Thursday, November 09, 2006

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ: Στο μικροσκόπιο για την υπηκοότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα 200.000 ειδικά δελτία ταυτότητας ομογενών που έχουν εκδοθεί από το 1994 μέχρι σήμερα, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν πλαστογραφήσεις εγγράφων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας από τους Βορειοηπειρώτες.

Τον έλεγχο των ειδικών δελτίων ταυτοτήτων θα κάνουν η Κρατική Ασφάλεια και η Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του υπουργείου Εσωτερικών. Την τελική κρίση θα έχει η Επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία θα δίνει και την ελληνική ιθαγένεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 10% των ταυτοτήτων που έχουν εκδοθει από το 1990 μέχρι σήμερα στηρίζεται σε ψεύτικα στοιχεία που παρουσίασαν Αλβανοί προκειμένου να «βαπτιστούν» Βορειοηπειρώτες για να τύχουν των προνομίων που τους δίνει το ελληνικό κράτος. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Βορειηπειρωτών «Ο Αγιος Κοσμάς», κ. Σ. Ζώτος, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ταυτοτήτων που εκδόθηκαν βάσει κρατικών εγγράφων με ψευδές περιεχόμενο από το αλβανικό κράτος. Γι' αυτό το λόγο ο κ. Ζώτος ζητά και τη συνεργασία των Συλλόγων με το ελληνικό κράτος ώστε να διαχωριστούν οι πραγματικοί Βορειοηπειρώτες από τους Αλβανούς και ταυτόχρονα να μη γίνουν αδικίες εις βάρος ομογενών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε από χθες τη διαδικασία σύστασης Ομάδας Διοίκησης Εργου, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τους 30.000 φακέλους των Βορειοηπειρωτών που έχουν κατατεθεί και αυτούς που πρόκειται να κατατεθούν για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Η ΟΔΕ θα προβεί σε σχολαστικό έλεγχο όλων των αιτήσεων των Βορειοηπειρωτών, ενώ το ίδιο θα κάνει από την πλευρά της και η Κρατική Ασφάλεια. Παράλληλα, όπου διαπιστωθεί έλλειψη εγγράφων ή βεβαιώσεων, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προσκομίσουν. Το βασικό πάντως έγγραφο προς έλεγχο θα είναι το αντίγραφο του ποινικού μητρώου των ομογενών το οποίο δεν χρειάζεται να το προσκομίσουν οι ίδιοι οι ομογενείς, αφού έχει ενταχθεί στο καθεστώς της αυτόματης αναζήτησης εγγράφων από το Δημόσιο για λογαριασμό του πολίτη.

Ο έλεγχος θα είναι σχολαστικός, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι εκτιμούν ότι κάθε χρόνο θα μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια εγγράφως περί τις 2.000 ομογενών. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η Επιτροπή Πολιτογράφησης χορηγεί περί τις 1.700 με 2.000 ιθαγένειες σε αλλοδαπούς. Πάντως μέσα στο 2007 αναμένεται να δοθούν 1.259 ιθαγένειες σε ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο, οι αιτήσεις των οποίων έχουν κατατεθεί από το 2004 μέχρι σήμερα.

Ευ. Αντώναρος: «Δεν τίθεται θέμα απώλειας των περιουσιών»
Δεν τίθεται θέμα απώλειας των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών που θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ευ. Αντώναρος.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις περιουσίες των ομογενών, ο κ. Αντώναρος, αφού τόνισε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές και συνεννοήσεις με τη γείτονα χώρα, είπε: «Η Αλβανία είναι μια χώρα, η οποία από μόνη της έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού δρόμου που θα θέλει να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει μια συμπεριφορά που, όπως όλοι γνωρίζουν, πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλωστε, πρέπει να θυμίσω ότι η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία σταθερότητας με την Ε.Ε. Αυτή είναι μια επιπλέον ισχυρή ένδειξη ότι οι αλβανικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τους Βορειοηπειρώτες ομογενείς που αποκτούν και την ελληνική, ως δεύτερη ιθαγένεια, όπως αντιμετωπίζονται οι πολίτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών».
Τέλος, ο κ. Αντώναρος, σχετικά με το θέμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, καθώς υπάρχουν όροι και κανόνες οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν.

No comments: