Thursday, November 09, 2006

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΗ

Πάνω από 200 χιλιάδες οι δικαιούχοι της διπλής υπηκοότητας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ένα αναστεναγμός ανακούφισης βγαίνει από την ομογένεια ύστερα από την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να χορηγηθεί στους Έλληνες της Αλβανίας και η ελληνική υπηκοότητα εκτός της αλβανικής, που έχουν. Το μέτρο αφορά πάνω από 200 χιλιάδες ομογενών, όπως χαρακτηριστικά μας είπε χθες στους Αγ. Σαράντα ο γενικός πρόεδρος της Ομόνοιας, Ιωάννης Γιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξη του στην κ.Ε.

Την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής για τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσους Έλληνες, ομογενείς της Αλβανίας, το ζητήσουν, τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ απέδωσαν σε οιωνό περί των πρόωρων εκλογών, δηλ. σε ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης και πάντως κομματικής τακτικής. Εσείς πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Δεν θέλω να σχολιάσω τα ελληνικά πράγματα, μπορώ όμως να σας υπενθυμίσω ότι το αίτημα για την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στους ομογενείς, είναι χρόνιο. Το διεκδικήσαμε πιεστικά και με επιμονή από την ελληνική κυβέρνηση. Απόδειξη το μαζικό συλλαλητήριο, που οργανώσαμε στην Αθήνα πριν από περίπου ένα μήνα, με αυτό ακριβώς το αίτημα και μάλιστα την επίσπευση της σχετικής απόφασης. Συλλαλητήριο, που από την πλατεία Κοτζιά εξελίχθηκε σε διαδήλωση με κατάληξη τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, όπου και επιδώσαμε το ψήφισμα με το αίτημά μας.
Έτσι εμείς δεν συνδέουμε την ευτυχή κατάληξη με οτιδήποτε άλλο, θεωρούμε την κυβερνητική αυτή απόφαση, ικανοποίηση του χρόνιου και επίμονου αιτήματός μας!

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, συζητούμενο το θέμα στις τάξεις της ομογένειας, υπήρξε και ο προβληματισμός ότι μια τέτοια πιθανότητα (σ. που από προχθές είναι πλέον κυβερνητική απόφαση) θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά. Να συμβάλει στον αφελληνισμό του αλβανικού Νότου. Να υπάρξει ως κίνητρο μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα και έτσι οριστικής εγκατάλειψης των πατρικών εστιών και ως ανάλογης αξίας και στόχευσης εργαλείο για τα Τίρανα εφόσον βεβαίως επιθυμούσαν να το χρησιμοποιήσουν έτσι…

Πιστεύω ότι η ικανοποίηση του αιτήματος για τη διπλή υπηκοότητα λειτουργεί ακριβώς αντίθετα από τους ισχυρισμούς που αναφέρετε. Διευκολύνει το πήγαινε – έλα και όχι μόνο αλλά την εμπορική και γενικότερα την επιχειρηματική δραστηριότητα των ομογενών. Λύνει προβλήματα της παρουσίας μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία και αποκαθιστά πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα σε μας και στις επόμενες γενιές μας!

Τα Τίρανα, πως δέχτηκαν την ελληνική απόφαση;
Οι πρώτες αντιδράσεις, που έπεσαν στην αντίληψή μου είναι θετικές. Άλλωστε υπήρξε και διπλωματική προεργασία ενώ το Σύνταγμα της χώρας υπενθυμίζω ότι προβλέπει τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας στους πολίτες, που έχουν τις προϋποθέσεις.

Τα ελληνικά μίντια κάνουν λόγο για τριάντα χιλιάδες δικαιούχους. Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός τους;
Προφανώς οι εφημερίδες αναφέρονται σε όσους εκ των ομογενών έχουν μέχρι στιγμής κάνει αίτηση για την απόκτηση και της ελληνικής υπηκοότητας. Κι αυτοί πράγματι είναι περίπου τριάντα χιλιάδες. Όμως αυτοί που έχουν κάρτα (ταυτότητα) ομογενούς είναι πάνω από 200 χιλιάδες και θα πρέπει να θεωρούνται δυνάμει δικαιούχοι.

Εσείς, ως οργάνωση της ομογένειας θα παροτρύνετε για τη μαζική χορήγηση της διπλής πλέον υπηκοότητας;
Προβάλαμε, όπως προανέφερα, το αίτημα ακόμα και με διαδήλωση στην ελληνική πρωτεύουσα. Μετά την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής και τη ρύθμιση των απαιτούμενων σχετικών λεπτομερειών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το μέτρο θα είναι πρόσφορο για κάθε έναν που θα έχει τις προϋποθέσεις για τη απόκτηση και της ελληνικής υπηκοότητας εκτός της αλβανικής.

Σας ευχαριστώ κ. πρόεδρε

Κι εγώ σας ευχαριστώ

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

No comments: