Sunday, June 10, 2007

Επίσκεψη – πρόκληση του προέδρου Μπους στην Αλβανία

ΗΠΑ - Κόσμος: Επίσκεψη – πρόκληση του προέδρου Μπους στην Αλβανία
Posted on Monday, June 04 @ 12:40:14 EDT by greek_news

Ουάσιγκτον.- Του Λάμπρου Παπαντωνίου

Επίσκεψη πρόκληση εναντίον της Ελλάδας και της Σερβίας, παραδοσιακών και ιστορικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, σε όλους τους μεγάλους πολέμους, θεωρούν, διπλωματικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, το επικείμενο ταξίδι του Προέδρου Μπους, στις 10 Ιουνίου, την Αλβανία, και στις 10 και 11 Ιουνίου, την Βουλγαρία. Κατ’ ασφαλείς πληροφορίες, κύριος εισηγητής θεωρείται ο στενός και επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του, Tom Ridge, πρώην Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και πρώην Κυβερνήτης της Πενσυλβάνιας, ο οποίος διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στο να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008, και πλέον του έτους έχει εγκατασταθεί στην Αλβανία, με την πρόφαση, ότι κάνει δήθεν δημόσιες σχέσεις, που αποτελούν προπέτασμα. Στην πραγματικότητα είναι αυτός που έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Λευκό Οίκο, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια!!

Η απόφαση των συμβούλων του Λευκού Οίκου, για μιά ακόμη φορά , να αποκλείσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα, επιδέχεται πάρα πολλές ερμηνείες, ουδόλως ευχάριστες, αν και Αμερικανοί επίσημοι επικαλούνται τον αντιαμερικανισμό!!! Ενώ η Αλβανία, χώρα που κατ΄ εξοχήν, που υποθάλπει ισλαμική τρομοκρατία, αφού φιλοξένησε και φιλοξενεί μέλη της Αλ Κάιντα, ανήκει στις επιλογές χωρών συμπάθειας του κ. Μπους. Οι ίδιοι κύκλοι, επιπρόσθετα, θεωρούν την επίσκεψη αυτή στις δύο αυτές βαλκανικές χώρες, τελείως άτοπη και άκαιρη, και σε μια περίοδο, όπου πλανάται το φάσμα ενός νέου Βαλκανικού Πολέμου, με αφετηρία την διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθυμίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι Αλβανία, «Μακεδονία» και Βουλγαρία έχουν υπογράψει κοινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των διαφόρων εξελίξεων στην περιοχή.

Ο αναλυτής της Ουάσιγκτον και στενός συνεργάτης πολλών αμερικανικών ομοσπονδιακών Υπηρεσιών, Gregrory Copley, Πρόεδρος της Ένωσης Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα, που ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας να σχολιάσει την επίσκεψη Μπους στην Αλβανία, έδωσε την εξής γραπτή απάντηση:

«H επίσκεψη στα Τίρανα δεν συνάδει με την ατζέντα του ταξιδιού του Προέδρου Μπους στην επικείμενη επίσκεψη στην Ευρώπη, λόγω του γεγονότος, ότι γίνεται σε μια περίοδο, που η Ανατολική Ευρώπη ανησυχεί για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, την αστάθεια στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την υποστήριξη από την Αλβανική Κυβέρνηση σε ονειροπόλες διεκδικήσεις τμημάτων της Ελλάδας από τους Αλβανούς.

Η επίσκεψη του Προέδρου δίδει την σθεναρά εντύπωση, ότι ο Λευκός Οίκος παρέχει πλήρη υποστήριξη στις αλβανικές επεκτατικές διεκδικήσεις στην περιοχή και ότι ο Πρόεδρος έχει ακολουθήσει την συμβουλή του Σταίητ Ντηπάρτμεντ για την περιφρόνηση επιδεικτικά της Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι το Σταίητ Ντηπάαρτμεντ είναι εκείνο που κατευθύνει την ατζέντα της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, και ότι η ατζέντα του Σταίητ Ντηπάρτμεντ είναι παρόμοια με την ατζέντα της πρώην Κυβέρνησης Κλίντον. Αυτό έχει καταδειχθεί, ότι είναι πάρα πολύ αντιπαραγωγικό για τα στρατηγικά συμφέροντα του παρελθόντος, και η κατάσταση τώρα είναι ακόμη πιο χειρότερη.

Ενώ ο πρόεδρος Μπους θα μπορούσε να κάνει μια προσέγγιση και να επισκεπτότανε την Σερβία ως ειρηνοποιός, και να συμβουλεύονταν την Ελληνική ηγεσία, τώρα δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει εγκαταλείψει τις Ελληνικές θέσεις, κυρίως λόγω της ολοένα αυξανόμενης φιλοτουρκικής προκατάληψης στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ. Αυτό, κατά ειρωνεία της τύχης, παρουσιάζεται σε μια περίοδο, όταν η Τουρκία, με το δικό της τρόπο, άρχισε να απομακρύνεται από την ακολουθούμενη γραμμή της Ουάσιγκτον. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η αμερικανική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνει πτώση και θα σημειώσει ακόμη περαιτέρω πτώση»

No comments: