Thursday, November 09, 2006

Έλληνες και... με τη βούλα

Έλληνες και... με τη βούλα

«Πράσινο» για να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα 250.000 Βορειοηπειρώτες

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ, ΤΑ ΝΕΑ , 08/11/2006 , Σελ.: N12

Έπειτα από δεκαετίες, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πολιτογράφηση των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι θα αποκτούν διπλή υπηκοότητα - διατηρώντας δηλαδή την αλβανική, θα τους χορηγείται και η ελληνική.

Η δυνατότητα αυτή είχε παγώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η Αλβανία δεν αναγνώριζε το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας και σε περίπτωση που η χώρα μας έδινε την ιθαγένεια σε κάποιον ομογενή, θα έχανε την αλβανική και όλα τα δικαιώματα που απέρρεαν από αυτήν.

Ωστόσο, μετά τις συνταγματικές αλλαγές στην Αλβανία δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος αυτός κι έτσι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και ύστερα από εισηγήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ελήφθη η πολιτική απόφαση για τακτοποίηση των ομογενών. Την κυβερνητική αυτή αναγγελία χαιρέτισε και το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν είχε επιδιώξει κατ' επανάληψη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών - υπήρχαν συχνές επαφές με την αλβανική πλευρά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, ενώ και το 2005 είχε καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία όμως απερρίφθη.

Αρχικά, η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 30.000 ομογενείς, που διαθέτουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας και είχαν καταθέσει στο παρελθόν αίτηση πολιτογράφησης. Ήδη, για 1.300 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων τους, για θέματα που συνδέονται με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, οπότε άμεσα μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της ιθαγένειας.

Από τους παλαιότερους
Όπως μάλιστα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η εξέταση των αιτήσεων θα αρχίσει με βάση τον χρόνο απόκτησης του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας - από τους παλαιότερους δηλαδή κατόχους προς τους νεώτερους κατά σειρά.

Παράλληλα, όμως, με την απόφαση θα μπορέσουν σταδιακά να υποβάλουν αιτήσεις πολιτογράφησης στους δήμους διαμονής τους και οι υπόλοιποι κάτοχοι του Ειδικού Δελτίου - υπολογίζονται σε 70.000 οι ίδιοι οι ομογενείς και σε 150.000 τα προστατευόμενα μέλη τους - ενώ μελλοντικά θα δοθεί η δυνατότητα αυτή και σε ομογενείς που δεν διαθέτουν κάποιο επίσημο ελληνικό έγγραφο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, προβλέπεται ακόμη και η πολιτογράφηση ομογενών που διαμένουν στο εξωτερικό, με υποβολή δικαιολογητικών στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας τους.

Συνέντευξη
Στην πρώτη πάντως φάση πολιτογραφήσεων για τους ομογενείς, που έχουν το Ειδικό Δελτίο, ο Κώδικας ορίζει πως δεν απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος παραμονής στη χώρα, ούτε η καταβολή παραβόλου όπως προβλέπεται για την πολιτογράφηση αλλογενών. Μετά την εξέταση των δικαιολογητικών, ο φάκελος διαβιβάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο καλεί τους ομογενείς για συνέντευξη ενώπιον πενταμελούς Επιτροπής που εξετάζει την επαρκή γνώση ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και το ήθος και την προσωπικότητά τους.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «ύστερα από τις συζητήσεις που έγιναν και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς, χωρίς οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο».

Κατοχύρωση
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας» και υπογράμμισε επίσης πως «η Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.».

Δεδομένου ότι οι ομογενείς που θα πολιτογραφηθούν αποκτούν και πολιτικά δικαιώματα, η απόφαση της κυβέρνησης ενίσχυσε και τις φήμες για πρόωρες εκλογές. Πάντως, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «πολύ σατανικές» τις σκέψεις αυτές, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο».

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «η κοινωνική ένταξη είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δεν επιτρέπεται να τεθεί στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», διευκρινίζοντας πάντως: «Κάθε μέτρο που βοηθά στην καλύτερη ενσωμάτωση όσων ζουν στην Ελλάδα και αισθάνονται πολίτες αυτές της χώρας είναι προς τη θετική κατεύθυνση και χαιρόμαστε που, έστω και με καθυστέρηση, η παρούσα κυβέρνηση δείχνει να ευθυγραμμίζεται με αυτή την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ».

No comments: