Tuesday, January 30, 2007

Ο Μπολάνος φαβορί για το Δήμο της Χιμάρας

Η εφημερίδα Αλμπάνια δημοσιεύει ρεπορτάζ από τη Χιμάρα που υπογράφει ο Μπέιντο Μάλο, μαζί με δηλώσεις του δημάρχου Βασίλη Μπολάνου για το τελευταίο επεισόδιο.

Η Χιμάρα, το όνομα της οποίας προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αναφέρει η Αλμπάνια, είναι μια πόλη με 12 χιλ. κατοίκους και εκτός από τις φυσικές καλλονές της, έχει και 365 αυθαίρετα κτίρια. Είναι η πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Αλβανία και με τη χαμηλότερη ανεργία. Οι 3500 κάτοικοι της Χιμάρας, μετανάστες στην Ελλάδα, είναι και η βασική πηγή εσόδων για την πόλη, αλλά και καθοριστικός παράγοντας για τις εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή αυτή.

Όλοι σχεδόν οι μετανάστες από την Χιμάρα και από τα άλλα χωριά των ακτών του Ιονίου, έχουν κάνει αιτήσεις για να πάρουν ελληνική υπηκοότητα. Ακόμα και τα ωρολόγια στη Χιμάρα είναι προσαρμοσμένα με την ώρα της Ελλάδος, στην πόλη επικρατεί η τάση όλοι να μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος, αφού μίλησε για το έργο του δήμου και τις προσπάθειές του να αλλάξει την όψη της πόλης, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο επεισόδιο, τονίζοντας: «Το επεισόδιο έγινε από ανθρώπους που εκπροσωπούν κύκλους παράνομων επιχειρήσεων, οι οποίοι με τέτοιες πράξεις επιδιώκουν να υπερασπίσουν την παρανομία. Στο επεισόδιο εμπλέκονται και ομάδες που εκπροσωπούν το Δημοκρατικό Κόμμα στη Χιμάρα, οι οποίες μέρα μεσημέρι προβαίνουν σε παράνομες προκλήσεις. Ο λαός της Χιμάρας, οι ψηφοφόροι, γνωρίζουν καλά ποιος οργανώνει και υποθάλπει και ποιος είναι ο σκοπός αυτών των προκλήσεων», δηλώνει ο Μπολάνος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ηρεμία. Τα ΜΜΕ στα Τίρανα, συνεχίζει το ρεπορτάζ του ο Μάλο, μεγεθύνουν πολύ τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στη Χιμάρα. Ανεξάρτητα του ότι τα Μ.Μ.Ε. μεγεθύνουν την κατάσταση στη Χιμάρα, καθώς φαίνεται, η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει. Όταν ρωτά κανείς τους κατοίκους της Χιμάρας εάν θα κερδίσει κάποιος άλλος υποψήφιος εκτός από το Βασίλη Μπολάνο, απαντούν : «Άφησέ τα αυτά, δεν έχει σχέση το ΔΚ με τη Χιμάρα. Ούτε τα άλλα κόμματα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει σίγουρη τη νίκη». Ο ίδιος ο δήμαρχος Μπολάνος, κάνει έκκληση να αφεθεί η Χιμάρα ήσυχη, για να κάνει σωστές και χωρίς επεισόδια εκλογές. Αντίπαλοι του Μπολάνου, θα είναι οι επιχειρηματίες: Δημήτρης Λάζαρος του Δημοκρατικού και Αλέκο Τάτο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Σεπτέμβριο του 2006, στη Χιμάρα για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της λειτούργησε το ελληνικό σχολείο με 27 μαθητές στην πρώτη τάξη, οι οποίοι μιλούν ελληνικά και δυσκολεύονται στην αλβανική γλώσσα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

No comments: