Saturday, November 25, 2006

Πολιτογραφούνται Έλληνες

«E» Online 13:05

Προωθείται η απόδοση και της ελληνικής υπηκοότητας στους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου όπως είθισται να αποκαλούμε στην Ελλάδα τη νότια Αλβανία, όπως αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή την Τρίτη.

H χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας αφορά δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν κάρτα ομογενούς και αποτελεί εισήγηση των υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Καμία επίπτωση στις περιουσίες

Μετά τη συνεδρίαση και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις, ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών από τη Βόρειο Ηπειρο.

Υστερα από τις συζητήσεις που έγιναν και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία και με βάση τα μέσα που έχουμε ως χώρα, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και ανάλογα με το χρόνο απόκτησης της κάρτας ομογενούς.

Αγαστή συνεργασία με την Αλβανία

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι πρόκειται για πάγιο αίτημα των ομογενών, στο οποίο ανταποκρίνεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη πως στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.

No comments: