Tuesday, December 12, 2006

NEWS:To Discovery συνδεδεμένο στην αεροστεγή θυρίδα του ISS





To Discovery συνδεδεμένο στην αεροστεγή θυρίδα του ISS
Χιούστον

Το επταμελές πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Discovery έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS) για να συνεχίσει την επέκταση του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου.

Το σκάφος προσδέθηκε στον ISS στις 00.12 ώρα Ελλάδας ενώ βρισκόταν 350 χιλιόμετρα πάνω από τη Νοτιοανατολική Ασία. Όλα τα φώτα του σταθμού άναψαν ως καλωσόρισμα όταν το Discovery βρισκόταν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

Στις οκτώ ημέρες που το Discovery θα παραμείνει συνδεδεμένο με τον ISS, δύο ομάδες των δύο αστροναυτών η καθεμία θα πραγματοποιήσουν τρεις διαστημικούς περίπατους, τους οποίους η NASA χαρακτηρίζει από τις πιο περίπλοκες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο Διάστημα.

Την Τρίτη, ο φυσικός Κρίστερ Φούγκλεσανγκ, ο πρώτος Σουηδός στο Διάστημα, θα συνεργαστεί με τον Αμερικανό συνάδελφό του Ρόμπερτ Κέρμπιμ για να εγκαταστήσει μια εξωτερική δοκό βάρους δύο τόνων και κόστους 11 εκατ. δολαρίων. Μέσα από το τμήμα αυτό θα περνούν καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων καθώς και ψυκτικό υγρό.

Στους δύο επόμενους διαστημικούς περίπατους οι αστροναύτες θα πρέπει να τροποποιήσουν την καλωδίωση του ISS ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι νέοι ηλιακοί συλλέκτες που εγκαταστάθηκαν στην αποστολή του Σεπτεμβρίου και θα διπλασιάσουν την διαθέσιμη ισχύ του ISS. Στη διάρκεια των εργασιών η ηλεκτροδότηση θα πρέπει να διακοπεί για λίγο στο μισό σταθμό.

Λιγότερο από τρεις ώρες μετά την πρόσδεση, το πλήρωμα διέκοψε την κανονική ροή των εργασιών για να εξετάσει την αριστερή πτέρυγα του Discovery, καθώς ένας αισθητήρας έδειξε ότι κάποιο άγνωστο μικρό αντικείμενο είχε προσκρούσει στην πτέρυγα το προηγούμενο βράδυ.

Δύο αστροναύτες χρησιμοποίησαν μια κάμερα τοποθετημένο στον ρομποτικό βραχίονα του ISS για να επιθεωρήσουν το εξωτερικό του σκάφους. Τα πυρίμαχα πλακίδια στην κάτω επιφάνεια της πτέρυγας παρουσιάζουν φθορές, οι οποίες όμως δεν κρίθηκαν σοβαρές.

Η NASA δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν φθορές της θερμικής ασπίδας του διαστημικού λεωφορείου λόγω της καταστροφής του Columbia το 2003. Ένα κομμάτι μονωτικού αφρού είχε αποκολληθεί κατά την εκτόξευση από την εξωτερική δεξαμενή και προσέκρουσε στην αριστερή πτέρυγα. Το ρήγμα προκάλεσε τη διάλυση του σκάφους ενώ επέστρεφε στην ατμόσφαιρα δύο εβδομάδες αργότερα.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: