Tuesday, December 12, 2006

Χρυσό στεφάνι και άγαλμα Kόρης

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 12/12/06 10:30 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Δύο αρχαία αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Γκετί -ένα χρυσό νεκρικό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. και ένα άγαλμα αρχαϊκής Κόρης του 6ου αιώνα π.Χ. από την Πάρο- που διεκδικούσε του υπουργείο Πολιτισμού επιστρέφουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των αρχαιολόγων και των νομικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και των αρμοδίων του μουσείου του Λος Αντζελες.

Το χρυσό στεφάνι, το οποίο βρέθηκε στη Μακεδονία, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε από το ίδιο εργαστήριο με το στεφάνι του Φιλίππου Β', το οποίο βρέθηκε στη Βεργίνα. Έλληνας μετανάστης το έβγαλε από την Ελλάδα το 1992 και το πήγε στο Μόναχο για να το πουλήσει, αλλά τελικά πωλήθηκε στην Ελβετία έναντι 1.150.000 δολαρίων. Στο Μουσείο Γκετί έφτασε το 1993.

Η αρχαϊκή κόρη από ναξιακό μάρμαρο θεωρείται ένα από τα καλύτερα κομμάτια του Μουσείου Γκετί, το οποίο αποκτήθηκε έναντι 3,3 εκατ. δολαρίων. Βρέθηκε στην Πάρο και πωλήθηκε στον έμπορο αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς στην Ελβετία. Και αυτό αποκτήθηκε από το Μουσείο Γκετί το 1993.

Και τα δύο αρχαία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, και μαζί με τη βοιωτική μαρμάρινη στήλη και την ενεπίγραφη στήλη της Θάσου αποτελούν τις τέσσερις αρχαιότητες που διεκδίκησε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια από το Μουσείο Γκετί.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βουλγαράκης, το υπουργείο Πολιτισμού επεδίωκε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού, μέσω συνεννοήσεων με τον δικηγόρο του ιδρύματος από το 1993 και από το 1996 μέσω αλληλογραφίας με την επιμελήτρια του Μουσείου Μάριον Τρου. Οι προσπάθειες δεν απέδωσαν και η υπόθεση άνοιξε εκ νέου, όταν στις 16 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας έρευνα σχετικά με το χρυσό στεφάνι.

Το χρονικό

Στο δημοσίευμα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά έγγραφα και στοιχεία που συσχέτιζαν την πρώην έφορο αρχαιοτήτων του Γκετί Μάριον Τρου με Έλληνες αρχαιοκάπηλους που διακίνησαν και πούλησαν παράνομα το χρυσό στεφάνι.

Το Νοέμβριο του 2005 το ΥΠΠΟ ανανέωσε με επιστολή του το αίτημα προς το Γκετί και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με αφορμή την παραπομπή της επιμελήτριας του μουσείου σε δίκη στην Ιταλία με την κατηγορία της αγοράς για λογαριασμού του Μουσείου αρχαίων, παράνομα διακινηθέντων από τη χώρα.

Με την αλλαγή διευθυντή στο Γκετί, το υπουργείο άρχισε εκ νέου συνομιλίες με τον δρα Μάικλ Μπραντ. Αποτέλεσμα ήταν στις 31 Αυγούστου να επιστραφούν στην Ελλάδα η βοιωτική στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου.

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ελληνική πλευρά συνέλεγε στοιχεία για το στεφάνι και την κόρη.

Στις 4 Δεκεμβρίου ο κ. Βουλγαράκης, μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατέθεσε ψήφισμα σχετικά με την «επιστροφή, απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους». Στο ψήφισμα γίνεται ρητή αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά και στην ελληνική διεκδίκηση απέναντι στο Μουσείο Γκετί.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο δρ Μπραντ έστειλε επιστολή στον κ. Βουλγαράκη, με την οποία το μουσείο ανακοινώνει την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο αρχαιοτήτων.

Δηλώσεις Βουλγαράκη

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν οι κ.κ. Βουλγαράκης και Μπραντ διατυπώνουν τη συμφωνία τους για πολιτιστική συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, που θα συμπεριλαμβάνει δανεισμούς αρχαίων αντικειμένων και περιοδικές εκθέσεις.

Ο κ. Βουλγαράκης, στη σχετική συνέντευξη, επανέλαβε την πρόθεση του ΥΠΠΟ να αναζητήσει, αφού τεκμηριώσει επιστημονικά, αρχαιότητες διεσπαρμένες σε ολόκληρο τον κόσμο που αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Τόνισε δε ότι στο Νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ θα περιλαμβάνεται νέα διεύθυνση με αυτό το αντικείμενο.

Εξάλλου, ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Μουσείων, αλλά και την πρόθεσή του να δημιουργηθεί στο μέλλον «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αρχαιοτήτων που βρίσκονται παρανόμως εκτός της Ελλάδας.

«Για εμάς η αρχαιοκαπηλία αποτελεί αδίκημα παρόμοιο με αυτό της εμπορίας ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Βουλγαράκης και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει για το ίδιο θέμα με χώρες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, με τις οποίες σύντομα θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: