Tuesday, October 16, 2007

Αρσάκειο Σχολείο τώρα και στα Τίρανα!

ONIMEΣ ΣTHΛEΣHμερομηνία δημοσίευσης: 16-10-07
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_0_16/10/2007_245321
Αρσάκειο Σχολείο τώρα και στα Τίρανα!
Εγκαίνια επίσημα με όραμα και συγκίνηση…












Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης
κόβει την κορδέλα στο πλευρό του προέδρου της
Φιλεκπαιδευτικής κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη και
του γ.γ. της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, εκπροσώπου
της Βουλής των Ελλήνων. Διακρίνονται ο
μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος,
ο ΓΓΦΕ κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος
και οι Αλβανοί επίσημοι.


















Ο πρόεδρος της Φ.Ε. έδωσε το ιστορικό της
δημιουργίας. «Θέλουμε και βιβλιοθήκη, θέατρο,
κλειστό γυμναστήριο και οικοτροφείο».














Πάνω στον δρόμο η επιγραφή και στα αλβανικά!













Πλαισιωμένοι οι ομιλητές από μαθήτριες του
Αρσακείου με στολή και τις διευθύντριες κυρίες
Σαπφώ Μαζαράκη και Φανή Φασμούλου.















Με ελληνικά φτερά το ταξίδι Αθήνα - Τίρανα - Αθήνα
με τον πρόεδρο της AEGEAN κ. Θεόδωρο Βασιλάκη
στην υποδοχή. Εδώ, με τον υπουργό κ. Στυλιανίδη
και τον πρόεδρο κ. Μπαμπινιώτη.

















Βροχή - γούρι! Με φόντο τις 3 σημαίες η προσκεκλημένη της «Κ» Ελένη Μπίστικα.

Tης Eλενης Mπιστικα

Αθήνα-Τίρανα-Αθήνα, αυθημερόν επιστροφή με ολοκαίνουργιο Αιρμπάς-300 της Aegeaσε παρθενική πτήση για το γεφύρωμα μιας νέας εποχής προόδου και συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων γειτονικών χωρών. Ολος ο ανθός του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δημιουργικού προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη, προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, καθηγητή Πανεπιστημίου, αυθεντία στη Γλωσσολογία και, από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007 και «πρέσβη» παιδείας και πολιτισμού με τα εγκαίνια του Αρσακείου Ελληνοαλβανικού Κολεγίου Τιράνων, σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο κτίριο, σε ιδιόκτητο οικόπεδο σε προάστιο των Τιράνων, πρωτεύουσας της Αλβανίας, σε φάση ανόδου και εκσυγχρονισμού.

Είναι η κυριολεξία, η ουσία αυτού του εγχειρήματος, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης πλαισιωμένος από τον κ. Μπαμπινιώτη και τον γενικό γραμματέα της Ν.Δ. βουλευτή κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων στην πολυσήμαντη όσο και συγκινητική τελετή που παρακολουθήσαμε μαζί με εκπροσώπους των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πρυτάνεις, επιστήμονες, κορυφαίους ιατρούς, δικαστικούς, με παρόντες και τους μεγάλους δωρητές που συνέβαλαν στη δημιουργία της πρότυπης αυτής «Γέφυρας παιδείας, πολιτισμού και προόδου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος», όπως τόνισαν στις εμπνευσμένες ομιλίες τους ο πρόεδρος της Φ.Ε. κ. Μπαμπινιώτης και ο υπουργός κ. Στυλιανίδης.

Το πρότυπο σχολείο - κολέγιο ακολουθεί πιστά το αλβανικό πρόγραμμα, με πρώτη ξένη γλώσσα την ελληνική και δεύτερη την αγγλική. Με Αλβανούς μαθητές και μαθήτριες που ολοκληρώνουν εκεί τις σπουδές τους από νηπιαγωγείο, δημοτικό σε γυμνάσιο και λύκειο και εντάσσονται στη σύγχρονη αλβανική κοινωνία με πλήρη εφόδια ώστε να διεκδικήσουν τη θέση τους στη ζωή, με ευρύτερη επικοινωνία με τον κόσμο της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό επιτυγχάνεται σε ένα σχολείο πέρα ώς πέρα ελληνικό, με διευθύντριες τις έμπειρες και δυναμικές καθηγήτριες του Αρσακείου, κυρίες Σαπφώ Μαζαράκη, που άρχισε να θεμελιώνει το Σχολείο από την αρχή, από το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και συνεχίζει και την κ. Φανή Φασμούλου, με δύο Αλβανίδες υποδιευθύντριες και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό από Ελληνες και Αλβανούς δασκάλους και καθηγητές. Του χρόνου, τον Ιούνιο του 2008 θα αποφοιτήσει η πρώτη «φουρνιά» Αλβανών μαθητών που άρχισαν και ολοκλήρωσαν εκεί τον πλήρη κύκλο σπουδών τους. Με τις μπλε στολές και τη λευκή μπλούζα των Αρσακείων της Ελλάδος οι κοπέλες, με σκούρο μπλε κοστούμι οι μαθητές, μας απήγγειλαν στα ελληνικά και αλβανικά Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσο, αλλά και Ισμαήλ Κανταρέ και, στο τέλος, η γιορτή έκλεισε με τα παιδιά να τραγουδούν τον αλβανικό και τον ελληνικό Εθνικό Υμνο. Και όλων τα μάτια έλαμπαν, των παιδιών από το όραμα της νέας ζωής και των παρισταμένων στη γιορτή από συγκίνηση... Των εγκαινίων προηγήθηκε Αγιασμός, όπως συμβαίνει πάντα στα ελληνικά Αρσάκεια. Με το κλωνί του βασιλικού ραντίσθηκε με αγίασμα η νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας με το στέρεο θεμέλιο της νέας μαθητιώσας νεολαίας.

«Οποτε ανοίγει ένα σχολείο, ανθίζει η ελπίδα» είπε στη θαυμάσια, φτερωμένη με αισιοδοξία ομιλία του ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Και όταν είναι δημιούργημα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, σημαίνει πως έχει ρίζες γερές, βαθιές που θα στηρίξουν το δέντρο της σύγχρονης γνώσης, με κλαδιά, φύλλα και ανθούς που θα δώσουν καρπούς πολύτιμους για την πρόοδο και τη συνεργασία των δύο λαών μας».

Το κτιριακό συγκρότημα, χτισμένο γύρω από ένα μεγάλο Αίθριο, με τις τάξεις επάνω και κάτω σε δύο ορόφους να λούζονται από φως και ήλιο, είναι έργο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Ησαΐα και Παπαϊωάννου. Παρόντες και οι δύο δέχονταν τα συγχαρητήρια όσων γι' αυτό το νέο σύγχρονο «ναό της μόρφωσης». Μαζί με τις αναμνηστικές πλακέτες που πήραν από το χέρι του προέδρου κ. Μπαμπινιώτη οι μεγάλοι δωρητές, το ζεύγος Μαρτίνου και Βασίλη Θεοχαράκη, ο κ. Θόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της AEGEAγια την προσφορά του ταξιδιού στη νέα εποχή δέχθηκαν τα θερμά συγχαρητήρια από την εκλεκτή ομήγυρη των προσωπικοτήτων. Παρόντες από αλβανικής πλευράς ο πρώην πρόεδρος και η κ. Φάτος Νάνο, ο πρώην και νυν υπουργός Παιδείας, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για τη «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ των δύο λαών που έστησαν τα Αρσάκεια στα Τίρανα. Με την κοπή της κορδέλας (φωτο) στα εθνικά χρώματα και των δύο χωρών, η επώνυμη συντροφιά βγήκε στο μεγάλο σκεπαστό προαύλιο της εισόδου και - έκπληξη! Επεφτε βροχή, δυνατή, πρωτόφαντη και για τα Τίρανα όπως και για την Αθήνα της ζέστης.

Μια βροχή-βάλσαμο, αγίασμα: «Γούρι, γούρι!» φωνάξαμε όλοι μαζί ενώ περιμέναμε τα πούλμαν για το γεύμα στο Sheratoκουβεντιάζοντας εύθυμα. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο υπουργός κ. Στυλιανίδης, ο πρόεδρος κ. Μπαμπινιώτης, ο γενικός γραμματέας της «Φιλεκπαιδευτικής» κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος κρατούσαν κλαδάκια ελιάς που τους είχαν προσφέρει οι μαθήτριες λίγο πριν. «Σαν να είμαστε στη Κιβωτό του Νώε. Μετά τη θύελλα, η γαλήνη», είπε κάποιος, για να τον διορθώσει άλλος: «Κιβωτό του Μπαμπινιώτη, θέλεις να πεις». Και έτσι ακριβώς ήταν. Δικό του το δώρο του ταξιδιού, γεμάτο από εντυπώσεις για τα Τίρανα και τη νέα εποχή που εγκαινιάζεται. Μας το πρόσφερε η δημιουργική πνοή ενός πνευματικού Ελληνα με οικουμενικό όραμα. Τον ευχαριστούμε. Οσο για ονόματα, 170 ήταν αυτοί, ένας κι ένας, όλοι μαζί είμαστε μια σπουδαία συντροφιά που, έξω από το παραθυράκι του λευκού Aegea«Κίνηση», έβλεπε το μέλλον με «Συγ-κίνηση», και με στέρεα ελληνικά φτερά!

No comments: