Wednesday, November 15, 2006

Κίνδυνος για την ελληνική μειονότητα της Aλβανίας

Kathimerini 8-11-2006
Tου Σταυρου Λυγερου

Μπορεί να ακούγεται κινδυνολογικό, αλλά είναι απολύτως ακριβές. Με την απόφασή της να παραχωρήσει την ελληνική υπηκοότητα στους Βορειοηπειρώτες, η κυβέρνηση Καραμανλή υπογράφει την ημερομηνία λήξεως της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο για μία χούφτα ψήφους. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικάντικη γαρνιτούρα.

Υπό την πίεση αφ’ ενός άτυπων αλλά υπαρκτών διακρίσεων κι αφ’ ετέρου της ανάγκης για βελτίωση της καθημερινότητας των Βορειοηπειρωτών, τόσο οι εν Ελλάδι οργανώσεις τους όσο και η Ομόνοια ζητούν την ελληνική υπηκοότητα. Παρακάμπτουν ότι εάν τους παραχωρηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για να χάσουν την αλβανική. Το αλβανικό Σύνταγμα του 1998 επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα. Το ίδιο και η κυρωθείσα από την Αλβανία σχετική σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τελευταία, όμως, δίνει το δικαίωμα στα Τίρανα (οποτεδήποτε θελήσουν και χωρίς αιτιολογία) να ζητήσουν από τους πολίτες τους να επιλέξουν μία υπηκοότητα.

Εάν συμβεί αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία θα επιλέξει την ελληνική, γιατί οι πρακτικές ανάγκες επικρατούν. Mία τέτοια εξέλιξη, όμως, θα έδινε τη χαριστική βολή στην ελληνική μειονότητα της Aλβανίας και σ’ ό, τι αυτή αντιπροσωπεύει σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Ακόμα κι αν τα Τίρανα δεν θέσουν δίλημμα, είναι σαφές ότι ελάχιστοι από τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες θα εγγράψουν τα παιδιά τους στα αλβανικά δημοτολόγια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μειονότητα είναι καταδικασμένη σε έκλειψη. Και μαζί μ’ αυτήν, βεβαίως, θα χαθούν και τα πατρογονικά δικαιώματά της στη Bόρειο Hπειρο.

Το 2003, η κυβέρνηση Σημίτη είχε ερωτοτροπήσει με την ιδέα να δώσει υπηκοότητα. Είχε θέσει ως προϋπόθεση να υπογραφεί ελληνοαλβανική συμφωνία, η οποία να δεσμεύει τα Tίρανα ότι θα αποδεχθούν μονίμως τη διπλή υπηκοότητα. Οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις της Aθήνας, όμως, έπεσαν στο κενό.

Το βήμα που τελικώς δέν έκαναν τότε οι «πράσινοι», το κάνουν σήμερα οι «γαλάζιοι». Αντί να αναβαθμίσουν ποιοτικά την Ταυτότητα Ομογενούς, έτσι ώστε ο κάτοχός της να εξισωθεί στο κοινωνικό επίπεδο με τον Ελληνα πολίτη, δίνουν υπηκοότητα. Υπογράφουν με αβάσταχτη ελαφρότητα τον μελλοντικό αφανισμό της μειονότητας, ξεχνώντας τις επιφυλάξεις που εξέφραζαν ως αντιπολίτευση. Δεν είναι ότι αγνοούν τις επιπτώσεις. Απλώς, προτάσσουν την εκλογική αριθμητική. Προεξοφλώντας δικαιολογημένα ότι μία μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει την υπηκοότητα, η κυβέρνηση Καραμανλή σπεύδει για να εισπράξει αυτήν τη μερίδα του λέοντος από τις πάνω από 150.000 βορειοηπειρωτικές ψήφους. Ευρισκόμενη σε μία περιοχή εθνικιστικών προκαταλήψεων και αντιμέτωπη με πρόβλημα εθνικής ασφαλείας η Eλλάδα οφείλει να είναι πολύ πιο προσεκτική από τους εταίρους της στο ζήτημα αυτό.

No comments: