Tuesday, April 03, 2007

Προς το «σύνδρομο εθνικισμού» η προς την ενσωμάτωση στη Ευρωπαϊκή Ένωση

Ταυτότητες, η Αλβανία βαδίζει προς το «σύνδρομο εθνικισμού» η προς την ενσωμάτωση στη Ευρωπαϊκή Ένωση

Στάυρος Μαρκος

Η Αλβανία είναι ι μοναδική χώρα της Ευρώπης ο που οι πολίτες της δεν έχουν εφοδιαστεί με ταυτότητες. Μετά την κατάρρευση της διδακτορίας που απομόνωσε την χώρα για μισό αιώνα, οι διαδικασίες των εκλογών για 16 χρόνια συνεχόμενα έχουν αποτυχία, συχνά συνοδευμένες με βία και εύκολη νοθεία από τις πολιτικές δυνάμεις στην εξουσία. Ένα λόγος για την παραποίηση των εκλογών που συνδέονται κατευθείαν με την διαδικασία εκλογής είναι οι λίστες των ψηφοφόρων και η ατομική ταυτότητα τους.

Μετά την λήξη των δημοτικών εκλογών, το OSBE τις θεώρησε αυτές ως «ανεπιτυχής και η Αλβανία έχασε και μια άλλη ευκαιρία σύνδεσης με την Ενωμένη Ευρώπη». Το OSBE καθιέρωσε ως αρχική υποχρέωση της αλβανικής πολιτικής να αρχίζει να εφοδιάσει τους πολίτες με ταυτότητες και να κάνει καταγραφή του πληθυσμού. Μετά το OSBE ήταν ο επίτροπος για την εβρηνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Oli Rehn, που επισκέφθηκε τα Τίρανα και δήλωσε ότι «στην Αλβανία χρειάζεται ένα αξιόπιστο εκλογικό κατάλογο και οι Αλβανοί πολίτες να εφοδιαστούν με ταυτότητα». Και με αυτή την ευκαιρία η Ευρωπαϊκοί Ένωση έδωσε 5 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια από τα κοντύλια τις για αυτό το σκοπό.

Βλέποντας αναδρομικά την στατιστική της Αλβανίας, θα φανεί ότι αυτή δεν μπόρεσε να κάνει ελεύθερες εκλογές από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους το 1912. Στην επικαιρότητα της Αλβανίας ο που στο πολιτικό φόντο μετριούνται περισσότερα από 60 πολιτικά κόμματα από τα οποία 11 συμμετέχουν στη βουλή, σπανίζουν αυτοί που ενδιαφέρονται για αξιόπιστο δημοκρατικό πρότυπο, που με βάση σύγχρονων στατιστικών δεδομένων και ταυτότητα για κάθε πολίτη να μπορεί να αποκλείουν οι νοθείες. Και τα δυο πολιτικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει την χώρα, οι δεξιοί και οι αριστεροί, έχουν αποτύχει για να δώσουν ένα αξιόπιστο εκλογικό έγγραφο, προτιμώντας καλύτερα ένα χαρτί τύπου A4 με μια φωτογραφία με προσωπικά δεδομένα που εύκολα παραποιούνται και που επίσημα το καλούνε «πιστοποιητικό γεννήσεως»

Η έλλειψη εφοδιασμού των πολιτών με ταυτότητα, έχει φέρει σε σύγκρουση τα Τίρανα με τους διεθνούς οργανισμούς, κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Άλλο λόγο σύγκρουσης είναι οι εθνικές μειονότητες που ζητούν από τα Τίρανα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις Συμβάσεις -πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο που συμμετέχει η ίδια η Αλβανία, υπογράφοντας «νομικά» τα αιτήματα της χωρίς να νοιάζεται για την εφαρμογή τους.

Έτσι η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που ζει στη νότια Αλβανία η, όπως αναγνωρίζεται αλλιώς ιστορικά, στη Βόρειο Ήπειρο, έχει ζητήσει να περιληφθούν η θρησκεία και η εθνικότητα στο ερωτηματολόγιο για την δήλωση προσωπικών δεδομένων άρα οι αλβανικές αρχές μέχρι τη στιγμή έχουν καταρρίψει αυτή την αίτηση. Εκτός από τις κυβερνήσεις που νύσταζαν να εφαρμόσουν αυτά τα αιτήματα της ΕU και ΣΕ (Συμβούλιο της Ευρώπης), είναι και τα πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης που έχουν χρησιμοποιήσει την άρνηση τους για να κερδίζουν διεθνές έδαφος στη πολιτική, έχουν διαψευστεί όμως.

Τον Απρίλιο του 2001 η αριστερή κυβέρνηση που πείρε μια χρηματοδότηση των 7 εκατομμυρίων εύρο για την καταγραφή του πληθυσμού, δεν δέχτηκε να περιλαμβάνει την θρησκεία και εθνικότητα στο αντίστοιχο ερωτηματολόγιο. Ο αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης ο κ. Σάλι Μέρισα έφερε έντονη αντίρρηση στην αίτηση της Ελληνικής μειονότητας και εγκατάλειψε αυτί τη διαδικασία. Και όταν ήρθε στη εξουσία ως πρωθυπουργό της χώρας, συνέχεια δεν έχει δεκτή αυτή την διαδικασία παρόλο τις υποσχέσεις που έδωσε στην ΕΕ και ΣΕ. Η σημερινή αντιπολίτευση αντίθετα καταγγείλει την κυβέρνηση για την αποτυχία στην έκδοση ταυτοτήτων. Εσωτερικές πήγες της αλβανικής πολιτικής λένε ότι μια τέτοια διαδικασία συγκεκριμενοποίησης καταμέτρησης του πληθυσμού ο που θα καταγράφονται θρησκεία, εθνικότητα και γλώσσα, μπορεί να φέρει προβλήματα στην ακεραιότητα της Αλβανίας επειδή σύμφωνα με αυτούς «μπορεί να δηλώνουν ως έλληνες ένα μεγάλο αριθμό εκατοντάδων χειλάδων Αλβανών πολιτών».

Πήγες από τις ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι στην Αλβανία ζουν μέχρι και 12% του πληθυσμού έλληνες, αριθμό περίπου το ίδιο με αυτό που εκτιμούν οι ελληνο-αμερικάνοι οι οποίοι λένε ότι στα πρόθυρα της κατάρρευσης της διδακτορίας στην Αλβανία «οι έλληνες ήταν περίπου 400 χειλάδες» (www.cia.gov). Τα αλβανικά στατιστικά δεδομένα έχουν αγνοήσει συνεχεία αυτό τον αριθμό και σύμφωνα με τα δεδομένα τους, ο αριθμός των ελλήνων στην Αλβανία δεν ξεπερνά το 1,17% (www.state.gov) που είναι πόλη μικρό αν θεωρούμαι και την αλβανική καταγραφή στην εποχή του βασιλιά Αχμέτ Ζογκου το 1929 σε μη ευνοϊκές συνθήκες για τους έλληνες. Η καταμέτρηση αυτή ήρθε μετά το Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι το 1919, μετά από τη παρέκκλιση που έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, για πολιτικά δικαιώματα για τους 120 χειλάδες έλληνες που ζουν στην Βόρειο Ήπειρο.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχτεί ποτέ τα δεδομένα που παρουσιάζει η Αλβανία, και επειδή ο πληθυσμός της Αλβανίας στο σύνολο έχει τετραπλασιαστεί. Άρα σε αυτή την ασυμφωνία είναι ανάγκη για μια καταγραφή υπό την επίβλεψη από διεθνές οργανισμούς οπός ΕΕ, ΣΕ, και OSBE. Από την άλλη μεριά οι έλληνες ευρωβουλευτές έχουν θεώρηση τα αλβανικά δεδομένα σαν απόδειξη μιας απαίσιαςς καταπάτηση των ανθρωπινών δικαιωμάτων στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, η Παν- Ηπειρωτική Ομοσπονδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή και την άρνηση καταγραφής του πληθυσμού στην Αλβανία, έχει ζητήσει από την Ευρωβουλή να αναλάβει την υπεράσπιση της ελληνικής κοινότητος στην Αλβανία για να συμβάλει στην απόκτηση των πολιτικών δικαιωμάτων

Η διστακτικότητα της αλβανικής πολιτικής έχει κατά της και ένα άλλο παράγων που σχετίζετε με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στη περασμένη χρονιά για να δώσει διπλή υπηκοότητα στους ομογενούς που ζουν στη Βόρειο Ήπειρο και στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια και είναι ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με την ‘Καθημερινή’ περίπου 46 % των Αλβανών μεταναστών είναι ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία και θεωρούν ως πρώτη πατρίδα την Ελλάδα, 25% από αυτούς θα προτιμούσανε να κρατούν την ελληνική υπηκοότητα αντί της αλβανικής. Όλοι οι ομογενοι από την Βόρειο Ήπειρο και Αλβανοί μετανάστες μαζί αποτελούν περίπου 1 εκατομμύριο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερισα, σε μια συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» είχε αι ότι οι βόρειο Ηπειρώτες που ζουν στην Αλβανία έχουν όλα τα δικαιώματα με τους αλβανούς σε όλα τα επίπεδα». Από τους αναλυτές αυτή η δήλωση σχολιάστηκε ως ένα διπλωματικό βήμα μπροστά των Τιράνων να αναγνωρίσει την Βόρειο Ήπειρο, όχι μόνο ος ιστορικό άλλα και γεωπολιτικό παράγων.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι η αλβανική πολιτική την δέχτηκε αυτή την απόφαση (για την διπλή υπηκοότητα) ως ευνοϊκή για την ενσωμάτωση της αλβανικής κοινότητας στην ευρωπαϊκή ένωση, αν και δεν έλειπαν μερικοί απομονωμένη πολίτικοι να αντι τειθονται ανοιχτά, δηλώνοντας ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία από την Ελλάδα θα φέρει τον τεμαχισμό της Αλβανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα». Μια καταγραφή του πληθυσμού που θα περιλάμβανε τα στοιχεία της γλωσσάς, εθνικότητας και θρησκείας στην Αλβανία, μπορεί να καθοδηγήσει σε πολίτικα αιτήματα του ελληνικού γεωπολιτικού πάραγον που σχετίζονται με την αυτονομία της Βορίου Ηπείρου-λένε οι αλβανοι αναλυτές. Αυτοί έχουν πάρει μερικές πρωτοβουλίες «εθνικές και πατριωτικές σε μορφή «peticion» και με συνεργασία με την αλβανική διασπορά, άρα δεν αρκούν για να έχουν μια εξωτερική υποστήριξη. Για αυτό η διεθνές κοινότητα απαιτεί από τα Τίρανα να σεβαστεί τι προθεσμίες και να εκτελέσει σε κατάλληλο χρόνο την καταμέτρηση του πληθυσμού που ακόμα και σήμερα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι και απ’ αόριστο.

Ποια θα είναι τα «κέρδη» αν οι αλβανοι πολιτικοί δεν «πείθονται» για να κάνουν την διαδικασία μέτρησης? Το πρώτο είναι ο φόβος για μια ισχυρή απομόνωση από το διεθνές πάραγον. Μπορεί οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν να διακόπτουν τις βοήθειες προς τα Τίρανα, αλλά μπορεί να μι διστάζουν την εκκίνηση ενός δημοψηφίσματος για αυτονομία στη περιοχή των ελλήνων της Αλβανίας. Ο λόγος για μια τέτοια απόφαση ? Επειδή οι Βρυξέλες θα ενθαρρύνουν του ευρωπαίους πολίτες τους (εννοούμαι τους έλληνες πολίτες στην Αλβανία) για πολίτικα και αστικά δικαιώματα χωρίς περιορισμούς και θα το θέτει σαν όρο για να δεχτεί την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντωμεταξύ στους πολίτικους της Αλβανίας παρατηρείται το «εθνικιστικό σύνδρομο», που πιέζει για να μι παραχωρούνε μπροστά από τα λεγόμενα «εθνικά συμφέροντα». Αυτός είναι ο λόγος γιατί η Αλβανία συνεχίζει να μι δεχτεί “de facto” την εκτέλεση καταμέτρησης του πληθυσμού και τον εφοδιασμό πολιτών με ταυτότητες, υποχρέωση που είναι αναπόφευκτος για την Αλβανία ως υποψήφια για την ΕΕ και που βρίσκετε στο μοχλό της Σύμβασης για την Ενσωμάτωση και Σταθερότητα. Καταρχήν τα Τίρανα πρέπει να είναι αποφασισμένες, όσο δεν είναι αργά, να δεχτούν το γεγονός ότι «τα μεγάλα συμφέροντα της Αλβανίας είναι τα συμφέροντα ενσωμάτωσης στην ΕΕ και ΝΑΤΟ και τίποτε περισσότερα, ούτε εθνικά ούτε πατριωτικά»

(ελεύθερη μετάφραση)

Refernces:

www.kathimerini.gr

www.mfa.gr

www.cia.gov

www.state.gov

www.wikipedia.com

www.hellenicnews.com

www.dolnet.gr

www.shekulli.com.al

www.osce.org

www.parliament.eu

www.gov.com.al

www.balkanweb.com

www.himara.eu

www.balkanalysis.com

No comments: