Thursday, January 04, 2007

Ξαναμαρκάρωντας την Αλβανία

Παρόλο που τα αυξανόμενα έσοδα από τον τουρισμό και οι ξένες επενδύσεις βασίζονται σε αυτό, δεν έχουν γίνει πολλά για να προωθηθεί η Αλβανία ως σφραγίδα, οδύρεται ο Gjergji. Οι αρχές, προτείνει θα έκαναν καλά να λάβουν υπόψη τους τα πετυχημένα παραδείγματα σε άλλες χώρες - όπως η Αρμενία, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε πολιτιστικό πρόγραμμα ανταλλαγής με τη Γαλλία.

Ένας Αρμενικός Χρόνος στη Γαλλία και ένας Γαλλικός Χρόνος στην Αρμενία έχει δώσει στους πολίτες και των δύο χωρών την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα η μία για τον πολιτισμό της άλλης, εξηγεί.

"Θα πρέπει να δημιουργήσουμε και να έχουμε όφελος από τέτοιου είδους προγράμματα για να προωθήσουμε τέτοιου είδους πράγματα που μας κάνουν υπερήφανους, όπως η ιστορία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις", δήλωσε ο Γκεργκι. " Προσκαλώ τα υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού να μάθουν περισσότερα για αυτές τις πρωτοβουλίες και να διερευνήσουν πως μπορούν να εφαρμοστούν και στην Αλβανία".

Εν τω μεταξύ, πολλοί Αλβανοί bloggers σχολιάζουν την οδυνηρή πολιτική διαφωνία που έχει παραλύσει την πολιτική ζωή και τώρα απειλεί να εκτροχιάσει τις τοπικές εκλογές στη χώρα. Με τις πολιτικές δυνάμεις ανίκανες να συμφωνήσουν σε πλήθος ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι ίσως μείνουν μακρυά από τις κάλπες.

"Τις τελευταίες εβδομάδες η λέξη "μποϋκοτάρω" χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά από τους πολιτικούς και τα Αλβανικά μέσα μαζικής επικοινωνίας", σημειώνει ο Blendi. Καθώς η άρνηση ψήφου μπορεί να είναι μορφή βουβής διαμαρτυρίας είναι πραγματικά αποδοτική;

"Η ψήφος είναι μία υποχρέωση, είναι επίσης η επιτέλεση ενός δικαιώματός μας", επιχειρηματολογεί ο Al. "Το μποϋκοτάρισμα μπορεί να ερμηνευθεί απάθεια. Η διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι μέσω της ψήφου όχι μένοντας σπίτι- ακόμα και αν ψηφίσουν μόνο 5 άνθρωποι, κάποιος θα κερδίσει".

Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των Αλβανικών πολιτικών κομμάτων είναι κατανοητή, σύμφωνα με τον Bytycci -- απλά κάνουν "ότι πιστεύουν ότι είναι πολιτικά ορθότερο γι'αυτούς, σύμφωνα με το βραχυπρόθεσμο πολιτικό τους ενδιαφέρον". Το πρόβλημα, σημειώνει, είναι ότι αυτό που είναι καλύτερο για ένα κόμμα που είναι απασχολημένο σε μια πολιτική διαμάχη ίσως να μην είναι το καλύτερο για τη δημοκρατία και το μακροπρόθεσμο μέλλον της Αλβανίας.

"Νομίζω ότι οι εκλογές δεν δημιουργούν δημοκρατία. Μάλλον η δημοκρατία είναι υπεράνω εκλογών", γράφει. "Ελπίζω ότι αυτό το γεγονός θα εκτιμηθεί από τους Αλβανούς πολιτικούς και θα προχωρήσουν μπροστά όχι μόνο για τα κόμματά τους αλλά και για τους πολίτες τους".

Εν τέλει αυτή την εβδομάδα, η Orjeta ανησυχεί για την φαινομενική άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια των γιορτών.

"Στο τέλος κάθε χρόνου, οι Αλβανοί αντιμετωπίζουν μια τεράστια αύξηση των τιμών στην αγορά. Οι τιμές για φαγητό, δώρα και ρουχισμό - ακόμα και οι τιμές προϊόντων που δεν σχετίζονται με την περίοδο γιορτών- εκτοξεύονται", παραπονιέται.

Αυτό δεν είναι μόνο άδικο αλλά και απερίσκεπτο από την επιχειρηματική πλευρά, δηλώνει η Οριέτα. "Στην Αλβανία, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν πλούσιες, μικρομεσαίες και φτωχές οικογένειες. Οι πλούσιες δεν επηρεάζονται από τις τιμές ασχέτως πόσο υψηλές είναι. Οι φτωχές δεν μπορούν να αγοράσουν περισσότερα από ένα δώρο το χρόνο για τα παιδιά τους όσο χαμηλές και αν είναι οι τιμές. Για τις μικρομεσαίες οικογένειες, παρόλ' αυτά, η ποσότητα των δώρων που αγοράζουν εξαρτάται από την τιμή. Εάν οι τιμές είναι χαμηλές κατά την περιόδο των γιορτών, οι πωλήσεις θα αυξηθούν επειδή η μεσαία κοινωνική τάξη είναι πάντα οι πλειοψηφία και η κύρια αγοραστική δύναμη".

Από τους Balkanblogs για την Southeast European Times

No comments: