Monday, June 25, 2007

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΟΝΙΑΣ(1)

http://herodotos-foundation.blogspot.com/

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΟΝΙΑΣ(1)

Γιαννο Κοτσι

Η Χαονία, καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, δηλαδή νοτιοδυτικό τμήμα της Αλβανίας. Αρχικά περιλάμβανε τα Ακροκεραύνια όρη, δηλ. την παραλία της Himare(Brgdeti) και την ενδοχώρα της Kurvelesh, αργότερα η ομοσπονδία των Χαόνων περιλάμβανε το λεκανοπέδιο της Delvina και την κοιλάδα του παραπόταμου Drino, δηλαδή, το λεκανοπέδιο τις Αργυρόκαστρο(2).Η παραλία της Χαονίας (εικ. 1). Έχει ως αφετηρία, στα βόρεια, το Kepi i Gjuhezes (Χερσόνησος Γλώσσα) και στα νότια εκτείνεται ως το Kapoqefal, κοντά στους Saranda. Αποτελεί μια ενιαία γεωγραφική ενότητα που σήμερα ονομάζεται παράλια της Himares ή Bregdeti . Πρόκειται για μία στενή ζώνη, μήκους 75χλμ. και πλάτους 5χλμ., ανάμεσα στο Ιόνιο πέλαγος και στα Ακροκεραύνια όρη. Η περιοχή είναι ημιορεινή με περιορισμένο αριθμό πεδινών εκτάσεων. Με τις γειτονικές περιοχές η επικοινωνία επιτυγχάνεται (γίνεται) μέσω συγκεκριμένων περασμάτων. Με τις βόρειες περιοχές η επικοινωνία πραγματοποιείται από το διάσελο (υψ. 250μ.) Ravena( Ραβέννα) και το ψηλότερο 1025μ του LIogora. Στα ανατολικά η επικοινωνία με την ενδοχώρα διευκολύνεται από δύο βαθιά φαράγγια στο Qeparo και στο Borsh και νότια από το χαμηλό πέρασμα (υψ. 150μ.) Shen Vasil. Σε αυτήν την παραλία σχηματίζονται αρκετοί ασφαλείς κόλποι, οι οποίοι προσφέρονται για τον ελλιμενισμό μικρών πλοίων, π.χ. λιμάνι Palermo(το αρχαίο λιμάνι Panormus), Skalome(Qeparo), Jial(Vuno) και Spilea (Himare). Οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή είναι ήπιες και γι' αυτό είχε επιλεγεί ως χώρος κατοίκησης ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι ανασκαφές και οι ως τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώτη εγκατάσταση στην περιοχή χρονολογείται στη νεότερη νεολιθική εποχή στη Spilea(3). Συχνότερα όμως είναι τα ίχνη κατοίκησης κατά την εποχή του χαλκού(4). Οι προϊστορικές οχυρώσεις(5) είναι μέχρι στιγμής 22, και εκτείνονται ομοιόμορφα σε όλη την παραλία. Οι θέσεις, πολλές από τις οποίες είναι αμιγείς, έχουν ερευνηθεί επιφανειακά κατά τη διάρκεια συχνών επισκέψεων και λίγων ανασκαφών. Σε πολλές θέσεις οι επιδώσεις είναι τόσο λεπτές ώστε και η ανασκαφική έρευνα δε θα προσέφερε περισσότερα στοιχεία. Στις οχυρώσεις , Kukum, Cip, Gjashnjar, Karos, και Kadafiq(Kuc), όπου υπάρχουν μερικές προϊστορικές φάσεις, η ανασκαφική έρευνα θα ήταν δυνατό να διασαφηνίσει τη χρονολογία.
1- Οι αρχαίοι συγγραφείς τοποθετούν την Χαονία στα Ακροκεραύνια όρη. PLINI. Natural History in ten volumes. Volume II. Libri III-VII. Cambrige, Massachusetts Harnard University press, London.Book IV: «I Epirus in the wide seuse of term begins at the mountens of Himara. The people that it contains are first the Chaones who give their name to Chaonia, and then Thesproti and Antigoneuses»; Η Ήπειρος γενικά, αρχίζει στα Ακροκεραύνεια Όρη. Αυτή περιλαμβάνει στην αρχή τους Χαόνες (Χαόνιους) απ' όπου προέρχεται και το όνομα Χαόνια, Θεσπρωταίοι, Αντιγοναίοι. Επίσης, SCYLACIS CARIANDENSIS. Periplus. (10,11). Karl Muller: Geographi Greci Minores I, p. 34. 28 Χαόνες. «Με Δε Ιλλυριούς Χαόνες. Η δε Χαονία `έτσι ευλίμενος οίκους δε κατά κώμας οι Χάονες. Παράπλους δ'εστί Χαονίας 'ήμισυ 'ημέρας». (Μετά από τους Ιλλυρέους έρχονται οι Χαόνες. Η Χαονία έχει καλά λιμάνια, οι Χαόνοι κατοικούν στα Χωρία. Επίπλευση στην άκρη της Χαoνίας διαρκεί μισή μέρα.) ....(για περισσοτερα στο http://herodotos-foundation.blogspot.com/

3 comments:

Anonymous said...

Κε ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΤΣΗ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΝΝΟ ΚΟΤΣΙ ΟΠΩΣ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΖΟΝΤΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΕΞΕΥΤΙΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘ'ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΣ)ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΟΚΗ ΡΗΣΗ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ:ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΒΑΤΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ "ΜΕ ΔΕ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΧΑΟΝΑΣ" ΑΝΗΚΕΙ ΤΩ ΟΝΤΙ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΗΓΗΣ(ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Η ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ)ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ ΘΑ ΧΑΣΩ 10000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΡΠΩΘΗΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ.ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΡ'ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ,ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΣΘΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΤΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΟΥΣ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑΣ ΣΑΣ,ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΓΙΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΑΝΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ.
Ο ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΣΑΣ,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ

Anonymous said...

Εχεις αδικο κ. Γκιωνη.

σου στελνο ανα αποσπασμα για το Γιαννο Κρανιδιωτη:

Στην Ευρωβουλή

Η παρουσία του στην ελληνική διπλωματία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Α. Παπανδρέου, ο οποίος προώθησε την είσοδο του Γιάννου Κρανιδιώτη στην Ευρωβουλή, που αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο πριν κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές θέσεις. Στη δεύτερη ελληνική προεδρία είχε αναλάβει την ιδιαίτερα ευαίσθητη αποστολή των διαπραγματεύσεων για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για τα αποτελέσματα, η Ελλάδα είχε αποσπάσει τα συγχαρητήρια των εταίρων.

Αργότερα συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και για την Ατζέντα 2000, που καθόριζαν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο αιώνα.

Οραματιστής αλλά και άνθρωπος της πράξης και δεινός διαπραγματευτής, ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που διείδαν πολύ νωρίς τις δυνατότητες που παρείχε σε χώρες όπως η Ελλάδα το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όνειρο ζωής αποτέλεσε η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος και η μετατροπή του σε ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σε αυτόν ανήκει η μεγάλη επιλογή της προώθησης της υποψηφιότητας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 με αντάλλαγμα την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας.

Σταθερός υποστηρικτής της ανάγκης εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ήταν από τους εμπνευστές της σύνδεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και της απόσπασης σημαντικών ανταλλαγμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λυδία λίθο για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρούσε πάντα όμως την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, λόγω της καταγωγής του και του γεγονότος ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κύπρο, είχε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κυπριακό πολιτικό κόσμο και δεν ήταν λίγες φορές που είχε λειτουργήσει πυροσβεστικά, όταν υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις Αθηνών και Λευκωσίας.

Έχοντας μακρά εμπειρία και βαθύτατη γνώση των ευρωπαϊκών δομών, διατηρώντας προσωπική σχέση με πολλές προσωπικότητες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούσε τον «πολιορκητικό κριό» της ελληνικής διπλωματίας σε όλα τα ακανθώδη θέματα των ευρωελληνικών σχέσεων.

Στον αέρα κόπηκαν, όμως, με τρόπο τραγικό, πολλά σχέδια. Έμειναν μετέωρα όσο μετέωροι αισθάνονται όλοι όσοι λίγο, πολύ ή περισσότερο, γνώριζαν τον Γιάννο Κρανιδιώτη.

http://cyprusref.ethnodata.gr/3_99/99c-5a.htm

Μι μου πεισ οτι αλβανοποιηθικε το ονομα του Κρανιδιωτη!!!!

Anonymous said...

Burri im është kthyer!!! Pas 1 vitesh martesë të prishur, burri më la me dy fëmijë dhe jeta ime u shkatërrua. Doja t'i jepja fund, gati vrava veten se ai na la pa asgjë. Jam thyer emocionalisht gjatë gjithë kësaj kohe dhe jeta më duket e pakuptimtë. Një ditë besnike, duke shfletuar internetin, hasa në disa dëshmi për Dr DAWN. Disa njerëz dëshmuan se ai e ktheu ish-in e tyre, të tjerë dëshmuan se ai rikthen mitrën dhe shëron sëmundjet me barishte. Më shumë më interesonte pajtimi me bashkëshortin tim, të cilin Dr. DAWN e bëri të mundur që ta kthente burrin për 3 ditë. Tani burri im është kthyer dhe ne kemi jetuar të lumtur që atëherë. Të gjitha faleminderit për Dr DAWN. Këtu, kontaktin e tij e lë për të gjithë. Sepse ka çdo lloj sfide,
Email (dawacuna314@gmail.com)
Whatsapp: +2349046229159