Monday, November 27, 2006

Ελληνικά χωριά που βρήκαν ζωή λόγω μεταναστών

700.000 οι αλλοδαποί στον συνολικό πληθυσμό

Μαρια Δεληθαναση

Ορεινά χωριά της Ελλάδας, των οποίων ο πληθυσμός στην απογραφή του 1991 καθρεφτιζόταν σε μονοψήφιο αριθμό, στην απογραφή του 2001 παρουσίασαν διψήφιο ή και τριψήφιο αριθμό κατοίκων, κυριολεκτικά χωριά που ξαναγεννήθηκαν μέσω αυτής της πληθυσμιακής «αιμοδοσίας» εκ μέρους μεταναστών. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Βασίλης Κοτζαμάνης στο συνέδριο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) ο πληθυσμός της χώρας μας το διάστημα 1991-2001 θα είχε αυξηθεί μόνον κατά 13.000 άτομα χωρίς τους αλλοδαπούς. Τελικά, η έλευσή τους επέφερε πληθυσμιακή αύξηση μεγαλύτερη των 700.000 ατόμων (ο επίσημος πληθυσμός της Ελλάδας είναι περί τα 11,3 εκατ.). Στην απογραφή του 2001 οι αλλοδαποί αποτελούσαν το 7% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό έχει πλέον αυξηθεί, εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει μεσολαβήσει ο Ν. 3386/2005 ή «τρίτη νομιμοποίηση» από την οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 170.000 μετανάστες και το Προεδρικό Διάταγμα για την οικογενειακή επανένωση.

Οπως σημείωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το νέο σχέδιο νόμου-κατατίθεται στη Βουλή τον Δεκέμβριο- «αποσκοπεί αφενός στον εξοβελισμό των τελευταίων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που παρουσιάζουν οι σχετικές διαδικασίες και αφετέρου στη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των αλλοδαπών προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία νομιμοποίησής τους». Στο πλαίσιο της ομαλής ένταξής τους, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Στο συνέδριο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής που συνεχίζεται σήμερα, εκτός από τη σκιαγράφηση του μεταναστευτικού φαινομένου στη χώρας μας, προτείνονται πολιτικές και εξετάζονται προοπτικές. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ κ. Αλέξανδρος Ζαβός «το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε λύση. Πρέπει να την αναζητήσουμε. Οταν ανέλαβα, θεωρούσα ότι ήμουν αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα. Κάποιος μου είπε ότι είναι μια μεγάλη ευλογία. Μέσω της διαχείρισης της μετανάστευσης, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια».

Σήμερα, η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση αλλοδαπών εντοπίζεται στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, στο μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Στερεάς και της Θεσσαλικής πεδιάδας, στο δυτικό τμήμα των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, σε όλη σχεδόν την παράκτια ζώνη της Πελοποννήσου, στο τμήμα της περιφέρειας Ηπείρου που συνορεύει με την Αλβανία, στο σύνολο σχεδόν των Ιονίων Νήσων, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και στο μεγαλύτερο τμήμα της Κρήτης. Στις περιοχές αυτές, ο αριθμός τους υπερβαίνει το 10% του συνολικού πληθυσμού. Αλλες από αυτές παρουσιάζουν υψηλή εξειδίκευση στον τουρισμό (νησιά, Χαλκιδική), άλλες στον δευτερογενή τομέα (διευρυμένη περιοχή πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης), στη γεωργία (Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα, ανατολική Θεσσαλία, νοτιο-ανατολική Κρήτη), στην κτηνοτροφία (βόρεια Ηπειρος, μικρό ορεινό τμήμα της ανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας). Συγχρόνως, τα τελευταία τρία χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό Αλβανών μεταναστών έχει παλιννοστήσει. Η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες μεταναστευτικής πολιτικής στο σύνολο της Ε. Ε. Ομως, ενώ η Ε. Ε. -όπως σημείωσε η πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες κ. Ηρώ Νικολακοπούλου-Στεφάνου- οδεύει προς μια κοινή πολιτική στην εναρμόνιση των συνθηκών εισδοχής στην Ε. Ε. και επανεισδοχής στις πατρίδες, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών. Αυτό συνιστά μια σοβαρή κοινοτική αδυναμία, διότι κύριος τρόπος μετανάστευσης προς την Ευρώπη σήμερα είναι η λαθρομετανάστευση, η οποία δεν αποτελεί περιθωριακό αλλά κοινό φαινόμενο.

Η γνώση γλώσσας, ιστορίας

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τον τρόπο πιστοποίησης γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού από αλλοδαπούς που επιθυμούν να αποκτήσουν το καθεστώς των «επί μακρόν διαμενόντων». Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τα τμήματα εκμάθησης γλώσσας επιπέδου Δ’ στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ) του υπ. Παιδείας ή να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας αντιστοίχου επιπέδου. Το επίπεδο Δ’ αφορά τη γνώση απλής λειτουργικής χρήσης της ελληνικής γλώσσας.

Με την απόφαση προσδιορίζεται ο τρόπος των εξετάσεων, το περιεχόμενο και τα όργανα του συστήματος πιστοποίησης. Tα τελευταία αποτελούν δυο Επιτροπές Εξετάσεων -Επιστημονική και Οργανωτική- και το Σώμα Αξιολογητών, που θα φέρει την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων. Οι εξετάσεις θα γίνονται δυο φορές το χρόνο (Φεβρουάριο και Οκτώβριο) την ίδια ημέρα και ώρα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα των ΚΕΕ της χώρας σε ημερομηνίες που θα ορίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε έξι θεματικές ενότητες (μορφοσυντακτική δομή, κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, γνώση ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού). Κάθε ενότητα θα βαθμολογείται με 20 μονάδες. To «άριστα» θα αποτελεί η συγκέντρωση 120 μονάδων, ενώ προϋπόθεση για να «περάσει» ο υποψήφιος θα είναι η συγκέντρωση 60 μονάδων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο υποψήφιος θα μπορεί να λάβει εκ νέου μέρος στις εξετάσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: