Saturday, December 30, 2006

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

15 Ιανουαρίου - 24 Μαρτίου 2007

Τόπος: Στοά του βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, 105 64 Αθήνα )


Ένα παλαιό όραμα τής Στοάς τού Βιβλίου γίνεται σύντομα πραγματικότητα και είναι μια ευτυχής στιγμή, η οποία συμπίπτει με τη δεκάχρονη λειτουργία της. Μέσα στους στόχους της ήταν εξαρχής να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο –ασχέτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης– να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες με σειρές μορφωτικών μαθημάτων επί διαφόρων αντικειμένων.
Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.ά. θα κληθούν να προσφέρουν έγκυρες απόψεις και προβληματισμούς.
Το όλο μορφωτικό πρόγραμμα, έχει το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τής παιδείας, την ελεύθερη παρακολούθηση, και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ως Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου.
Επόμενο είναι ο Α΄ Κύκλος μιας τέτοιας μορφωτικής προσπάθειας να έχει αφετηρία τον πυρήνα τής παιδείας, τις ανθρωπιστικές σπουδές, και δεν είναι τυχαίο που ξεκινάμε με τη γλώσσα, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη φιλοσοφία. Άλλωστε οι άνθρωποι που θα διδάξουν μπορούν να μιλήσουν για τα αντικείμενα αυτά με γνώση και πάθος. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου ξεκινάει με 5 σειρές των ανωτέρω θεμάτων από 10 μαθήματα η καθεμιά.
Θα υπάρξουν σειρές διαφόρων γνωστικών αντικειμένων που θα διδαχθούν σε κύκλους κατανεμημένους σε 10 μαθήματα ο καθένας, διάρκειας 10 εβδομάδων από ένα διδακτικό δίωρο κατά εβδομάδα.
Βεβαίως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία σειρές-κύκλους μαθημάτων, είτε τής ίδιας περιόδου, είτε σε διαφορετική χρονική περίοδο.
Για να επιτευχθεί ο στόχος των μαθημάτων αυτών, έχει αποφευχθεί ο τύπος των ελεύθερων διαλέξεων και έχει αντ’ αυτού προτιμηθεί η κανονική παρακολούθηση σε τουλάχιστον 8 από τα 10 μαθήματα, η οποία και θα οδηγεί στη λήψη Βεβαιώσεως παρακολούθησης για όσους το επιθυμούν.
Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν δηλώσεις ενδιαφέροντος οι οποίες θα υποβάλλονται για κάθε αντικείμενο στη Στοά τού Βιβλίου και τα ονόματα όσων τελικά αποφασισθεί να συμμετάσχουν θα ανακοινώνονται τηλεφωνικώς βάσει αυτών.
Η καθιέρωση συμβολικής οικονομικής συνεισφοράς των συμμετεχόντων αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τού Προγράμματος.
Ό,τι προέχει και ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί από αυτό το πρόγραμμα τής Στοάς τού Βιβλίου είναι να υπάρξει ποιότητα στη μορφωτική στάθμη των μαθημάτων και ελευθερία στην πρόσβαση σε αυτά.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 17:00-18:30 κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και 12:00-13:30 κάθε Σάββατο.


Αναλυτικό φυλλάδιο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση:
http://www.stoabibliou.gr/ep/epbook1.pdf

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε

No comments: