανοί θα μπορούν να εκδιώκουν τους Έλληνες από τα πατρογονικά τους εδάφη και να διακηρύττουν ότι πλέον δεν υφίσταται θέμα Βορείου Ηπείρου.
Γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήση πάραυτα κάθε τέτοια κίνηση. Αλλοιώτικα, εμείς οι ίδιοι θα έχουμε βάλει την ταφόπετρα στο Βορειοηπειρωτικό. Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Πολιτεία ας φροντίση να ενισχύση τους Βορειοηπειρώτες – κι’ αυτούς που μένουν μέσα κι’ αυτούς που ζουν και εργάζονται εδώ - γιατί είναι « οστούν εκ των οστέων» μας. Σύνθημά μας πρέπει να είναι : « Όχι άλλες χαμένες πατρίδες» ».

No comments: