Sunday, June 10, 2007

Ιστορική» επίσκεψη Μπους στην Αλβανία

Κρίσιμες επαφές για τα Βαλκάνια
«Ιστορική» επίσκεψη Μπους στην Αλβανία με επίκεντρο το Κόσοβο και την ένταξη στο ΝΑΤΟ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=808507&lngDtrID=245

Στείλε το άρθρο με email
Τίρανα
Τελευταία ενημέρωση 10/06/07 11:20
Στείλε το άρθρο με email

«Ιστορική» έχει ήδη χαρακτηριστεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί την Κυριακή στην Αλβανία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Μπους έφτασε το πρωί της Κυριακής στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας.

Στους δρόμους των Τιράνων κυματίζουν οι αμερικανικές μαζί με τις αλβανικές σημαίες, ενώ ένας δρόμος πρόκειται να πάρει το όνομα του Αμερικανού προέδρου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχεί το θέμα του Κοσόβου και η ευρωατλαντική προοπτική των βαλκανικών χωρών. Μετά τη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών θα έχουν γεύμα εργασίας και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ έχουν το καθεστώς του Membership Action Plan, δηλαδή σχέδια δράσης που αφορούν στην προοπτική ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωποι των τριών χωρών, υπέγραψαν τον Μάιο του 2003 στα Τίρανα, από κοινού με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ την «Χάρτα Σύμπραξης της Αδριατικής», η οποία προσδιορίζει το σχέδιο δράσης για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Μιλώντας για το θέμα του Κοσόβου το Σάββατο, κατά την επίσκεψη του στη Ρώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσουν άλλο οι συννομιλίες για το καθεστώς της περιοχή ςκαι παρατήρησε ότι ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί το διεθνές σχέδιο για μία «ωσεί» ανεξαρτησία.

Το βράδυ της Κυριακής ο Τζ.Μπους θα αποχωρήσει από τα Τίρανα και επόμενος σταθμός του, τη Δευτέρα, θα είναι η Σόφια.

Newsroom ΔΟΛ

2 comments:

Leonidas said...

ΕΜΕΝΑ ο Τζόρτζ Μπους δεν μου αρέσει. Αλλά μου αρέσει η Αμερική». Με αυτά τα λόγια μια ηλικιωμένη κάτοικος της Σόφιας εξήγησε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παρουσία της μεταξύ των εκατοντάδων πολιτών της βουλγαρικής πρωτεύουσας που έσπευσαν στην κεντρική πλατεία Αλεξάντερ Νέφσκι της Σόφιας για να υποδεχθούν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Η υπομονή της Μπέτι Ζιβοντέροβα επιβραβεύτηκε στο τέλος της υποδοχής του κ. Μπους και της συζύγου του Λόρα από το προεδρικό ζεύγος της Βουλγαρίας Γκεόργκι και Ζόρκα Παρβάνοφ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος, παρακάμπτοντας το τυπικό της επίσκεψης, αντάλλαξε χειραψίες με ορισμένους από τους Βούλγαρους πολίτες που ήρθαν να τον υποδεχτούν.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Μπέτι Ζιβοντέροβα, η οποία, παρά τα 78της χρόνια, έφτασε στην πλατεία στις πεντέμισι τα χαράματα, για να προλάβει, όπως είπε, να περάσει από όλους τους ελέγχους και να καταλάβει θέση στην πρώτη σειρά του κοινού...

Δεκαεφτά χρόνια μετά τις δημοκρατικές αλλαγές και έξι μήνες μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στη συνείδηση πολλών Βούλγαρων, Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν να είναι κάτι σαν ταυτόσημο ενιαίο σύμβολο της «Δύσης». Εκείνης της «Δύσης», η οποία αντιπροσώπευε τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας αλλά και, φυσικά, τα αγαθά της καταναλωτικής κοινωνίας στα μάτια γενιών ολόκληρων Βούλγαρων στις πέντε δεκαετίες κομμουνισμού εντός του εικοστού αιώνα. Με αυτόν τον τρόπο εξήγησε τη θερμή υποδοχή του Αμερικανού προέδρου και την έλλειψη εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ο διακεκριμένος Βούλγαρος διανοούμενος Ιβάιλο Ντίτσεφ.

Παρά τη θερμή υποδοχή, τα δύο τρίτα - τουλάχιστον - των Βούλγαρων πολιτών παραμένουν αντίθετα στην εμπλοκή της χώρας τους στο Ιράκ, την οποία η Βουλγαρία έχει «πληρώσει» με 16 θύματα, υπενθύμισε ο κ. Ντίτσεφ, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος της κρατικής τηλεόρασης στο βούλγαρο-αμερικάνικο διάλογο κορυφής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Leonidas said...

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι τόσο αντιδημοτικός ώστε έπρεπε να ταξιδέψει στην Αλβανία και τη Βουλγαρία για να τον προσέξουν χωρίς να γίνει στόχος διαμαρτυριών.

"Ο Μπους λαχταράει στοργή», γράφει ο Κάστρο στο τελευταίο άρθρο του με τίτλο «Ο τύραννος επισκέπτεται τα Τίρανα» που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γκράνμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

"Απήλαυσε πραγματικά την υποδοχή που τού έγινε χωρίς να γίνει στόχος διαμαρτυριών στη Βουλγαρία», γράφει ο 80χρονος Κάστρο για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπους, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, ενθουσίασε την Κυριακή τους Αλβανούς υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Χθες Δευτέρα καλόπιασε τους Βουλγάρους στη Σόφια υποστηρίζοντας την απελευθέρωση πέντε Βουλγάρων νοσηλευτριών που αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου στη Λιβύη επειδή κρίθηκαν ένοχες ότι μόλυναν παιδιά με τον ιό του AIDS.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ