Tuesday, December 19, 2006

Προεκλογική συγκέντρωση του Δημάρχου Χειμάρρας

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30 πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προεκλογική συγκέντρωση του Δημάρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου.
Την εισαγωγή στη συγκέντρωση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών κ. Αγγελος Κοκαβέσης, με αναφορά στους ένδοξους προγόνους που πρέπει να βρουν μιμητές στη σημερινή γενιά. Ο κ. Κοκαβέσης μίλησε για θέματα όπως το ιδιοκτησιακό και το εκπαιδευτικό τα οποία βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ο κ. Μπολάνος έθιξε αρχικά το θέμα της υγείας. Μίλησε για το νοσοκομείο της Χιμάρας και για τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμισή του με πρωτοστάτες το Σ.Α.Ε και επίτημο πρόεδρό του τον κ.Ανδρέα Αθενς και το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο Γιαννουλάτο. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ελληνικού νηπιαγωγείου που έγινε με αρωγή της αλβανικής κινητής τηλεφωνίας. Επίσης πριν από τρεις ολόκληρους μήνες ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση την αναβάθμιση του λυκείου της Χιμάρας και συγκεκριμένα την αναβάθμιση του τουριστικού επαγγέλματος για μία καλύτερη εικόνα της Χιμάρας προς τα έξω, αλλά και την προσέλευση περισσότερων μαθητών από τις γύρω περιοχές στο συγκεκριμένο λύκειο.

Τόνισε πως ένα ακόμη ευάλωτο, περίπλοκο και θέμα συμφερόντων είναι οι επενδύσεις στην πόλη της Χιμάρας. Τον τελευταίο ένα χρόνο έγιναν προσπάθειες οι οποίες καρποφόρησαν με αρκετά προγράμματα - σχέδια που εφαρμόστηκαν στις Δρυμάδες, Χιμάρα και Κηπαρό. Άλλα 6 σχέδια βγήκαν σε δημοπρασία από την Εθνική Τράπεζα της Αλβανίας.

Ο κ. Μπολάνος στηρίζει μία συντονισμένη συνεργασία με τους βουλευτές, την ηγεσία της Ομόνοιας και την ελληνική κυβέρνηση με την οποία θα πάει μπροστά η Χιμάρα και κανείς δεν θα κάνει έκπτωση στα φλέγοντα ζητήματά της. Αν ένα κόμμα φέρνει αντίρρηση στο Μεμοραντούμ δε σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να υποχωρήσουμε είπε ο Δήμαρχος Χιμάρας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στη Χιμάρα.

Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία τόνισε πως η αντιπολίτευση δεν απήντησε ακόμη για τη διεξαγωγή τους, ενώ πλέον έχει λήξει η νόμιμη προθεσμία. Σύμφωνα με το αλβανικό σύνταγμα οι εκλογές μπορούν να πάρουν παράταση και να διεξαχθούν σε 60 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία ανακοίνωσής τους Εμείς κατεβαίνουμε ανεξάρτητοι, γιατί το ΚΕΑΔ ασκεί Εθνική οικονομική πολιτική και γιατί είναι το τρίτο κόμμα με δικό του εκλογικό σώμα. Το ΚΕΑΔ δεν συνεργάζεται με κανένα μεγάλο κόμμα τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τον τελευταίο μήνα ο κ. Ντούλες είπε στον αλβανό πρωθυπουργό ότι οι εκλογές στη Χιμάρα είναι δείγμα δημοκρατικών εκλογών. Οι αριστεροί ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να μπω σε σκληρή προεκλογική καμπάνια, γιατί κι αυτά που λέω ενημερώνοντας τους πολίτες της Χιμάρας είναι προεκλογική καμπάνια.

Ένα άλλο μείζονος σημασίας θέμα που αφορά όλους μας είναι το ιδιοκτησιακό. Το ιδιοκτησιακό δίκαιο διέπεται από την κατανόηση, τη συνεννόηση και όχι από το παιχνίδι σε διπλό μέτωπο. Υποστηρίζω πως η ιδιοκτησία θα πρέπει να περάσει στους πραγματικούς της ιδιοκτήτες. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε στο Υπουργείο Γεωργίας για τα προβλήματα που εμφανίζονται στη γεωργία, αλλά για τις ενέργειες στην Επιτροπή Κτηματολογίου για τις ιδιοκτησίες των Χιμαριωτών. Είναι στο χέρι και στην καλή διάθεση όλων των πολιτών της Χιμάρας να βελτιωθεί
το ιδιοκτησιακό της καθεστος. Ζήτησε να δημιουργηθεί μία δημογεροντία η οποία θα είναι υπό την επίβλεψή του και θα επιβάλεί την άποψή του σε κάθε της απόφαση. Είπε πως αρμόδιος για την επίλυση οικογενειακών προβλημάτων και προβλημάτων με τους συμπολίτες μας δεν είναι ο δήμαρχος. Τα πλούτη της Χιμάρας και των υπολοίπων περιοχών τα απολαμβάνει η Αλβανία, οπότε έχει υποχρέωση να σκέφτεται και για τους πολίτες της. Δεν μπορούμε να αγωνιστούμε είπε ο κ. Μπολάνος όταν μας πολεμά η αλβανική κυβέρνηση, αλλά και μερικοί δικοί μας που εξυπακούεται πως αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντά όλων των ελλήνων βορειοηπειρωτών. Τα ιδιοκτησιακά δεν λύνονται από το δήμαρχο, αλλά από όλους εμάς συνολικά. Το θέμα αυτό έχει λύση, αν συμβάλουμε από κοινού.

Το κείμενο διαμαρτυρίας που έστειλε στον αλβανό πρωθυπουργό έλεγε πως όλοι οι Χιμαριώτες υποστηρίζουν την απόφαση του 1991 και όχι το Ν.7501 σύμφωνα με τον οποίο κανείς δεν δικαιούται να έχει στην ιδιοκτησία του περισσότερα από 2.000μ γης, κι αν συμβεί αυτό τότε το κράτος τα παίρνει πίσω. Μπορεί όμως το συγκεκριμένο θέμα να διευθετηθεί αλλάζοντας το Ν.7501 ο οποίος βρίσκεται πάνω στον ιδιοκτησιακό τίτλο με το Ν. 9235 σε συνδυσμό με τον αναθεωρημένο Ν.9533 σύμφωνα με τον οποίο η ιδιοκτησία επιστρέφεται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, κύριο, νομέα και κάτοχο. Ο Ο.Α.Σ.Ε στα πλαίσια για την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ως σημαντικό ζήτημα προς διερεύνηση το ιδιοκτησιακό και γιΆ αυτό αυτές τις μέρες που διανύουμε, στη Χιμάρα βρίσκεται επιτροπή για την επίλυση του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας ζητήματος.

(http://groups.yahoo.com/group/clubhimara/message/2975-"Nikos Goros" )

No comments: