Friday, February 16, 2007

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Σύγκρουση Μπερίσα – Ράμα με άρωμα «Ομόνοιας»

ΖΗΣΟΣ ΛΟΥΤΣΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ. Έντονη, με απρόβλεπτο το αποτελεσμά της, είναι η πολιτική αντιπαράθεση στο δήμο των Αγίων Σαράντα μια εβδομάδα πρις τις τοπικές εκλογές της 18 Φεβρουαρίου. Διαφορετικά από τις άλλες αναμετρήσεις αυτή δεν είναι απλά πολιτική μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά μεταξύ του εκπρόσωπου του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και της χριστιανικής παράταξης Εντμόντ Γκιώκα και του εκπροσώπου των Τσάμηδων με την κάλυψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χυσέν Χύσι, αλλά και του εκπροσώπου των Λιάμπηδων Εστρέφ Λίτσαϊ, που κατεβαίνει ανεξάρτητος .

Επειδή και άλλες φορές η ετυμηγορία των ψηφοφόρων αυτού του δήμου έχει ανατρέψει στερεότυπα έτσι και σ’αυτή την περίπτωση κανείς δε μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο νυν δήμαρχος Ε. Γκιώκας, που το 2003 κέρδισε τις εκλογές με την απόλυτη υποστήριξη των Ελλήνων της πόλης, στη διάρκεια της τριετίας δυκολεύτηκε να αποδείξει ότι επί των ημερών του θα επερχόταν το καλύτερο αποτέλεσμα. Παρά τα κονδύλια που απέσπασε και από το Νάνο, ο οποίος κατέβηκε και είναι βουλευτής στην πόλη, αλλά και το 2006 από το Μπερίσα του Κόμματός του δε μπόρεσε να αποκτήσει την καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, γιατί στο επιτελείο του υπήρξαν στελέχη, ιδίως στην πολεοδομία που επέτρεψαν την αυθαιρεσία και έτσι ενθάρρυναν την ανεξέλεγκτη και απρογραμμάτιστη οικοδόμηση. Τα προβλήματα που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Α. Σέχου δε μπόρεσε να τα λύσει ενώ στους χριστιανούς ορθόδοξους προσέφερε τα ελάχιστα απ΄αυτά που περιμέναν.

Εν τω μεταξύ ο Χ. Χύσι του Σοσιαλιστικού Κόμματος επανέρχεται στην αναμέτρηση μετά από έξι χρόνια αναζητήσεων, με μια συγκεχυμένη εικόνα επειδή το 2003 το κόμμα του δεν τον υποστήριξε, εκείνος κατέβηκε ανεξάρτητος και έδωσε πόντους στο Γκιώκα να κερδίσει την έδρα που για το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν ένα όνειρο δεκαετιών. Τα τεχνάσματά του τις προηγούμενες εκλογές να αποσπάσει ψήφους με το πρόσχημα του τσάμικου λόμπυ, προκάλεσαν τη δυσφορία των πολιτών.

Αν η αναμέτρηση θα γινόταν μεταξύ των δύο αυτών εκπροσώπων, τότε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει την έδρα θα την είχε άνετα ο Γκιώκα γιατί το λιάμπικο λόμπυ παραδοσιακά είναι σε αντιπαράθεση με το τσάμικο. Να που τα πράγματα δυσκολεύτηκαν με την παρουσία του ανεξάρτητου Λίτσαϊ, ο οποίος προέκυψε μέσα από το ευνοούμενο κλιμάκιο του Γκιώκα.

Ο ψηφοφόρος των Αγίων Σαράντα σήμερα βρίσκεται σε δίλλημα για την ψήφο του γιατί τα πρόσωπα δεν έχουν να προσφέρουν ό,τι το καλύτερο,. ΄Ισως το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει περισσότερο οικονομικά την πόλη, στην περίπτωση που εκλεγεί ο εκπρόσωπος της προτίμησής της να οδηγήσει ένα μέρος των πραγματιστών στην υποστήριξη του Γκιώκα.

Οι Έλληνες των Αγίων Σαράντα και οι υπόλοιποι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν εξέφρασαν ακόμα ανοιχτά την άποψή τους για την κατεύθυνση της ψήφου τους, γι΄αυτό αυτές τις ημέρες η προσπάθεια των υποψηφίων από τα δύο μεγάλα κόμματα εντείνεται να πάρουν με το μέρος τους αυτό το πολύτιμο κομμάτι, υποσχόμενοι τη θέση του αντιδημάρχου χωρίς κανένα δισταγμό.

Ομόνοια εναντίον Σοσιαλιστικού κόμματος

Στις επαρχίες Αγίων Σαράντα και Δελβίνου όπου η απόλυτη πλειψηφία αποτελείται από ΄Ελληνες ο αγώνας συνεχίζεται ανελέητος από δύο στρατόπεδα: απ΄εκείνο του ΚΕΑΔ-Ομόνοιας και από το Σοσιαλιστικό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή τη φορά αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους κατά της μειονότητας και να ζητήσει τη βοήθεια της στις πόλεις Αγίων Σαράντα και Δέλβινο. Το γεγονός όμως ότι στη Χειμάρρα ούτε η Αριστερά, ούτε η Δεξιά δεν υποχώρησαν στο αίτημα του ΚΕΑΔ για συνεργασία κάνει επιφυλακτικούς τους ψηφοφόρους να αποδεχτούν εγκαρδίως την προσφορά της Δεξιάς. Εκείνο που δεσπόζει στην αντίληψη των ψηφοφόρων είναι αναμφισβήτητα η απαίτηση να πετύχει ΄Ελληνας και να είναι της Ομόνοιας.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες όμως υποσκάπτουν την κοινή προσπάθεια ότι το ΚΕΑΔ θα κερδίσει τις πέντε έδρες, γιατί στη Δίβρη η ανεξαρτησία του επάρχου Μπερέτη, του πρωην επάρχου Καλτσούνη και του μηχανικού Μέλου ίσως ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, που η Δίβρη ήταν κάστρο της Ομόνοιας- ΚΕΑΔ.

Ο Χρήστος Κώτσης του ΚΕΑΔ εκφράζει τη δυσπιστία του για το αποτέλεσμα, παρότι διεξάγει έντονο αγώνα για τη δικαίωσή του. Στην επαρχία Λιβαδειάς ο Ηρώδης Δαλιάνης φαίνεται σαν να καταλάγιασε τις αντιπαραθέσεις με τους αντίπαλούς του εντός του κόμματος και τώρα πάει να κατατροπώσει τον Κυρούση.

Ο Ηλίας Θανάσης στου Αλύκου που ανταγωνίζεται το νυν έπαρχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος κύριον Σπύρο Παπά, χτυπάει τα μεγάλα χωριά για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους και να ανατρέψει την προηγούμενη αποτυχία που η έδρα έφυγε απ΄τα χέρια του ΚΕΑΔ. Ο κύριος Καϊσης, που μέχρι το 2003 ήταν ο έπαρχος του Αλύκου, ξανακατεβαίνει ανεξάρτητος και αυτός είναι ο γόρδιος δεσμός που αναμένεται να λύσει ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ για να έχει μια άνετη νίκη. Στην επαρχία Φοινίκης και Μεσοποτάμου η νίκη των υποψηφίων του ΚΕΑΔ είναι δεδομένη, αφού οι εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν έχουν ισχυρά λαϊκά ερείσματα.

Στο Αργυρόκαστρο επίσης η προεκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σκληρά αφού και από τις δύο πλευρές οι υποψήφιοι είναι ισχυροί, αλλά η ανάμειξη του αρχηγού του Κόμματος ΄Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βαγγέλη Ντούλε δίνει προτεραιότητα στους υποψηφίους του που είναι νέα και αποδεκτά πρόσωπα.

Αυτή τη φορά το ΚΕΑΔ δεν κατέβασε υποψηφίους στις πόλεις, αλλά εκεί δε σταματάει ο αγώνας για την απόκτηση όσο περισσότερων εδρών στα δημοτικά συμβούλια.

Το γενικό πολιτικό κλίμα σε όλη την επικράτεια είναι τραχύ και κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποια παράταξη θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες, τόσο στις μεγάλες πόλες, όσο και στην περιφέρεια.

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

No comments: