Friday, November 23, 2007

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:arvan@hol.gr

Αθήναι: Οκτώβριος 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ – ΑΡΙΘ. 27

1. Η ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ 'ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ'

Η καθιερωμένη συνεστίαση των μελών και των φίλων της «Αναγέννησης» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 9 μμ στο κέντρο ΓΚΡΙΚΟΣ Σπετσών 58, Πλατεία Μπουρναζίου. Ένα κέντρο με ωραία ατμόσφαιρα και εξαιρετικά εδέσματα. Για τις συμμετοχές τα τηλέφωνα είναι : 210.3815376 (Δημήτρης Περδίκης) και 210.5753432 (Κώστας Αρβανιτάκης) Η συμμετοχή είναι € 25.

2. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Η επιχειρούμενη διαρπαγή μεγάλων εκτάσεων, που ανήκουν σε ΒΗπειρώτες, από τους Αλβανούς έφερε την συσπείρωση Βορειοηπειρωτών. Το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ και η Ένωση Χειμαρριωτών οργάνωσαν από κοινού μία συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στις 31 Οκτωβρίου. Υπήρξε σημαντική προσέλευση εκπροσώπων των ΜΜΕ, Ελληνικών και Αλβανικών, καθώς και βουλευτών, εκπροσώπων των Ελληνικών κομμάτων, ενώ η γνωστή φίλη της «Αναγέννησης» κυρία Σοφία Βούλτεψη συντόνιζε. Η «Αναγέννηση» βοήθησε τα μέγιστα στην οργάνωση και την επιτυχία της εκδήλωσης. Απόρροια δε του γεγονότος αυτού ήσαν πολλά άρθρα που εμφανίσθηκαν στον Αθηναϊκό τύπο.

3. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα, για τα τεκταινόμενα στην Βόρειο Ήπειρο, οργανωμένη και αυτή από το ΒΗπειρωτικό Φόρουμ και την Ένωση Χειμαρριωτών. Παρά τον άσχημο καιρό εκατοντάδες ΒΗπειρώτες με μπροστάρηδες τους Χειμαρριώτες νεολαίους δημιούργησαν μια αγωνιστική ατμόσφαιρα. Την συγκέντρωση χαιρέτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ.Αθαν.Πλεύρης.

4. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Δημοσιογράφος μεγάλης Αθηναϊκής εφημερίδας προσπαθεί να πείσει τον διευθυντή ότι πρέπει να μπεί ένα άρθρο για την Βόρειο ‘Ηπειρο, παρεμβαίνει άλλος συνεργάτης της εφημερίδας με απόψεις «Ρεπουσιανές» και λέει στον διευθυντή - Τι τα θέλετε αυτά κύριε διευθυντά; Θέλετε να χαρακτηριστείτε φασίστας; Το άρθρο κόβεται.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, την λοβοεκτομή της εθνικής συνείδησης του ελληνικού λαού, όσο και να προσπαθείτε δεν θα την κατορθώσετε.

5. ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Αλβανικές δυνάμεις το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου επέδραμαν στην θέση Κερτσούλα κοντά στο Αργυρόκαστρο, αφαίρεσαν και κατάσχεσαν τα μηχανήματα αναμετάδοσης των προγραμμάτων των Ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΜΕΓΑ και ΑΝΤ1. Αντίθετα τους αναμεταδότες των Τουρκικών, Ιταλικών και Γαλλικών καναλιών δεν τους πείραξαν. Αυτό έγινε χωρίς να επιδείξουν καμμία σχετική γραπτή εντολή και παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών. Έτσι οι Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής στερούνται του δικαιώματος, στην τηλεόραση, της μητρικής τους γλώσσας. Οι αναμεταδότες είχαν τοποθετηθεί από τον Δήμο του Αργυροκάστρου το 1991. Οι ενέργειες αυτές μας φέρνουν πίσω σε μια άλλη εποχή βίας, εκβιασμών και προκλήσεων και αντιβαίνουν κατάφορα στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αλβανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα ανωτέρω μας τα γνωστοποίησε, με δήλωση του, ο βουλευτής Ιωαννίνων (ΠΑΣΟΚ) κύριος Μιχάλης Παντούλας .

6. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Κου ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΥΛΑ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Κος Μιχάλης Παντούλας, φίλος της «Αναγέννησης» και γνωστός για την ευαισθησία του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, μας κοινοποίησε επιστολές πού απέστειλε προς την υπουργό εξωτερικών Κα Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό παιδείας Κον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό αθλητισμού Κον Ιωάννη Ιωαννίδη. Με τις επιστολές αυτές, ο Κος Παντούλας ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς ποιοτική Ελληνική εκπαίδευση στην Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα την ανέγερση Γυμνασίων - Λυκείων στην Κορυτσά και στην Χειμάρρα, την ανέγερση συγχρόνων σχολείων στους Άγίους Σαράντα και στο Αργυρόκαστρο. Επίσης ανακαίνιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των Ελληνικών σχολείων σε Λειβαδιά, Φοινίκη, Αλύκο, Μεσοπόταμο, Δερβιτσάνη και Βουλιαράτες καθώς και την αποστολή στα ανωτέρω σχολεία νέου εξοπλισμού και εποπτικών μέσων. Ακόμα ζητάει να κατασκευασθούν αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ελληνικά χωριά της Βορείου Ήπείρου.

7. Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Κος ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Με δήλωση που μας κοινοποίησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, καταγγέλλει τις Αλβανικές μεθοδεύσεις για την διαρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών και το άδειασμα της Βορείου Ηπείρου από τους γηγενείς κατοίκους της. Καλεί δε την Ελλάδα να αφυπνισθεί προτού αδειάσει η Βόρειος Ήπειρος η οποία εξακολουθεί να είναι «εσταυρωμένη». Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου διότι τυχόν αμέλειά μας θα έχει ακριβό τίμημα τόσο εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού όσο και της τιμής και της αξιοπιστίας της Ελλάδος.

8. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟ

Στις 4 Οκτωβρίου έγινε στη Βουλή συζήτηση, σχετικά με την εξακολούθηση κατακράτησης περιουσιών των ομογενών της Γεωργίας από τις γεωργιανές αρχές (από τον αθηναϊκό τύπο).

Η κα ΥΠΕΞ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “με ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας δρομολογήθηκαν διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων, που είχαν καταγγελθεί στο παρελθόν”.

Εμείς διερωτώμεθα, σε ποιές ενέργειες θα προβεί ΤΩΡΑ το ΥΠΕΞ προς τις αλβανικές αρχές, για τις κρατικές παρεμβάσεις καταπάτησης των περιουσιών Ελλήνων μειονοτικών της Χειμάρρας, πράγμα για το οποίον υπήρξε, μεταξύ άλλων αντιδράσεων και σχετική αντίδραση του Δημάρχου της πόλης, ακόμα και ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα πρόσφατα;

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: